Pozor: Besedilo vsebuje kvarilnike, ki lahko vplivajo na izkušnjo ob ogledu serije Igra prestolov.

Sedma epizoda televizijske serije Igra prestolov nadaljuje z umirjenim tempom, vendar smo bili ponovno deležni vrnitve nekaterih likov iz preteklosti. Sandor “Pes” Clegane je vendarle preživel nasilen spopad z Brienne in se odločil za malo bolj umirjeni življenjski slog. Življenje mu je rešil svečenik, ki ga je epizodno upodobil angleški igralec Ian McShane. McShanov lik je bil dokaj zabaven in je predstavljal alternativo verskim fanatikom iz Kraljevega pristanka. Lik bi bilo zelo zanimivo postaviti ob rob rdečemu svečeniku Thorosu iz Myra, ki je prav tako znan po bolj sproščenem svečeniškem življenju. Vendar se je McShanova vloga končala še isto epizodo, ko so njega in vse njegove pripadnike ubili neznanci. Sandor pravi, da je bila trojica, ki je pristopila do svečenika, del Bratovščine (ista skupina, v kateri se je v tretji sezoni za krajši čas znašla tudi Arya), vendar masovni pokol nedolžnih ni v njihovem stilu, saj je njihov temeljni cilj obvarovati revne in nezaščitene. Morda pa so zamenjali vodjo?

game of thrones, igra prestolov, hbo, serija, 2016, 6. sezona, fantazija, arya, tyrion, stark, a song of ice and fire, george r.r. Martin, Ian McSHane, KIt Harrington

Ian McShane kot svečenik sedmih bogov Zahodnjega.

Najbolj dolgočasen del še vedno ostaja nezanimiv. Vrhovni vrabec nadaljuje s svojimi citati in zgodba v Kraljevem pristanku nikakor noče napredovati. Kljub temu pa se v prestolnici najde zanimivost ali dve. Olenna Tyrell se tokrat ni zadrževala in je Cersei povedala, kar ji gre. Ta ni zmogla drugega, kot stoje poslušati Olennine komentarje. Čudili smo se, kako hitro je Margery postala največja oboževalka sedmih bogov, vendar je med krajšim srečanjem s svojo babico pokazala resnično pripadnost. Olenni je dala preprost list papirja, na katerem je bila narisana vrtnica, simbol hiše Tyrell. Margeryina zvestoba še zmeraj pripada njeni družini. Kaj pa se dogaja s kraljem? Je del prevare ali zgolj nevedna žrtev?

Zvestobo na severu iščeta tudi Jon in Sansa. Prvi se je s Tormundom ponovno izkazal in prepričal divježe, da mu pomagajo v boju proti Boltonovim. Prizor, ko velikan Wun Wun prvi privoli Jonovi prošnji, je bil dokaj klišejski, vendar kljub temu odličen! Iskanje voljnih plemiških družin, ki bi ponovno zaprisegle Starku, se zdi skoraj nemogoče. In to z dobrim razlogom. Lahko je videti družino Stark kot najbolj plemenito v Sedmih kraljestvih, vendar so napake, ki jih je storila tekom šestih sezon, zelo očitne. Že sam Eddard jih je storil mnogo (zaupal Littlefingerju, povedal Cersei, da pozna resnico, itd.), vendar so Robbove napake tu večjega pomena. Zaradi njegovega zaupanja v Theona Greyjoya je izgubil sever, ko se je poročil s tujko je prekršil svojo obljubo lordu Walderju Freyu in dal obglaviti lorda Karstarka, katerega bi lahko tudi zlahka zaprl v ječo. Je zato čudno verjeti, da družina Glover noče ponovno pomagati Starkom? Sicer pa je Davosu Seaworthu vendarle uspelo prepričati mlado Lyanno Mormont, da nudi svojo podporo in tako pomaga pri vojni proti Boltonom. Vendar malce preko 2000 vojakov ne bo dovolj, da se ti porazijo. Mlada Sansa Stark se tega dobro zaveda in se je najbrž zato tudi odločila, da požre svoj ponos in prosi “Mezinčka” za vojaško pomoč. Ta pa zagotovo ne bo prišla brez cene.

game of thrones, igra prestolov, hbo, serija, 2016, 6. sezona, fantazija, arya, tyrion, stark, a song of ice and fire, george r.r. Martin, Ian McSHane, KIt Harrington

Wun Wun.

