Eden izmed največjih vojnih filmov, ki je v letošnjem letu prispel na filmska platna, je zagotovo Nolanov Dunkirk (Dunkirk, 2017), o katerem si lahko preberete recenzijo ali poslušate podkast na našem portalu. Po tem, ko se je preizkusil na področju fantazijskega sveta superjunakov (Batmanova trilogija, Supermanov Jekleni mož (Man of Steel, 2013)) in vesoljnega potovanja v nove dimenzije (Medzvezdje (Interstellar, 2014)), se je eden izmed trenutno najboljših režiserjev odločil preizkusiti še teren v vojnih filmih. Ker si je za podlago vzel eno izmed ključnih bitk druge svetovne vojne po mnenju nekaterih zgodovinarjev, je s tem prišel tudi med kandidate za obdelavo v naši rubriki Različic kot Rusov, a le ena je prava. Na hitro smo želeli še malce poškiliti, kam bo Nolana odneslo v prihodnje, pogled na njegovo stran na IMDb-ju pa prinese le razočarajoče spoznanje, da zaenkrat v načrtu še nima nobenih uradno potrjenih projektov. Pripravlja se le remake njegovega, sicer odličnega, Mementa (Memento, 2000).

V filmu spremljamo tri nelinearno zastavljene vidike reševanja 400.000 vojakov ujetih na peščenih obalah francoskega mesta Dunkirk. Prvi se odvija na plaži, kjer nemočna pehota nestrpno pričakuje odrešilne rušilce, da jih odpeljejo na varno. Drugi se odvija na civilni ladji, ki so jih britanske vojaške sile vpoklicale na pomoč pri evakuaciji ujetih vojakov. Tretji pa se odvija v zraku, kjer spremljamo trud in napore treh pilotov, ki se trudijo obraniti vojake in ladje pred nemškimi letalskimi silami.

Kenneth Branagh Dunkirk

Kar na začetku analize je vredno omeniti, da se je Nolan že pred začetkom ustvarjanja Dunkirka namesto zvestega sledenja dogodkom in zgodbam iz zgodovine odločil, da bo stvari zastavil malce po svoje. To je storil zaradi prepričanja, da lahko filmi, ki toku realnih dogodkov ne sledijo striktno, dosežejo večjo jasnost in čustveni odziv pri gledalcih, kot bi ju lahko v nasprotnem primeru.

Tako so tudi glavni liki, ki jih spremljamo v zgodbi povsem izmišljeni. Delci njihovih zgodb sicer v manjšem obsegu temeljijo na določenih zapisih iz realne zgodovine, vendar je Nolan, podobno kot Steven Spielberg v Reševanju vojaka Ryana (Saving private Ryan, 1998), vzel nekaj zanimivejših detajlov večih resničnih udeležencev, dodal nekaj iz svoje domišljije in iz njih zgradil like, ki so najbolje ustrezali njegovi zasnovi prikaza zgodbe iz treh različnih pogledov.

Na začetku filma iz Nemškega letala v želji, da jih prestrašijo, zasujejo vojake ujete na plaži z letaki. Na letakih je jasno označeno, da so obkoljeni z vseh strani in naj se raje predajo, kakor da brez realnih možnosti za prevlado vztrajajo v boju proti okupatorju. Tudi v resničnem svetu so nemške čete zasule ujetnike z letaki, malce manj dramatično oblikovanimi, kot so njihovi filmski duplikati, vendar taktika ustrahovanja ni najbolje uspela. Čeprav so na nekaterih letakih trdili tudi, da naj ne verjamejo neresničnim navedbam, kot so tiste, da Nemci ne ubijajo svojih ujetnikov in naj se pridejo prepričati na lastne oči.

Letaki Dunkirk

Resnično (levo) in filmsko (desno) oblikovanje letakov za ustrahovanje obleganih

Dejstvo, da so britanske sile aktivirale tudi civilne čolne prav tako drži. 14. maja 1940 so izdali povelje, da morajo vsi lastniki civilnih plovil z lastnim pogonom, ki merijo med 9 in 30 metrov, v naslednjih štirinajstih dneh javiti vse svoje čolne, jadrnice in vse kar ustreza opisu za pomoč vojski pri evakuaciji ujetih vojakov. Akcija je nato potekala od 27. maja do 4. junija 1940. Skupno se je odzvalo okrog 700 civilnih plovil, ki so nato skupaj z vojaškimi uspela za skoraj 10x preseči pričakovanja o številu uspešno evakuiranih ujetnikov. Poveljstvo britanske vojske, ki je evakuacijo poimenovalo s kodnim imenom Operacija Dinamo, je v resnici v najboljšem primeru pričakovalo do 45.000 uspešno rešenih pripadnikov svojih pehotnih sil, na koncu pa so jih osvobodili približno 338.000.

Skupna številka bi najverjetneje bila še večja, če ne bi, tako kot je prikazano tudi v filmu, nemški bombniki na čakajoče na obali spuščali bomb in vodne poti med Dunkirkom ter Doverjem ne bi bile posejane s podvodnimi bombami, ki so poškodovale in potopile preko 200 civilnih in 6 vojaških plovil hitečih na pomoč. Poleg tega bi jih umaknili več tudi, če bi na pomoč poslali vse razpoložljive britanske ladje, vendar so jih iz strahu prihajajoče nemške invazije nekaj namensko obdržali v domačih pristaniščih za potencialen primer protinapada. Niso pa samo britanske odločitve vplivale na uspeh operacije. Tudi Hitler je s svojo odločitvijo, da zajete čete prepusti le letalom in svoje tanke in pehoto privarčuje za napade drugod, precej povečal učinkovitost Operacije Dinamo in s tem morebiti tudi samemu sebi zadrgnil zanko okrog vratu. Tu je imel priložnost na dokaj enostaven način s tanki in podporo pehote uničiti lep del vojske zaveznikov, ki mu je po prerazporeditvi na drugih lokacijah precej zmanjšala uspešnost njegovih potez.

Dunkirk

V filmu večkrat slišimo vzklike obupanih vojakov na plaži, kje se nahajajo njihove letalske sile, vendar so bile te v resnici precej pridne malce bolj v notranjosti, kjer so ob lastnih izgubah okrog 177 letal uspele sklatiti preko 240 nemških jeklenih ptic. Mnogi obupani so tako v resnici, kot tudi v filmu kazali znake razočaranja nad sabo, saj naj bi pustili na cedilu svojo državo, vendar so po povratku v Veliko Britanijo in Churchillovi oznaki operacije kot ‘čudežni izročitvi’, spoznali, da je šlo v resnici za velik uspeh njihove vojske.

Kot zanimivost lahko za konec povemo še, da je bil v akciji reševanja s svojim čolnom poimenovanim Sundover udeležen tudi Charles Lightoller, oficir z najvišjim činom izmed preživelih iz Titanika (članek o resničnosti dogodkov prikazanih v Cameronovi upodobitvi najslavnejšega potopa si lahko preberete tukaj). Poleg tega je bilo nekaj prizorov snemanih na isti lokaciji, kot se je pred skoraj osemdesetimi leti odvijala Operacija Dinamo, v snemanju  pa je bilo uporabljenih kar dvanajst čolnov, ki so na istem mestu že v resničnem dogodku pomagale v prevažanju ujetih na varno.

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x