Zapustil nas je Alan Rickman

Gotovo bi potrebovali kar lepo zalogo časa, če bi želeli med našimi bralci najti kakšnega, ki še nikoli v svojem življenju ni videl filma, v katerem nastopa prejšnji teden preminuli 69-letni Alan Rickman. Večina (predvsem mlajša populacija) ga po vsej verjetnosti pozna iz filmskih adaptacij knjižne serije o Harryju Potterju. Tam se je odlično izkazal kot mastnolasni profesor napojev na Bradavičarki in predstojnik čistunskega domovanja šolarjev Spolzgad, Robaus Raws (ang. Severus Snape), ki vse do zadnjega dela zgodbe nabira sovražnike svojega lika, za katerega se na koncu vendarle izkaže, da je med celotnem razvojem fabule imel zares najboljše namene, ki pa ga jih je bilo sram razkriti.

Alan Rickman Severus Snape Alfred Blalock BLue Caterpillar actor igralec Robaus Raws

Igralec je bil rojen v izdihljajih 2. svetovne vojne, 21. 2. 1946, v zahodnem Londonu, staršema irsko-angleško-valižanskih korenin. Imel je enega starejšega in enega mlajšega brata ter tudi mlajši sestro. Oče mu je umrl, ko je imel 8 let. Večina njegovega izobraževanja je potekala na področju grafičnega oblikovanja in umetnosti. Tudi njegova prva zaposlitev je bila povezana s tem področjem, saj je s prijatelji po zaključku šolanja odprl zelo uspešno oblikovalsko podjetje. Vendar pa ga je veselje do igranja tako močno vleklo k sebi, da je po nekaj letih oblikovalskega udejstvovanje vseeno poizkusil srečo na avdiciji za Kraljevo akademijo dramskih umetnosti. Tako je pri poznih 26 letih pričel s profesionalno igralsko kariero, ki ji v naslednjih 40 letih nikoli ni bilo mogoče očitati znakov pešanja, kvečjemu je svojo uspešnost z odrskih predstav razširil še na male zaslone in tudi velika platna.

Na velikem platnu smo ga lahko prvič ugledali ob rami z Bruceom Willisom leta 1988 v sedaj že ponarodelo legendarnem filmu Die Hard. Če bi zelo dobro pogledali film, bi sicer opazili, da sta si bila z Bruceom nasprotnika, saj je Rickman igral zlikovca Hansa Gruberja, vendar pa to to niti ni toliko važno. Zvezda je bila rojena.

Pozneje se je izkazal še v več kot 30 filmih za velika platna (svoj glas je zaradi značilnega zvena rad posojal tudi v animiranih filmih) ter številnih filmih in serijah za male zaslone. Poleg tega pa ves ta čas ni zapostavljal svoje izvirne ljubezni, gledališča. Pri že omenjenem posojanju glasu je zagotovo vredno opomniti, da bo ravno to tudi njegova zadnja zapuščina za velika platna. Svoj glas je posodil Modri gosenici I iz Čudežne dežele, v kateri se po ideji Tima Burtona znajde Alica. In tudi v nadaljevanju, ki ga lahko v kinih pričakujemo v letošnjem letu in pri katerem na režiserskem stolčku kraljuje James Bobin, ga bomo lahko slišali v isti vlogi.

Brez omembe pa ne gre tudi o njegovih vlogah v filmih Something The Lord Made in Robin Hood: Princ tatov. V prvem filmu, posnetem po resničnih dogodkih, zgodba sledi trudu entuziastičnega kirurga in njegovega črnskega asistenta (brez dokončane medicinske šole), kako sta se skupaj prebila skozi najrazličnejše rasne in birokratske prepreke ter tudi skozi neodobravanje večine kolegov kirurgov in jima je končno le uspelo dokazati svoj prav z uspešno operacijo in rešitvijo življenja le nekaj mesecev stari dojenčici. V drugem pa je igral zloglasnega šerifa iz Nottinghama, ki se je bojeval proti prefriganemu in sicer moralno ne toliko, zato pa zakonsko veliko bolj spornemu ljubljencu ljudskih src, Robinu Hoodu.

Alan Rickman z ženo Rimo Horton.

Alan Rickman z ženo Rimo Horton.

Za zaključek pa povejmo še nekaj zanimivosti o Rickmanu. Svojo ženo je spoznal že med študijem in pred poroko, ki se je zgodila pred manj kot enim letom (april 2015), sta skupaj živela kar pol stoletja. Otrok zaradi velike ljubezni do potovanj nista nikoli imela. Še ena zelo zanimiva informacija, predvsem za oboževalce Harryja Potterja. J. K. Rowling je Rickmanu že davno pred izidom zadnje knjige povedala nekatere stvari o njegovi vlogi in mnogokrat, ko je v času snemanja določen kader odigral na način, ki ga drugi niso ravno najbolj razumeli, je mirno zavrnil prošnje po pojasnilih z rekom, da on ve nekaj, česar oni ne.

Tako je Rickman v svojem življenju nedvomno pustil pečat na filmarsko industrijo in srčno upajmo, da ga bo tudi v prihodnosti še veliko gledalcev spoznalo kot svojevrstnega igralca s šarmantnim glasom in izvrstnega upodobljevalca zanimivih ljudi in nikakor ne zlikovcev, kot je nekoč sam povedal o svojih likih.

O avtorju

Nik Rus
Copy Writer

Človek tisočerih zanimanj in interesnih dejavnosti, ki si v svojem življenju z veseljem ogleda tudi kakšen film. Zaslug za veselje do pisanja pa ne pripisujem svoji srednješolski profesorici slovenščine.

Podobni prispevki

1
Pošlji komentar

avatar
1
0
0
 
1
Nik Rus
  Subscribe  
novo najstarejše najbolj všečkano
Obvesti me