Igra prestolov v svoji sedmi različici – napovedi, kvarilniki in ugibanja

Poletno vreme nas letos že zelo pridno greje, novih delov serije Igra prestolov pa še kar ni in ni na spregled. Ker se razmere v Zahodnjem pripravljajo na Zimo (glede na neskončno napovedovanje te prav posebne zime s strani Starkov si pridržujemo pravico, da jo zapišemo kar z veliko začetnico) so tudi snemanje primerno zamaknili v zimski čas, da bo gledalcem prikazano še bolj pristno vzdušje. Lani smo v takšnem času pričakovali le še finale z epsko konjeniško bitko v predzadnji epizodi in zaključek, ki je “lepo” zapletel zgodbe za vse, kar lahko pričakujemo v letošnjih delih.

V nasprotju z dosedanjimi sezonami so število epizod v prihajajoči zmanjšali iz standardnih 10 na le 7, vendar so se potrudili vsaj s tem, da so z obsegoma zadnjih dveh epizod presegli dosedanji rekord za dolžino posameznega dela. Tako bomo deležni kar 71- in 81-minutnega spektakla za sklenitev tokratnega paketa dogodivščin. Počakati bomo morali do druge polovice avgusta, da bomo videli, kaj vse bodo spravili vanju in morebiti nas ponovno presenetijo s kakšnim šokom v stilu smrti Jona Snowa. Glede na omenjeno zmanjšanje števila epizod so nam namenili še podaljšanje ostalih in dvignili povprečno dolžino dela v sedmi sezoni na 63 minut, kar je kar 8 minut dlje, kot je bilo povprečje vseh delov od prve do šeste sezone. Skratka nove dogodivščine nas pridno čakajo, da se na koledarju prebijemo do 16. julija.

Zgoraj v galeriji si lahko ogledate zbirko nekaterih uradno objavljenih fotografij iz serije in snemanja, ki so jih pri HBO-ju uporabili za dvigovanje pričakovanj med gledalci za prihajajočo sezono, za nadaljnje branje pa bo zaradi nekaterih možnih teorij, ki bi lahko komu pokvarile užitek ob ogledu, zapisano spodnje opozorilo.

Pozor: Besedilo vsebuje kvarilnike, ki lahko vplivajo na izkušnjo ob ogledu serije Igra prestolov.

V zgornjem dražilniku, ki smo ga lahko videli že v začetku leta, smo bili deležni le pogleda na štiri vrhovne akterje. Prve tri od njih vidimo, kako prikorakajo do svojega prestola in Jon Snow, Daenerys Stormborn ter Cersei Lannister izgledajo smrtno resni glede svojih načrtov. Za zaključek nas pričaka še zoom-out iz očesa Nočnega kralja. Ta je poskrbel, da so na nekaterih spletnih forumih završale ideje, da je moč v odsevu očesa Nočnega kralja zapaziti razpoko v Zidu, ki naj bi Belim hodcem in Onim omogočila prehod v Zahodnje in s tem precej hitrejše napredovanje proti jugu, kot smo morebiti predvidevali.

Konec maja smo končno dobili tudi celoten prvi napovednik, iz katerega se da, glede na številne gledalce in njihove ideje ter podrobnosti, ki jih tolikšna množica oči lahko opazi, predvideti marsikaj zanimivega.

Ko Cersei v uvodu napove, da ima sovražnike na vzhodu, zahodu, jugu in severu s tem jasno razloži, da se je s svojo ukano, ki ji je formalno sicer prinesla krono Sedmih kraljestev in jo očistila neposredne bližine vseh, ki bi si ji upali stopiti na pot, dejansko postavila v precej neugoden položaj. Iz vzhoda ji, kot že videno v dražilniku, grozi Danyjin prihod, ki si je uspela v Vzhodnjem nabrati precej številčno vojsko. Sestavljajo jo zelo poslušna pehota v obliki Brezmadežnih, na konjih jim bodo podporo nudili Dorthraki, na vodi je v pomoč dobila številne ladje hiš Tyrell, Martell in tudi eno Yarino iz hiše Greyjoy, glede vsega skupaj ji ob strani stoji eden izmed najbolj prebrisanih svetovalcev – Tyrion Lannister, za češnjico na vrhu pa ima kot edina še podporo iz zraka, ki jo predstavljajo zmaji. Severno od Cersei se nahaja Kralj na Severu – Jon Snow, ki bo verjetno imel precej dela s svojo severno mejo in kakšnih večjih bojnih načrtov proti jugu ne bo koval. Zato pa se njeni sovražniki na jugu nimajo ukvarjati z ničemer drugim kot napadom na sever.

