Jesen je obdobje, ko vstopamo v novo televizijsko sezono, zato je vedno zanimivo pogledati, katere nove serije nas pričakujejo na ekranih. Že nekaj let je pri serijah zaznati dve (pomembni) značilnosti. Prvič, imena ustvarjalcev, režiserjev in igralcev so vedno bolj zveneča, saj se zvezdniki iz platna selijo na ekrane. Tokrat sta to Julia Roberts (Homecoming) in Toni Collette (Wanderlust), čez nekaj mesecev pa celo Meryl Streep (druga sezona serije Majhne laži). Drugič, največ eksperimentiranja in novih idej prihaja iz spletnih portalov, kot so Netflix, Hulu in Amazon. Zraven je treba prišteti še HBO, ki pa zaenkrat svoje največje ase ohranja za drugi del sezone: že januarja lahko pričakujemo tretjo sezono serije Pravi detektiv, tekom leta 2019 pa zadnjo sezono Igre prestolov, že omenjeno drugo sezono serije Majhne laži in prvo sezono serije Watchmen.

Vrača se tudi kopica starih, že poznanih serij. Nekatere bodo v novih preoblekah: Doctor Who (5. oktober) je glavno vlogo prvič prepustil ženski, Hiša iz kart (2. november) se vrača brez Kevina Spaceya in mesto vodilne osebe pušča Robin Wright, nekatere pa v obliki, kot smo jih vajeni. Seznam je kar dolg, naj omenim le nekatere: The Man in The High Castle (5. oktober), Riverdale (10. oktober), Daredevil (19. oktober) in Mindhunter (še brez datuma, načeloma do konca leta).

Spodaj predstavljam svoj izbor zanimivih in obetavnih novih serij prvih mesecev nove televizijske sezone. Razvrščene so po datumu premiere.

Razkrivanje čarovnic (14. september, SKY, dostopno na HBO GO)


Diana Bishop (Teresa Palmer), zgodovinarka in čarovnica, nepričakovano najde rokopis, ki skriva kopico urokov in skrivnosti. Pri dešifriranju ji pomaga profesor (Matthew Clairmont), ki je vampir. A vampirji in čarovnice ne bi smeli sodelovati, zato lahko že tu pričakujemo kup zapletov. Igralska zasedba obeta precej, med vsemi gre omeniti Matthewa Goodeja (The Imitation Game, Stoker, A Single man, The Crown), Louise Brealey (Molly v seriji Sherlock), Owena Teala (Ser Alliser Thorne v Igri prestolov) in Alex Kingston (River Song v seriji Doctor Who). Po trailerju sodeč je vprašanje, ali bo ta serija v svojem bistvu le čarovniško-vampirska verzija Romea in Julije ali nam bo ponudila kaj bolj zanimivega.

The Cool Kids (28. september, FOX)

The Cool Kids se zdi serija za vse, ki pogrešamo britansko serijo Vicious. Trem prijateljem (Martin Mull, David Alan Grier in Leslie Jordan), ki svoja zadnja leta preživljajo v domu za ostarele, se pridruži Margaret (Vicki Lawrence), ki jim zameša utečeno življenje. Glede na temo serije, bi lahko serija skozi smešne prizore odpirala bolj globoke teme: strah pred smrtjo, strah pred tem, da bi jih ostali člani družine zapustili, ter strah biti pozabljeni. Vse to pomešano s pravo dozo situacijske komike, ki je značilna za ameriške komedije.

Serija je nastala izpod peresa ustvarjalcev kultne serije Vedno je sončno v Philadelphiji, zato lahko pričakujemo klasično ameriško komedijo.

Taborjenje (15. oktober, HBO, tudi na HBO GO)


Taborjenje je komična serija o prijateljih, ki naj bi praznovali rojstni dan Walta (David Tennant) v naravi. Doživetje se kmalu sprevrže v preizkušnjo za vse člane skupine, saj se postavijo pod vprašaj vse njihove ljubezenske in prijateljske zveze. Prvi problem je že ta, da Waltova žena Kathryn (Jennifer Garner) planira vsako sekundo kampiranja in je, vsaj po trailerju sodeč, zatežena oseba.

