Pa smo jo dočakali. Premiero šeste sezone Igre prestolov namreč. Zdi se, kot da pričakovanja še nikdar niso bila tako visoka, toda to bi lahko rekli pred vsako sezono. Tokrat smo vsi gledalci združeni, saj je zaključek pete sezone popolnoma ujel knjige Georgea R.R. Martina, in sedaj bomo po besedah ustvarjalcev gledali nekakšno “alternativno” realnost Igre prestolov, ki se bo razlikovala od prihajajočih knjig.

Pozor: Besedilo vsebuje kvarilnike, ki lahko vplivajo na izkušnjo ob gledanju serije Igra prestolov.

“Ali je Jon Snow mrtev?”, je bilo glavno vprašanje pred pričetkom 6. sezone. In tudi prva epizoda nas najprej popelje na kraj zločina, kjer vidimo truplo “pankrta”, ki ga najde nekdaj prvi mož Stannisa Baratheona, ser Davos. Tako on kot Jonovi zavezniki so zgroženi in to pripelje do zanimivega konflikta na severu, katerega razplet nas še čaka. Alisser Thorne je dokazal, da mu ni prav nič izpod časti, a Davos računa na pomoč divježev in tudi Rdeče ženske, o kateri pa velja malce več  spregovoriti kasneje. Le naivni gledalci so pričakovali, da bomo Jonovo končno usodo spoznali že v prvi epizodi, čeprav so nas ustvarjalci zvito zbodli in slednjo poimenovali “Rdeča ženska” ter tako pomežiknili priljubljeni teoriji oboževalcev, da bo prav Melisandre obudila Snowa od mrtvih. Zaenkrat na to ne kaže prav dosti, toda epizoda je  imela več kot le korekten naslov.

Kako pa se stvari odvijajo drugje? Seveda je kot ponavadi uvodni del postregel s po enim prizorom za skorajda vsakega od glavnih likov, da nas spomni, kje so le-ti končali v prejšnji sezoni. Sansa in Theon sta na begu pred Ramsayem in njegovimi psi, pred katerimi ju reši “Brienne Ex Machina” s svojim oprodo Podrickom, pa tudi voda ni bila tako ledena, kot se je sprva zdelo. Visokorasla bojevnica tako priseže zvestobo Starkovi in končno izpolni obljubo, ki jo je dala Catelyn, ter nadoknadi priložnost, ki jo je izgubila z Aryo. Ženska neštetih imen, Daenerys, je sedaj ujetnica Dothrakov, s katerimi je bila na začetku serije zelo močno povezana preko pokojnega moža Khala Droga. Zanimivo je bilo vedenje in govoričenje le-teh in pri tem se kar malo poraja vprašanje, ali so pripadniki tega plemena povečini prostaki, ali pa so ustvarjalci morda še malce potencirali šale, ki so med oboževalci krožile glede posteljnih odnosov med Khaleesi in Drogom. Tyrion še vedno nima kaj početi in zaenkrat s svojim novim “sotrpinom” Varysem bolj skrbi za humorne vložke. Glede na to, da gre za enega boljših likov serije in najbolj priljubljenega med oboževalci, upamo, da mu bodo scenaristi kmalu navrgli kakšno kost in ga ponovno postavili bolj v ospredje. Časi, ko je kot kraljeva roka reševal Kraljevi pristanek, so že davno mimo. Omenimo še Aryo, pri kateri bo, kot kaže, njena slepota naslednja preizkušnja med urjenjem za morilko.

game-of-thrones-season-6

Jaime je priplul svoji sestri v objem, katera se je, kot kaže, vdala v usodo in ji pripisala smrt dveh od njunih treh otrok. Zadnji potomec ostaja Tommen, za katerega pa imamo občutek, da v seriji tudi ne bo več prav dolgo prisoten. Za bralce knjig se je zagotovo največji šok dogodil v Dorniji. V literarni predlogi lahko sledimo pretkanemu in dolgoročnemu načrtu princa Dorana, toda ustvarjalci serije so se slednjemu odločili narediti konec, saj so “peščene kače” izvedle prevzem oblasti in ga ubile. Glede na to, da je bila Dornija prejšnjo sezono precejšnje razočaranje, ta odločitev morda niti ne čudi in se bodo scenaristi v tej deželi lotili zadev nekoliko drugače. Zaenkrat še nismo videli nobenega izmed napovedanih novih obrazov, tako da se povratek Greyjoyev še ni zgodil, na Brana Starka, ki se uri pri Tri-okem vranu, pa bomo morali tudi še malce počakati.

Največje razkritje se je zgodilo ob koncu epizode, saj smo gledalci spoznali resnično obliko Melisandre. Kaj so nam s tem ustvarjalci želeli sporočiti? Je Melisandre omagala in obupala nad svojimi načrti, ali pa je to le opomnik in opozorilo, da je prav zares “čarovnica” in da bomo tisto pravo z njene strani še videli? Če ne drugega, smo se fantje (in dekleta) naučili, da moramo s partnerja odstraniti vsakršnen nakit, preden se podamo k nadaljnjim korakom!

475860741_1280x720

P.S.: Je ogrlica sploh ključna pri preobrazbi? Se spomnite prizora Melisandre v kopeli? Tam tudi ne nosi ogrlice, pa je še vedno v izredno ženstveni obliki. Zgolj napaka takratnega režiserja ali ključen podatek?

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x