Pozor: Besedilo vsebuje kvarilnike, ki lahko vplivajo na izkušnjo ob ogledu serije Igra prestolov.

V ponedeljek smo si na HBO-ju lahko ogledali eno izmed najboljših epizod Igre prestolov do sedaj, polno spektakla in odličnih vizualnih učinkov. Po mnogih intervjujih sodeč lahko pričakujemo enako napeto zaključno epizodo, ki bo zagotovo korenito spremenila svet mnogih likov. Na Filmstartu radi špekuliramo o Igri prestolov, zato smo se odločili nekaj izmed svojih predvidevanj zapisati v tem članku, nekaj pa smo jih tudi izpustili (denimo Varysov skrivni načrt), saj se lahko izkažejo kot kvarilniki iz knjige Ples z zmaji. 

daenerys, dragons, zmaji, igra prestolov, fantazija, HBO, George R.R. Martina, pesem ledu in ognja, jon snow, jon sneg, tyrion, peter dinklage, kit harrington, jaime, lannister, cersei, Jonathan pryce

Začnimo kar na Severu. Zimišče ponovno krasijo prapori družine Stark, vendar to veselje najverjetneje ne bo trajalo dolgo. Mezinčkova pomoč pri Bitki pankrtov zagotovo ne bo prišla brez svoje cene in domnevamo, da se bo izrazila v obliki poroke med Mezinčkom in Sanso ali pa med Sanso in mladim Robinom Arrynom. Glede na to, da je Davos v pretekli epizodi odkril prizorišče, kjer so zažgali princeso Shireen, lahko pričakujemo tudi soočenje med njim in svečenico Rdečega boga, Mellisandre. Močno dvomimo, da bo med tem soočenjem kdo umrl, vendar pri Igri prestolov nikoli ne moremo vedeti. Najverjetneje bomo dobili tudi zadnje videnje Brana Starka. V njem upamo na končno potrditev ugibanj, kdo so resnični starši Jona Snega. Predvidevamo, da bomo videli mladega Eddarda Starka, ki se skloni k svoji umirajoči sestri, ta pa mu nato v roke položi svojega novorojenega sina. Ob tem Lyanna prosi svojega brata, naj ji priseže, da bo obvaroval otroka pred Robertom Baratheonom in ne bo izdal njegove prave identitete, saj je malček plod skrivne zveze med njo in preminulim princem Rhaegarjem Targaryenom. Branovo videnje se bo morebiti končalo tako, da Eddard da novorojenčku ime Jon. Teorija R + L = J kroži že zelo dolgo in napočil je čas, da jo končno ovržejo ali potrdijo. Zadnji prizori s Severa bodo zagotovo vsebovali tudi kakšen kader z belimi hodci. Nekaj takšnega, kot je klic za Edda Tollunda (trenutni vršilec dolžnosti poveljnika Nočne straže) na Zid, kjer ob prihodu na vrh pod sabo zgroženo zagleda nesmrtno vojsko.

daenerys, dragons, zmaji, igra prestolov, fantazija, HBO, George R.R. Martina, pesem ledu in ognja, jon snow, jon sneg, tyrion, peter dinklage, kit harrington, jaime, lannister, cersei, Jonathan pryce

Letos smo se veliko pritoževali čez dogajanje v Kraljevem pristanku, saj tam ni bilo videti skoraj nobenega večjega napredka v zgodbi. Edina dobra stvar je bila ta, da je piscem uspelo spremeniti Cersei v neke vrste junakinjo (v relativnem pojmu seveda). Zato upamo, da bo zaključna epizoda obrnila položaj. Skozi celotno sezono so velikokrat (včasih tudi ne tako subtilno) opomnili na ognjico in mislimo, da je to bistveni del Cersejinega skrivnega načrta. Vršaca žal (ali pa morebiti na srečo) ne more več uporabiti za svoje sojenje, zato druge izbire, kot da zažge Baelorjevo cerkev, kjer se bo odvijalo tako Lorasovo kot tudi Cersejino sojenje, ne vidimo. Verjamemo, da ji bo to tudi uspelo, ampak zagotovo ne brez posledic. V požaru bo najverjetneje umrl Visoki vrabec, vendar lahko pričakujemo tudi stranske žrtve, med katerimi bo po vsej verjetnosti Cersejin sin, kralj Tommen. Ker Lannisterjem ne bi škodil še kakšen sovražnik, je zelo verjetno, da bo umrl tudi Loras, in tako bodo izgubili ene svojih zadnjih zaveznikov, hišo Tyrell.

Kar nekaj epizod je bilo namenjenih dogajanju v Porečnih deželah. Tam smo lahko ponovno videli Psa in ne daleč stran Jaimeja, ki mu je uspelo zavzeti dom družine Tully. Prvega je medse sprejela Bratovščina in izvedeli smo, da imajo pred sabo neko zelo pomembno nalogo. Jaimeja pa bo sodeč po napovedniku za naslednjo epizodo na večerji gostil nepriljubljeni starec, gospod Walder Frey. Ta se najverjetneje želi le zahvaliti Jaimeju za zavzetje Rečnjave, vendar upamo, da se bo ta večerja spremenila v malo bolj krvavo gostijo. Se bo morda ravno tam Bratovščina lotila kaznovanja Freyevih za Rdečo poroko?

daenerys, dragons, zmaji, igra prestolov, fantazija, HBO, George R.R. Martina, pesem ledu in ognja, jon snow, jon sneg, tyrion, peter dinklage, kit harrington, jaime, lannister, cersei, Jonathan pryce

Na Vzhodnjem pa lahko pričakujemo malce bolj optimistično dogajanje. Aryo bomo zagotovo videli na ladji, ki pluje proti Zahodnjemu. Če je morebiti v Bravoosu slišala, da Starki ponovno vladajo Zimišču, bo najverjetneje plula proti Belemu pristanišču, največjemu pristanišču na Severu. Se pa ne bi branili tudi njenega nadaljnjega snidenja z Jonom in Sanso, vendar ne potrebujemo še ene osebe, ki potuje s hitrostjo svetlobe. Proti Zahodnjemu pa bo odplula tudi Daenerys. Že od četrte sezone (in tretje knjige) dalje spremljamo dogajanje v mestu Mereen in končno je napočil čas, da se poslovimo od tega mesta. Daenerysin odhod pa morda ogroža kralj Železnih otokov, Euron Greyjoy, ki bi mu mogoče lahko uspelo preprečiti Daenerysin odhod s svojimi novimi ladjami, vendar srčno upamo, da do tega ne bo prišlo, saj smo tega Mereena vsi že naveličani.

Kaj se pa dogaja z Dornijo? V knjigi je ta zgodba nadvse pomembna, vendar je videti, da ustvarjalci serije ne vedo točno, kaj početi s to zgodbo, zato je tudi težko kaj predvidevati glede Dornije. Tu pa je še Sam, ki je v spremstvu družine in Srčne pogibeli namenjen proti Citadeli, kar pa niti ni tako daleč od Dornije. S tem se končajo naša predvidevanja za poslednjo epizodo šeste sezone. Njen naslov je Vetrovi zime (Winds of Winter), kar je hkrati tudi ime prihajajoče 6. knjige sage Pesem ledu in ognja. Po ogledu epizode ste ponovno vabljeni k branju naše redne analize epizode, da preverite, ali smo zadeli katerega izmed predvidevanj.

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x