Kaj se zgodi, če zmešamo divji zahod, Ex Machino, Na robu jutrišnjega dne (Edge of Tomorrow) in Jurski park? Nastane najnovejša HBO-jeva dramska serija Westworld. Igra prestolov ruši rekorde, toda, če jo za trenutek izločimo iz naših misli, se televizijska hiša vse težje spopada s konkurenco, vsaj kar se tiče kvalitete serij. Netflix skoraj vsak mesec šokira z novimi vsebinami, medtem ko je zadnji HBO-jev poskus Vinil grdo pogorel, kljub zvezdniški zasedbi tako pred, kot za kamero. Najnovejši televizijski spektakel se je sicer kar nekaj let potikal v predprodukcijskih vodah, a je oktobra 2016 končno ugledal luč sveta. Gre pravzaprav za “remake” istoimenskega filma Michaela Crichtona, sicer avtorja knjig o prej omenjenem Jurskem parku, ki sta se ga lotila Jonathan Nolan, brat veliko bolj slavnega Christopherja Nolana, s katerim mnogokrat sodelujeta, in njegova soproga, Lisa Joy. Soavtor scenarijev za filme Medzvezdje (Interstellar), Memento in Skrivnostna sled (The Prestige) nam je tudi tokrat postregel z izredno kompleksnim svetom, ki tekom sezone utegne izzivati gledalca.

Pozor: Besedilo vsebuje kvarilnike, ki lahko vplivajo na izkušnjo ob ogledu serije Westworld.

Sodeč po prvi epizodi bo Westworld še ena v vrsti serij, ki bo ponujala prav vse. Romanco, odlične akcijske prizore, fantastično scenografijo, zavidljivo raven igranja in privlačno zgodbo. In ravno slednja je tista, ki je po uvodni epizodi še najbolj skrivnostna. V (bližnji?) prihodnosti je ljudem na voljo tematski park Westworld, ki strankam omogoča avtentično izkušnjo virtualne realnosti, saj se podajo v neresničen svet, ki ga poseljujejo neverjetno realistični roboti. Divji zahod Westworlda ljudem tako ponuja skrite fantazije, ki lahko obsegajo strelske obračune, ljubkovanje s prostitutkami, preganjanje razbojnikov ali pa le mirno življenje z družino. Toda kaj, ko je razvoj parka preambiciozen in se začnejo pojavljati sistemske napake.

8

Kopica likov, ki imajo v seriji zaenkrat zelo različne vloge, obsega tako prebivalce parka, njegove obiskovalce, oskrbovalne tehnike in “kravatarje”, ki so vpleteni predvsem zaradi poslovnega vložka. Zaenkrat se najbolj zanimiva lika zdita tista najbolj izkušenih članov igralske zasedbe, in sicer lik Roberta Forda, izumitelj Westworlda, ki ga upodablja Anthony Hopkins, in skrivnostni Mož v črnem, igralca Eda Harrisa. Če se Ford zdi med liki še najbolj čist in ga poganja povečini strast do znanosti, pa je Mož v črnem njegovo totalno nasprotje. Po napovednikih sodeč je bilo smotrno domnevati, da je Harrisov lik robot v tematskem parku, toda izkazalo se je, da gre za njegovega obiskovalca, ki pa ima skrite namene in veliko zanimanje za same robote. Osrednji lik bo sicer Dolores (Evan Rachel Wood), najstarejša prebivalka parka, ki pa že kaže prve znake samozavedanja.

Če bo HBO-ju uspelo izpolniti obljubo, nas čaka raziskovanje mnogih vprašanj, kot je npr. odnos do umetne inteligence, ki se zdi ena glavnih tematik serije. Poleg tega pa je tu še mnogo nejasnosti, ki bodo zagotovo razrešene tekom sezone. Je park dejanska lokacija, ali gre za povsem virtualno ustvarjen svet? Kako ga obiskovalci dejansko obiščejo? Ima uprava pri razvoju umetne inteligence še kakšen drug namen, ali gre morda res le za nedolžno zabavo za stranke? Vse to in še več bo zanimivo spremljati v tednih, ki so pred nami.

Ko potegnemo črto, lahko rečemo, da gre za vrhunsko izdelano serijo, ki jo odlikujeta velik potencial in izredno prepričljivo igranje. Težko je reči, v katero smer jo bo zaneslo in kako hitro se bo vse skupaj razvijalo, toda zaenkrat je za vse ljubitelje znanstvene fantastike in vesternov zagotovo vredna ogleda, a trenutno še nima tistega magneta, kot ga ima npr. Igra prestolov – prepričati gledalce v še širši ciljni skupini. Kar pa ni nič hudega, saj gre šele za prvo epizodo, ki pa veliko obljublja.

westworld-image-anthony-hopkins

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x