So hujši človeški ali tisti pravi zmajski zmaji? V tretji epizodi sedme sezone, ki se skriva pod naslovom Kraljičina pravica, vidimo kar nekaj prizorov, ki bi jeziček na tehtnici uvodnega vprašanja znali prevesiti na stran prvih. Čeprav v tokratnem delu vidimo, da ima vsak posamezen lik, ki ga bomo postavili na žar podpihan s strani zmajev, številne razloge za svoje odločitve, ga to ne naredi nič boljšega. Vendar to nikakor ne gre v škodo zgodbi Igre prestolov, ki ji na krilih številnih izprijenih likov uspeva le še povečati svoj zagon.

Pozor: Noč je temna in polna kvarilnikov.

Tokratna epizoda začne zelo ambiciozno, ko nam režiser Mark Mylod že v prvem kadru servira prihod Jona Snowa na Zmajev kamen, kamor ga je povabila samooklicana kraljica preštevilnih nazivov Daenerys Stormborn. V nadaljevanju smo deležni Euronovega povratka z darilom za uradno kraljico Zahodnjega, Cersei, in snidenja Triokega vrana (Brana) ter trenutne kraljice na severu, Sanse. Prav za konec pa je tudi Trnjeva kraljica, Ollena Tyrell, deležna obiska Lannisterjevih vojščakov.

Epizoda se torej zvesto drži naslova Kraljičina pravica in prav pri vsaki od omenjenih kraljic je izpostavljen posamezen vidik pravice. Zanimivo je, kako se na večino zgodb v tokratnem delu vrnemo večkrat, kar ni najbolj značilen režiserski prijem v Igri prestolov, saj je zaradi obilice likov in lokacij, kjer se ti nahajajo, po navadi časa le za enkratno potovanje na lokacijo v epizodi. Tokrat temu ni tako in Mylod nam uspe s tem pričarati izvrsten izdelek. Vsaka izmed tokrat prikazanih zgodb zase predstavlja lepo zaključen delček v skorajda brezhibni celoti in delitev teh delčkov na dvoje se izkaže kot odličen pripovedni prijem.

Ellaria in Tyene Sand pred Cersei

Pravica po Cerseijino je očitno povračilo čim večih hudobij, ki so ji jih prizadeli drugi in tokrat je na tapeti Dornijska pankrtka Ellaria s svojo hčerko Tyene. Poleg Yare Greyjoy ju je Euron dostavil v Kraljevi pristanek pred formalno vladarico Zahodnjega kot svoje darilo za izkaz zvestobe prestolu. Cersei se odloči Ellarii povrniti škodo na enak, oziroma še malce hujši način, ker bo morala gledati svojo hči, kako bo počasi podlegala enakemu strupu, kot v peti sezoni Cerseijina hči Myrcella. Po mučenju Ellarie in Tyene, Cersei dobi obisk iz Železne banke. Navihanemu bančniku, ki od nje želi povračilo izposojenega zlata hladnokrvno obljubi, da bo v dveh tednih poplačala vse dolgove. Ko gledalci premišljujemo, kaj bi lahko to pomnilo, nas režiser Mylod v povratku k zgodbi na koncu epizode popelje do kraljestva Tyrellovih, kjer se Kraljica trnjev v zavzetem gradu in svojih zadnjih zdihljajih odloči, da prizna Jamieju, da je bila ona tista, ki je v resnici zastrupila Jofferyja. Poleg tega mu naroči, da mora to vest prenesti tudi do Cersei, saj ve, da ji bo s tem gotovo povzročila precej trpljenja in si na tak način vzela pravico za škodo, ki je bila povzročena Tyrellom z Lannisterskim napadom. Ali bo Cersei zaradi nove informacije morda spremenila mnenje o svojem pritlikavem bratu, ki ga je do sedaj krivila za Jofferyjevo smrt? Najverjetneje ne.

Na drugačen način se pravica kaže v odločitvah in dogodkih, ki doletijo mlajši kraljici v Zahodnjem. Sansa je po Jonovem odhodu k Dany postavljena kot vladarica na severu in kot je nakazano v nekaj kratkih kadrih, ji gre skrb in načrtovanje dobrobiti svojih podanikov precej dobro od rok. Seveda se mora takoj vmešati Mezinček, ki ji ponovno poskuša prodati svojo filozofijo iz prvega dela, v kateri trdi, da mora Sansa v svoji glavi vedno vnaprej preučiti čisto vse možnosti razvoja dogodkov in odnosov, če kdaj želi uveljaviti in izpeljati svoje želje. Uspešnost njegovega prigovarjanja malce splava po vodi, ko se ravno v tistem trenutku zgodi najbolj nepričakovana možna stvar. V Zimišču se pojavi Sansin ohromeli brat Bran, za katerega nihče niti pomisliti ni upal, da je še vedno živ.