Serija je adaptacija istoimenske britanske miniserije, ki sta jo pripravili ustvarjalki serije Punce (Lena Dunham in Jenni Konner), zato gre pričakovati podobno vrsto humorja, igralska zasedba obeta veliko mojstrsko zaigranih komičnih situacij, glavni vlogi imata Jennifer Garner in David Tennant. Oba sta se že iskala v vseh vrstah vlog, od komičnih do tragičnih.

Ni še jasno, v katero smer bo serija šla. Zdi se, da je to serija, ki ima vse podlage za to, da bi lahko bila odlična komedija.

Wanderlust (19. oktober, Netflix)

Serija Wanderlust deluje kot klasična drama o paru, ki skuša rešiti zakon. Ampak tokrat se par odloči, da bo svoj zakon reševal z odprtim partnerstvom. Serija bo torej odpirala zanimiva in aktualna vprašanja o intimnosti in seksu, monogamnosti in o dolgoročnih partnerstvih. Vsa ta vprašanja si bo postavljala na lahkoten način, saj je serija začinjena z britanskim humorjem, ki nikoli ne škodi. Tudi zasedba deluje zanimivo in primerno za tako serijo: glavna igralca sta Toni Collette in Steven Mackintosh.

Chilling Adventures of Sabrina (26. oktober, Netflix)

Serija Chilling Adventures of Sabrina je že četrta letošnja serija o čarovnicah: poleg že omenjene serije Razkrivanje čarovnic, sta na televizijskih ekranih še Ameriška grozljivka: Apokalipsa, v kateri nastopajo tudi čarovniki in čarovnice, ter “reboot” serije Charmed.

Serija Chilling Adventures of Sabrina je zgodba o čarovnici Sabrini Spellman, ki jo vsi poznamo iz serije Sabrina. Zgodba se začne na isti točki: tik pred 16. rojstnim dnem se mora Sabrina, pol človek in pol čarovnica, odločiti, na kateri strani bo preživela svoje življenje. Od tu naprej pa naj bi se nova serija razvijala v bolj temačno in srhljivo smer.

V seriji igra tudi Michelle Gomez, prva igralka, ki je v seriji Doctor Who igrala lik Masterja/Missy. Njen lik bo Mary Wardell, Sabrinina najljubša profesorica.

Homecoming (2. november, Amazon)

 

Na dan, ko bo na Netflixu objavljena zadnja sezona Hiše iz kart, bo Amazon objavil svoj največji as do sedaj: serijo, v kateri igra Julia Roberts, ustvarjalec in režiser pa je Sam Esmail (Mr. Robot).

V seriji se bosta istočasno razvijali dve zgodbi, ki sta sicer povezani. Časovnici bosta ločeni ne samo časovno, ampak tudi v formatu posnetkov. Že iz trailerja je jasno, da Esmail ohranja svoj pečat, saj so kadri mojstrsko zrežirani, celo toliko, da jih nekateri kritiki primerjajo s Hitchcockom. Primerjava je čisto na mestu, saj se bo serija vrtela okoli skrivnosti. To bo zgodba o tem, kako je prišlo do tega, da je Heidi (Julia Roberts) zapustila svojo službo kot psihologinja v centru za rehabilitacijo vojakov in postala natakarica. Kaj se je v resnici zgodilo? Vsaka epizoda bo dolga le 30 minut, kar je značilno za večino Amazonovih serij (npr. Transparent), zato lahko pričakujemo serijo, ki nas ne bo pustila dihati.

O avtorju

"I don't know who you are. Or whether you're a man or a woman. I may never see you or cry with you or get drunk with you. But I love you. I hope that you escape this place. I hope that the world turns and that things get better, and that one day people have roses again. I wish I could kiss you." (V for Vendetta, Alan Moore)

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x