Nov teden in tu je že nova epizoda najpopularnejše televizijske serije, Igra prestolov. Podobno kot prejšnji teden smo se pri Filmstartu odločili malo teoretizirati okoli dogajanja, ki smo mu bila priča v aktualni epizodi. Tudi drugi del nove sezone ni nikakršna izjema in je tako ponudil ogromno materiala za komentiranje. Da bo branje (in pisanje) olajšano, se bomo ravnali po geografski in ne po kronološki ureditvi epizode.

Pozor: Besedilo vsebuje kvarilnike, ki lahko vplivajo na izkušnjo ob gledanju serije Igra prestolov.

Po sezoni odsotnosti se zopet srečamo z najmlajšim še živečim Starkom (opala, nekje tam zunaj je še Rickon), ki je vidno starejši, kar seveda lahko pripišemo igralčevemu odraščanju. Bran Stark je trenutno na urjenju pri Tri-okem vranu, ki ga v letošnji sezoni igra eminentni Max Von Sydow, katerega smo za trenutek lahko videli tudi v zadnji epizodi Vojne zvezd. Njegov lik je v četrti sezoni paraliziranemu Branu dejal: “Hodil ne boš nikoli več, boš pa letel”, in tako vidimo Brana, kako “leti” v preteklost, kjer spremlja odraščanje svojega očeta Neda. V tem prizoru prvič vidimo tudi Lyano, Nedovo sestro, ki je igrala pomembno vlogo v časih pred pričetkom serije. V prihodnje naj bi v seriji videli še kar nekaj podobnih povratkov v preteklost, ki bodo vodili v bitko pri “Tower of Joy” in namignili na Jonov izvor ter po mnenju mnogih potrdili priljubljeno teorijo “R+L=J”, ki med oboževalci kroži že dolga leta. K priljubljenim teorijam se bomo vrnili še ob koncu članka.

igra prestolov, bran stark, tyrion, lannister, game of thornes, recenzija, povzetek, mnenje, a song of ice and fire, george martin, jon snow

Ne toliko daleč stran od Grada črnine pa so se položili temelji za, kot kaže, glavno bitko sezone. Hiša Bolton je doživela velike spremembe, saj je častihlepni in ljubosumni Ramsay opravil tako z očetom, kot s pravkar rojenim bratom, ter tako še formalno prevzel glavno vlogo v Zimišču. Kaj to pomeni za prihodnost? Starejši izmed Boltonov, Roose, je bil v svojih načrtih izjemno hladen in preračunljiv, medtem ko je njegov sin zelo zaletav in mnogo stvari počne v afektu. Morda tako utegnemo v tej sezoni spremljati njegov propad in za razliko od lanske tudi nekaj dobrih novic za Starke.

Sansa in Theon sta še vedno na begu, toda slednji se je odločil za povratek v svoj pravi dom. Serija se je po dolgem času znašla na Železnih otokih pri družini Greyjoy in njenemu voditelju Balonu. In če en družinski umor v epizodi še ni bil dovolj, je tudi na tej lokaciji prišlo do spremembe toka dogodkov, saj je Balonovo mesto na silo prevzel njegov brat Euron. Gre za povsem nov lik, katerega načrtov še ne poznamo, in zanimivo bo njegovo soočenje z nečakoma Yaro in Theonom. To je tudi eden redkih delov sezone, ki so se v knjigah Georgea R. R. Martina že zgodili, a adaptacije na malih ekranih do sedaj še niso doživeli.

Prejšnjo epizodo smo potarnali nad neizkoriščenim Tyrionom in v drugem delu so se že začeli kazati zametki tega, kar ga čaka v prihodnosti. Tako se je “palček” soočil z Daenerysinima zmajema in jih presenetljivo dobro obvladal. Najbolj nore teorije oboževalcev pravijo, da ima tudi Tyrion v sebi nekaj Targaryena, toda to je razprava za kakšen drug čas. Zagotovo so sanje skoraj vsakega oboževalca, da bi videli Petra Dinklagea, kako visoko na nebu jezdi zmaja, in kaj lahko se kaj takega lahko zgodi v prihodnosti. Veliko bolj verjetno pa je, da se bo Tyrion to sezono moral ukvarjati z obvladovanjem redu v Meereenu.

Tudi v Kraljevem pristanu temperatura narašča. Kralj Tommen se je končno zbližal s svojo mamo, prihod Jaimieja pa utegne vrniti udarec verski sekti, ki oblega mesto. Visoki vrabec je nakazal, da poleg diplomatskih veščin poseduje fizično grožnjo Lannisterjem in kroni. V prestolnici se obeta prelivanje krvi.

igra prestolov, bran stark, tyrion, lannister, game of thornes, recenzija, povzetek, mnenje, a song of ice and fire, george martin, jon snow

Seveda pa vse gledalce najbolj zanima dogajanje na severu in usoda Jona Snowa. Najprej nas je epizoda popeljala k razpletu konflikta med Davosom in Alisserjem, ki se je končal presenetljivo hitro. Podobno, kot je v prejšnji epizodi Brienne v zadnjem trenutki rešila Sanso, so tokrat Divježi rešili Jonove privržence. Toda to še ni vse, kar se je zgodilo na Severu. Davos je prosil Rdečo žensko, ki jo je skozi prejšnje sezone tako zelo preziral, da naj poizkusi uporabiti svoje moči in oživeti Jona Snowa. Naposled ji to uspe in tako se je uresničila teorija o Jonovi obuditvi, povrhu vsega pa še na najbolj preprost način. Ob tem se je malce izgubil čar, saj smo vsi imeli neke svoje zamisli, kako bi vrhovni poveljnik Nočne straže prišel nazaj med žive. Prizor je tako kar malce razočaral, toda posledice bodo tiste, ki bodo v dogajanju pustile velik pečat. Bo Jon enak, kot je bil pred svojo smrtjo?

Če pogledamo uvodna dela sezone z distance, potem smo doživeli kar nekaj zanimivih zasukov dogajanja. Negativna kritika na zadnjo epizodo leti predvsem zaradi prepogostih družinskih umorov, ki jemljejo čar nenadnim smrtim. Zdi se, kot da je edina možnost, da se zgodba obrne v drugo smer ta, da nekdo umre. Pogrešamo malce več razvoja in globine likov ter dogajanja. Kakorkoli, v naslednjih epizodah nas čaka nadvse zanimivo dogajanje s kopico konfliktov med klani Zahodnjega. In širše.

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x