Vračamo se k toplejši polovici Zahodnjega, kjer Jamie vojsko Lannisterjev vodi proti Rečnjavi, ki je ponovno pod pravično lastjo družine Tully na čelu z njihovo vodjo Bryndenom “Črno ribo” Tullyjem. Brynden je eden redkih preživelih iz “Rdeče poroke”, rešila pa ga je nujna, da gre “na stran” (v knjigi se sicer poroke ne udeleži in ostane v Rečnjavi). Prizorišče “obleganja” gradu je bilo pomilovanja vredno, saj Freyevi niso ravno znani po svojih vojaških veščinah. Prazna grožnja Blackfishu, da bodo umorili njegovega nečaka, v kolikor ne preda gradu, je bila smešna in stari Tully je izgledal izjemno nezainteresirano. Vendar je pojava Jaimieja in Bronna spremenila razmere na bojišču. Pogovor med Lannisterjem in Tullyjem na štiri oči je v tej epizodi izstopal in bil praktično enak kot v knjigi. Slednji je imel tokrat zadnjo besedo in Jaimeja v prihodnje čaka težka preizkušnja, saj je Brynden Tully vojni veteran in znan po svojih vojaških sposobnostih. Bo morebitni prihod Brienne otežilo situacijo? Bodo Tullyevi preživeli spopad ali pa se bodo pridružili drugim umrlim družinam Zahodnjega?

game of thrones, igra prestolov, hbo, serija, 2016, 6. sezona, fantazija, arya, tyrion, stark, a song of ice and fire, george r.r. Martin, Ian McSHane, KIt Harrington

“Črni ribi” ni mar za nič.

Ubogi Theon Greyjoy. Mislimo, da smo vsi počasi mnenja, da si ne zasluži več trpljenja. Kako zlomljen je v resnici, se dobro vidi v bordelu nekje v Vzhodnjem, kjer s sestro Yaro načrtujeta obisk pri Daenerys Targaryen. Yara je svojemu bratu končno postavila ultimat, naj umre, ali pa naj ponovno najde samega sebe. Ostre besede, vendar glede na kulturo Greyjoyev pričakovane. Upamo, da bomo v naslednjih epizodah videli pravega Theona in se končno znebili Njuha.

V Vzhodnjem pa imamo še mlado Aryo, ki je ponovno prevzela svoj družinski priimek. Po Braavosu hodi brez kakršnekoli skrbi in uspela si je celo zagotoviti prijetno pot domov. Po njenem obnašanju sodeč bi si lahko mislili, da je ne lovi skrivnostna morilska organizacija, čigar člani obraze menjavajo kot oblačila. Sigurno smo se vsi drli na televizijske zaslone in poskušali posvariti Aryo, da je stara gospa v resnici njena bivša trenerka. Občinstvo nad tem ni bilo presenečeno in ustvarjalci so prizor zelo slabo izpeljali. Bo najmlajše dekle med Starki preživelo napad njene morilske kolegice? Odgovor je, da Aryi nič ne more do živega.

game of thrones, igra prestolov, hbo, serija, 2016, 6. sezona, fantazija, arya, tyrion, stark, a song of ice and fire, george r.r. Martin, Ian McSHane, KIt Harrington

Yara, Yara …

V tej epizodi pa nismo videli ne Daenerys, ne Tyriona, kar je dobro, saj ni potrebe po pretiranem vsiljevanju istih likov. Tyrion je odličen lik, vendar če po njem v epizodi ni potrebe, potem je bolje, da ga ni. Naslednja epizoda bi morala biti zatišje pred nevihto in najbrž bomo videli še nekaj poskusov rekrutacije severnih družin k Starkovi vojski. Poleg nekaj manjših hiš nam ostane še zelo pomembna družina, ki sliši na ime Manderly. Bo Jonu in Sansi na svojo stran uspelo pridobiti še njih? Kdo je v resnici napadel skupnost, kateri je pripadal “Pes”? Če je Sandor zdaj postal malo bolj veren človek, to lahko pomeni, da ga bo Vera morda izbrala za bojevnika, ki se bo bojeval proti Cerseijeni pošasti, ki še zmeraj sliši na ime Gregor Clegane. Njuno ponovno srečanje je neizogibno!

O avtorju

Vedno sem si želel ustvariti kakšen kanal na YouTubu, kjer bi kritiziral filme ali komentiral najnovejše filmske novice. Žal mi je strah pred kamero venomer preprečeval te sanje. Vendar mi je nekega dne Jure predstavil Filmstart in nemudoma sem bil navdušen nad idejo, da bi pisal članke za ta portal. 10 mesecev pozneje se še zmeraj mučim z vejicami, vendar mi David in Jure kljub temu dovolita opravljati to, kar sem si od nekdaj želel.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x