Igra prestolov je z najnovejšo epizodo gotovo postregla z enim od vrhuncev celotne serije. Najbolje, da se že takoj obrnemo kar k njemu.

Pozor: Noč je temna in polna kvarilnikov.

V zaključku epizode se je odvila prva daljša bitka (daljša po minutaži, ki je namenjena gledalcem), ki je prikazala rušilno moč zmajev in Dothrakov. Internet je bil te dni poln vzklikov “Dracarys!” in slednjega se bodo še dolgo spominjali tudi Lannisterji. Resda jim je zlato uspelo spraviti na varno še pravi čas, toda kljub temu je vojska precej zdesetkana in kar je morda še važneje, prestrašena zaradi moči zmajev. Ob tem je potrebno tudi pohvaliti režijo epizode, saj je skupek fotografije, računalniško ustvarjenih učinkov in realizma zagotovo postavil sekvenco ob bok tisti Ostrega (Hardhome), kjer smo dodobra spoznali nevarnost Belih hodcev.

Kaj pa liki? Jaimiejeva usoda je skorajda doživela bridek konec in le Bronnu se lahko zahvali, če bo uspešno splaval na površje. In ravno Bronn je s svojo predrznostjo še dodatno popestril dogajanje in še enkrat več dokazal, da gre za enega priljubljenejših likov serije. Na drugi strani je pa Tyrion dokazal, da kljub vsemu hudemu, še ni povsem hladen do svoje krvi. Bomo še to sezono doživeli srečanje obeh bratov Lannister? Glede na dogajanje drugod po Zahodnjem, je to precej verjetno.

Naš prst kaže na Sever in vnovično združitev Starkov, saj se je s svojo družino končno ujela Arya. Toda ta medalja ima dve plati. Tista svetlejša je zagotovo spet akcijske narave, saj je prijateljski dvoboj med mlado Starkovo bojevnico in Brienne postregel z dobro koreografijo, ki je popolnoma zasenčila nekatere boje Peščenih kač, ki so v tem aspektu precej razočarale. Tista druga plat pa so slabši dialogi, še posebej vsi tisti, ki vključujejo Brana, ki je zaenkrat z naskokom najslabše odigrani lik. Isaac Hemptead Wright je igralsko slabo odrastel v primerjavi s Kitom Harringtonom ali pa Maisie Williams in tudi nasploh so vsi dialogi med Starki preveč hladni in suhoparni. Resda so si liki precej odtujeni in se tudi za časa življenja njihovega očeta Neda Starka niso najbolje razumeli, toda vseeno je prisoten občutek, da bi scenaristi lahko vložili več truda v pisanje njihovih dialogov.

Je pa zato malce bolj zanimiv zorni kot zvitega Mezinčka, ki nenavadno miruje tekom te sezone. Tokrat je postregel s prvo potezo, saj je Branu oz. Triokemu vranu (kakor rad poudarja) podaril rezilo, s katerim ga je preko plačancev želel ubiti v prvi sezoni. Tisto rezilo je kasneje s pomočjo njegove roke tudi pritiskalo na vrat Neda Starka in prav gotovo ima Petyr Baelish svoje načrte z ravnokar prispelimi Starki. Toda morda se je prvič celo uštel, o čemer priča njegova osupla reakcija, ko mu je Bran med njunim pogovorom odvrnil, da je kaos lestev. Slednje je eden bolj znanih citatov lika igralca Aidana Gillena.

Za zaključek pa se ozrimo še v prihodnost. Cersei je izpogajala in plačala podporo Železne banke, ki ji utegne izgube pokriti z vojsko plačancev (v tem oziru bo tako podobna Daenerys, s to razliko da se za slednjo tujci borijo s srcem), tako da zaključna bitka četrte epizode ni prinesla ogromnih premikov. In gledano celokupno sezona zaenkrat teče po pričakovanjih. Glavni akterji Zahodnjega se prepirajo med seboj, medtem ko se za zidom pripravlja gromozanska grožnja. Upali bi si trditi, da sedma sezona skriva asa v rokavu in nas čaka potencialni zasuk, ki bi vseeno pretresel gledalce v slogu Rdeče poroke ali pa smrti Jona Snega. Serija to nedvomno potrebuje, saj za bitke že vemo, da bodo spektakularne in razvajeni gledalci hlastamo še po nečem več. Toda zaenkrat lahko le špekuliramo (za razliko od hekerjev, ki so te dni vdrli v HBO in bojda ukradli dragocene podatke).

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x