Tokrat Igra prestolov ni postregla z epsko bitko, vendar to ne pomeni, da se na Zahodnjem ni nič dogajalo! Peta epizoda nam je prikazala povratek skoraj pozabljenega lika, ponovna snidenja in dodatne potrditve za Jonovo očetovstvo.

Pozor: Noč je temna in polna kvarilnikov.

Če ste mislili, da se bo Jaime srečal s svojim stvariteljem, ste šele pred kratkim začeli gledati Igro prestolov. Seveda je skupaj z Bronnom splaval na površje (bolje rečeno, Bronn ga je spravil na površje) in se prikladno izognil Daenerysini vojski, toda družina Tarly ni imela te sreče. Lord Randyll Tarly in njegov sin Rickon Dickon sta pogumno zavrnila Daenerysino ponudbo, da se ji priklonita v zameno za njuno življenje in tako podlegla Drogonovemu ognjenemu dahu. Z lahkoto bi to dejanje primerjali s temi od Norega kralja, vendar to dejanje še ne pomeni, da bo Daenerys čakala podobna usoda. Mati zmajev je vendarle sprejela Jonov predlog, da sklene začasno premirje s Cersei, da se lahko posvetijo resnični grožnji, kar pomeni, da je več kot sposobna za sprejemanje razumnih odločitev. Kako se bo pa na novico o usmrtitvi svojega brata in očeta odzval mladi Samwell Tarly (zdaj edini preživeli moški dedič Tarlyjeve posesti) pa bomo še videli.

igra prestolov, game of thrones, jon snow, tyrion, sedma sezona, hbo

Ko že govorimo o Samwellu, kaj porečete na najnovejše razkritje v Citadeli? Gilly je našla dokaz, ki uradno potrjuje, da je princ Rhaegar Targaryen razveljavil svojo poroko z Elio Martell. Še več, dokument je tudi zabeležil poroko med princem in (najverjetneje) Lyanno Stark. To pomeni, da je Jon Snow zakoniti dedič princa Rhaegarja Targaryena. To je odlična novica za Jona, vendar malce slabša za Daenerys, ki se močno oklepa želje po Železnem prestolu.

Srečanje med Drogonom in Jonom je bilo dihjemajoče … za Jona. Drogon je zagotovo začutil prisotnost targaryjenske krvi v mladem volku in samo vprašanje časa je, preden bo Jon sedel na hrbtu tega mogočnega bitja. Smiselno je, da bo Jon postal “lastnik” zmaja Rhaegala nekega dne, vendar do tega epskega trenutka bomo morali še počakati. Na Zmajevem kamnu se odnos med Daenerys in Jonom izboljšuje. Uspelo jima je priti do dogovora, ne da bi Daenerys zahtevala, da se ji Jon prikloni. Najverjetneje se Jon in Daenerys ne bosta videla več to sezono, vendar glede na to, kako hitro se premikajo liki po Zahodnjem v letošnji sezoni, se ne bi čudili, če bi se tudi Daenerys znašla na Zidu na koncu sezone.

igra prestolov, game of thrones, jon snow, tyrion, sedma sezona, hbo

To epizodo so bile namreč prepotovane velike razdalje. Od teh je bila najkrajša med Zmajevim kamnom in Kraljevim pristankom. Davos se je za trenutek vrnil k svojemu nekdanjemu poklicu, da je lahko pretihotapil Tyriona v Kraljevi pristanek. Predlog slednjega, da Cersei sprejme začasno premirje z Dany, je kraljica sprejela dokaj mirne glave, vendar, če dobro poznamo Cersei, zagotovo skriva nekaj. Tudi njena novica, da je noseča, je dokaj dvomljiva. Vendar na Zmajev kamen so se vrnili trije možje. Robertov pankrt Gendry se je vrnil na kraj, kjer je bil skoraj zažgan. Srečanje med Jonom in Gendryjem je bil bolj lahkoten trenutek, in sčasoma bosta morda postala dobra prijatelja, tako kot njuna očeta Eddard in Robert. Tudi Jorah Mormont se je vrnil k Daenerys v dobrem zdravju. Snidenje je bilo čustveno nabito, vendar pričakovali bi, da bi Daenerys vsaj malo ugovarjala Jorahovi odločitvi, da jo ponovno zapusti po samo enem dnevu od njunega ponovnega snidenja. Jon, Jorah in Gendry se tako napotijo k Vzhodni straži z namenom, da ugrabijo nesmrtnega vojaka, ki ga bodo pokazali kraljici Cersei. Ekipi se pa pridružijo še Beric Dondarrion, Thoros, Sandor “Pes” Clegane ter Tormund Giantsbane.

igra prestolov, game of thrones, jon snow, tyrion, sedma sezona, hbo

Na Severu Mezinček nadaljuje s svojim spletkarjenjem. Izgleda, da Mezinček hoče spreti sestri Stark s pismom, za katerega je hotel, da ga najde Arya. Pismo je bilo naslovljeno Robbu Starku, da se prikloni Joffreyju Baratheonu. Sansa ga je napisala Robbu pod prisilo, vendar Arya tega ne ve. Upamo, da ne bo v držužini Starkov nastopilo preveč drame. Resnična nevarnost leži onkraj Zidu in prej ko bo Arya uporabila svoje novo rezilo na Mezinčku, tem bolj bomo veseli. Mezinček je bil odličen lik tekom serije, vendar Igra prestolov je zdaj že zdavnaj presegle manjša politična spletkarjenja, kar pomeni, da za tak lik ni več prostora.

Epizoda se je na trenutke zdela preveč mudeča, ampak to je za pričakovati, saj smo proti koncu serije. Tudi Jon hitro prekine prepir med novimi člani ekipe na koncu epizode, da se lahko osredotočijo na bolj pomembno pretnjo. Dvomimo, da se bodo vsi vrnili živi in zdravi od tega podviga. Če moramo ugibati, stavimo, da bodo preživeli samo Jon, Tormund, Gendry in mogoče Pes.

igra prestolov, game of thrones, jon snow, tyrion, sedma sezona, hbo

 

 

 

O avtorju

Vedno sem si želel ustvariti kakšen kanal na YouTubu, kjer bi kritiziral filme ali komentiral najnovejše filmske novice. Žal mi je strah pred kamero venomer preprečeval te sanje. Vendar mi je nekega dne Jure predstavil Filmstart in nemudoma sem bil navdušen nad idejo, da bi pisal članke za ta portal. 10 mesecev pozneje se še zmeraj mučim z vejicami, vendar mi David in Jure kljub temu dovolita opravljati to, kar sem si od nekdaj želel.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x