Ser Davos in Jon Snow pri Daenerys Targaryen

Za konec pa se pravica ali mogoče bolje rečeno pravičnost (tudi to bi lahko bil smiseln prevod angleškega naslova epizode) pokaže še na Zmajevem kamnu, kjer se odvija prava mala retorična vojna med Jonom in Dany. Prav tu se najlepše izkaže učinkovita zasnova tega dela, ko se nam v prvi polovici zatrdno zdi, da med Dany in Jonom nikakor ne bo prišlo do sklepanja kakršnih koli dogovorov. Čeprav oba uporabljata skorajda identične ideje (ne soditi otrok po svojih starših) in oba svetu predstavljata nepredstavljivo (Dany zmaje in Jon Bele hodce ter One) na začetku nikakor ne uspeta priti do strinjanja in pojavijo se velika trenja. Šele ko se drugič vrnemo na Zmajev kamen in na vsaki strani spregovorita še svetovalca, se napetosti zjasnijo in opazimo prve korake v približevanju k zavezništvu. Tako Jon od Dany dobi dovoljenje za rudarjenje Zmajevega stekla, ki bo lahko, predelano v ustrezno oblikovano orožje, učinkovito služilo v boju proti nevarnostim iz severa.

V epizodi pa ne sledimo samo kraljicam, temveč pride na vrsto tudi preostalo dogajanje. Za začetek opazimo spletkarskega Varysa, ki prav preveč vsiljivo skuša pregovoriti Melisandre, da naj mu zaupa svojo zgodbo in potem zapusti Zahodnje za vedno. Ali je že imel kakšno slabo izkušnjo s svečeniki Gospodarja svetlobe ali pa so posredi kakšne osebne zamere?

Samwell Tarly na zagovoru pri glavnem maestru Ebrosu

Nadalje v Citadeli vidimo, da je bila Samova operacija Jorahovega sivoluska uspešna. Sicer nismo dobili tlečega in kadečega se nadmočnega Mormonta (kot se je sodeč po knjigah zgodilo Victarianu Greyjoyu, ki je po magičnem obredu zdravljenja njegove okužene roke nadaljeval svoje življenje z njeno super-močno različico) ampak ozdravel je pa le. In Samwell mu je ob slovesu kot pravi znanstvenik, ki resnično zaupa in vrjame v svoje delo, brez oklevanja v stisk ponudil svojo zdravo roko. Zanimivo bo videti, kako bo Ser Jorah po povratku k svoji rešiteljici vplival na vladanje svetlolase Targaryenke in ali bo morebiti med njima preskočila kakšna nova iskrica.

Jamie, ki mu je zaradi številnih preizkušenj in težkih dogodkov od začetnega precej oholega in samega vase ter v svojo sestro zagledanega mestnega viteza, uspel precejšen skok proti svetlejši strani spektra likov, je tokrat doživel ponovno prebujenje svoje temne strani. Očitno dosegata njegova ljubezen do Cersei in njene oralne sposobnosti takšne globine, ki si jih nismo predstavljali. Zato je ravno Jamie  tisti, ki Olleni Tyrell ob pomoči Lannisterskih vojakov z lahkoto pokolje celoten grad, izprazni zakladnico in ji na koncu še vzame življenje s strupom.

Čemu Lanisterski vojaki v Visokem vrtu porečete? Ker je to najboljši načrt za ponovno oslabitev Danyjine moči v Zahodnjem. V prejšnji epizodi jih je skupila od Eurona, ki ji je uničil večino pomorske flote, tokrat pa jo skupijo njeni Brezmadežni. V čistem vrhuncu epizode, ki ga predstavlja njihov naskok na domovanje Lannisterjev, sledimo Tyrionovemu glasu, ki Dany razlaga, kako bo potekala osvojitev Livarske skale, ob tem pa spremljamo, kako se zadeva zares odvija. Za razliko od dosedanjih bitk, ki so večinoma kazale le dejansko odvijanje boja, takšen način podajanja zgodbe doda povsem novo dimenzijo dojemanja dogajanja in gledalce povsem uroči. Vendar je Tyrion pri tem pozabil upoštevati možnost, da bo Cersei to potezo pričakovala in z Jamiejem na čelu iz Livarske skale predčasno umaknila skoraj vse enote. Poleg tega pa poslala še Eurona, da požge vse ladje s katerimi so Brezmadežni napadli ter jim tako prepreči umik na varno in jih dejansko ujame v svoj dom. Tako bodo morali v izropanem mestu počakati na vrnitev Lannisterske vojske ter se z njimi spoprijeti v gradu ali še slabše, nekje drugje na kopnem.

Brezmadežni proti Lannisterjem

Za konec malce pod drobnogled vzemimo vztrajno prigovarjanje Petyra Baelisha. Z njim želi Sanso prepričati, da mora v svoji glavi neprestano preračunavati vse možne kombinacije izidov, ki se lahko zgodijo v določeni seriji dogodkov in ravno v Kraljičini pravici lahko učinkovitost takšnega načina načrtovanja vidimo iz prve roke. Ollena Tyrell poleg potrditve svojega umora Jofferyja prizna tudi, da ima za razliko od Cersei očitno precej manj domišljije in ravno to je privedlo do razpleta dogodkov po katerem bo umrla pred Lannistersko kraljico. Morda pa je bilo ravno nemoteno spanje po hudih stvareh, ki jih je Ollena storila za zavarovanje hiše Tyrell krivo, da ni uspela s svojo domišljijo nadoknaditi brezštevilnih prebedenih ur, ki jih je Cersei izkoristila za načrtovanje načinov za smrt svojih sovražnikov in očitno še marsikaj drugega.

P.S.: +10 točk za Jofferyja, ki je uspel s poimenovanjem svojega meča Widow’s wail še dolgo po svoji smrti užaliti svojo morilko.

P.S.2: +1 za figurico Brezmadežnih za bitko proti Lannisterjem na mizi na Zmajevem kamnu.

 

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x