Olenna Tyrell ima zaradi ognjice, ki ji je v Veliki Baelorjevi septi upepelila sina Macea, vnukinjo in tedanjo aktualno kraljico Margaery in njenega brata Lorasa, precej razlogov, da skuje čimprejšje maščevanje proti Cersei. Morebiti se nam obeta južno zavezništvo med Trnjevo kraljico in Peščenimi kačami, ki so drugače med gledalci požele še najmanj zanimanja v celotni seriji. Ta združitev bi lahko predstavljala precej zanimivo potezo, glede na to, da je Olenna že nakazala simpatijo tudi do zavezništva s prihajajočo Zmajevsko kraljico. Kazalec, ki potrjuje domnevo, je tudi kratek izsek iz napovednika, v katerem se Yara in Ellaria Sand poljubljata, čeprav se še spominjamo, da se zadnje poljubljanje s pankrtsko damo iz Dornije za Myrcello Lannister ni končalo ravno najbolje. Za konec pa skočimo še na zahod, kjer Cersei morebiti pričakuje napad Eurona, novo-okronanega kralja močne mornariške sile, ki jo predstavlja hiša Greyjoy. Vendar glede njegovih namer zaenkrat še ni čisto jasno, v katero smer je izplul iz železnih otokov. Vemo le, da si obupno želi zlesti med noge kakšni mogočni vladarici in glede na to, da je Dany že nakazala zanimanje za Yaro, bo pri njej najverjetneje bolj težko uspel. Se nam lahko obeta zaveza Lannister-Greyjoy?

Igra prestolov sedma sezona Cersei in Jamie Lannister

To je v glavnem to, kar se tiče večjih groženj za odtegnitev Železnega prestola iz pod Cerseijine zadnjice, vendar pa Igra prestolov zagotovo ne bi dosegla tolikšne slave, če ne bi obstajalo še nekaj ducatov manjših, a zato prav nič manj zanimivih akterjev, ki lahko s svojimi pretkanimi načrti prav tako ključno vplivajo na razplet dogajanja.

Melisandre, ki je po razkriti kalvariji z ognjenim umorom Shireen, Stanisove hčere, izgnana iz Zimišča s strani Jona Snowa, vidimo v Zmajevem kamnu, kjer očitno pričakuje Danyjin prihod. Ali bo tokrat končno pravilno napovedala, kdo je izbranec njenega ognjenega boga – Azora Ahaia? Izmed njegovih svetnikov zagotovo ne smemo oprezreti niti Berica Dondariona, čigar tolpa je očitno uspešno prepričala psihološko povsem preobraženega Psa, da se jim pridruži na njihovem potovanju proti severu.

Igra rpestolov sedma sezona Beric Dondarion The Hound Pes

Podobni smeri na kompasu sledi tudi Arya, ki je v preteklih dveh sezonah prestala silovit trening pod nadzorom Jaqena H’gharja v Braavosu in se iz skorajda nebogljene deklice prelevila v hladnokrvno morilko, ki je z umorom Walderja Freya ponovno nazaj v igri za dokončanje svojega seznama vseh, ki jih ima namen umoriti zaradi njihovih preteklih dejanj, ki so škodovala njeni družini. Ni pa edina Starkova deklina, ki se je lotila poti nazaj v svoj domači kraj. Že v šesti sezoni je to storila tudi njena starejša sestra Sansa, ki zna v navezi z Mezinčkom, dejanskim krivcem za vsesplošno zmedo v Zahodnjem, naplesti še kakšno zanimivo pretvezo. Tudi glede razvoja njenega lika je potekalo precej debat. Ali je Sansa sploh še na svetlejši strani spektra spremljanih likov? Ali že počasi bolj tone med zlobnejše? Kot v primeru, ko smo jo recimo že v prejšnji sezoni videli, kako skorajda povsem obrne hrbet Jonu in mu ne zaupa vsega, kar ve o prihajajočih vrstah Mezinčkovih vitezov iz Dola.

Prikazan je tudi prizor iz Zimiške kripte, kjer Jon fizično napade Petyra Baelisha. Ta bi namreč mogoče znal povedati kaj o njegovem resničnem poreklu, za katerega Jon še ni imel priložnosti izvedeti. Recimo da v resnici sploh ni pankrt Eddarda Starka, temveč je sin Rhaegarja Targaryana in Lyanne Stark. Kar ga naredi precej manj primernega za naziv Kralj na Severu. Resnično primerni naslednik je tako v bistvu Bran, za katerega pa zaenkrat še vsi mislijo, da je mrtev, v resnici pa se napolnjen z znanjem Triokega vrana in ob pomoči Meere ter poprej še Benjena, pridno vrača južno proti Zimišču.

Malce pred njim pa je podobno smer na zemljevidu ubral tudi Samwell Tarly, ki je skupaj z Gilly in malim Samom v prejšnji sezoni uspešno ukradel meč svojega nečimrnega očeta, Srčno pogibel, ter z njim varno prispel v citadelo. Knjižnico vseh knjižnic. Zakladnico znanja v Zahodnjem. Tu velja še omeniti, da je v napovedniku moč opaziti prizore iz bitke med Dorthraki in Tullyji, kar bi se znalo navkljub njegovi pregovorni mojstrskosti na bojišču slabo končati za Samovega očeta, vendar po drugi strani dobro za Sama, ki bo tako končno brez strahu pred njim živel naprej po svoje. In med zapiski knjižnice našel zdravilo za Joraha, preden se dokončno spremeni v kamnitega zombija, učinkovitejši način obrambe pred Belimi hodci in Onimi, kot ga predstavljata obsidian in ogenj ter uporabna navodila za krotitev Danyjinih zmajev.

Igra prestolov Game of Thrones 7. sedma sezona Daenerys Targaryen Dany Emilia Clarke

Čaka nas torej zanimiva sezona, ki bo zagotovo postregla s številnimi nepričakovanimi preobrati, kakšno uresničitvijo napovedi oboževalcev, potrditvijo razplete iz knjig in tudi povsem novimi stvarmi.

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x