UMRI POKONČNO 2 – Film

Leto dni po tem, ko mu je uspelo preprečiti teroristični napad na poslovno stavbo, v kateri je bila zaposlena njegova žena, se detektiv McClane (Bruce Willis) znajde na washingtonskem letališču Dulles International. Ponovno je predbožični večer in McClane čaka na svojo ženo Holly (Bonnie Bedelia). Istega večera naj bi na letališče prispel tudi Ramon Esperanza (Franco Nero), nekoč vplivni južnoameriški politik, ki v Združene države prihaja zato, da bi mu sodili zaradi njegove vpletenosti v mednarodno trgovino z mamili. To pa hoče preprečiti skupina teroristov pod vodstvom razvpitega ameriškega odpadnika, vojaškega oficirja, polkovnika Stuarta (William Sadler). Ta skupina teroristov je osupljivo dobro organizirana, saj v nekem trenutku prevzame nadzor nad celotnim zračnim prometom nad omenjenim letališčem.

V na novo zgrajenem delu letališča, ki pa še ni v uporabi, vzpostavijo sistem za nadzor zračnega prometa in tako jim uspe v celoti prevzeti nadzor nad dogajanjem v zraku. Kontrolnemu stolpu namreč nazorno pokažejo, kaj bodo storili, če jim ne prepustijo nadzora nad dogajanjem – eno izmed civilnih letal preusmerijo v gotovo smrt, a ga nato vendarle rešijo. Stuart in njegovi možje so namreč odločeni, da bodo rešili Ramona Esperanzo in da bi to dosegli, so pripravljeni na vse.

Zahtevajo, da jim omogočijo varen pristanek, brez navzočnosti policije in da jim priskbijo novo letalo, s katerim bodo lahko odleteli v svobodo. V kolikor njihove zahteve ne bi bile izpolnjene, bodo pričeli civilnim letalom posredovati napačne podatke, kar bo pripeljalo do nesreč. Zdi se, da si nihče ne upa ukrepati, predvsem zaradi tega, ker nihče ne ve, kako so teroristi prevzeli nadzor. A McClane ne bi bil McClane, če svojega nosu ne bi vtikal tam, kamor ga ne bi smel. Preprosto ne more stati ob strani in nič narediti, medtem ko se nekdo igra z življenjem njegove žene.