Pozor: Besedilo vsebuje kvarilnike, ki lahko vplivajo na izkušnjo ob ogledu serije Igra prestolov.

Po mnogih zaporednih počasnejših epizodah Igre prestolov smo končno dobili znamenito deveto v sezoni, ki je publiko vedno navdušila in tudi letos ni bilo nič drugače. Težko je reči, da nas je v njej karkoli resnično presenetilo, vendar je bil spektakel, ki smo mu bili priča, prava paša za oči in sodi med najboljše epizode Igre prestolov.

Preden se lotimo same bitke, bomo najprej pokomentirali dogajanje na vzhodu. Odločitev ustvarjalcev, da poleg bitke pokažejo še drugo, z njo nepovezano dogajanje, je bila največje presenečenje epizode. Vse kar se je zgodilo v Daenerysini zgodbi, bi lahko z lahkoto prihranili za zadnjo epizodo, vendar nas morda naslednji ponedeljek čaka še bolj napeto dogajanje. Daenerys je ponovno pokazala odtenke svojega očeta, Tyriona pa na to ni bilo strah opomniti. Je Daenerys računala na kolateralno škodo pri požigu mest, tj. na sužnje, zaradi katerih že tri sezone ostaja v Vzhodnjem? Jeza jo je v tistem trenutku očitno popolnoma zaslepila. Čeprav nam ni bilo všeč osredotočenje na Vzhodnje, je bilo vse, kar se je tam dogajalo, odlično. Zmaji, ki uničujejo sovražno vojsko, napad Khalasarja na Harpije in odlična poteza Sivega črva z nožem so naredili morda malo manj potreben segment v epizodi odličen in vreden ogleda. Za piko na i pa imamo tu še prihod Theona in Yare v Mereen. Izmenjava med Tyrionom in Theonom je bila dober opomnik na njuno srečanje iz prve sezone in lahko smo videli, kako sta se oba lika od takrat spremenila. Izmenjava med ženskim delom skupine je bila zabavna in Yari je s svojo popolno odkritostjo uspelo pridobiti Daenerys na svojo stran. Slednja je tudi nakazala prve načrte svoje nove ureditve v Zahodnjem in videti je, da Sedem kraljestev ob njenem prihodu čakajo drastične spremembe.

daenerys, wall, game of thrones, yara, theon, jon snow, jon sneg, sansa, hbo, battle of the bastads, 9. epizoda, 6. sezona, igra prestolov, epsko, littlefinger, tyrion, peter dinklage, kit harrington

Zdaj pa k pomembnejšemu delu epizode. Mnogo pomembnih interakcij se je zgodilo že pred samo bitko, vendar je bila najboljša tista med Tormundom in Davosom. Lika sta si med seboj bolj podobna, kot smo morda sprva mislili, in lepo je bilo videti nekakšen bratski odnos med njima. Njun pogovor je epizodo tudi malo popestril. Pogrešali pa smo izmenjavo besed med Davosom in Mellisandre, kar bi lahko pokazali takoj po Davosovem odkritju mesta, kjer so zažgali mlado princeso Shireen Baratheon, vendar bo ta konflikt zagotovo prišel do izraza naslednjič. Po drugi strani je tudi Davos ravnal modro in pred pričetkom bitke svojega tabora ni želel še bolj pretresti. Sansa in Jon sta še zmeraj v medsebojnem konfliktu, vendar je imela tokrat mlajša sestra prav. Jon je močno podcenjeval Ramsaya in to se je videlo tudi med samo bitko. Izmenjava med Mellisandre in Jonom je razkrila tudi malo več podrobnosti o njenih sposobnostih in o Gospodarju luči. Kakšen je potem pravi načrt Rdečega boga?

Bitka se začne s slovesom še enega člana družine Stark. Ker je Rickon znal teči le naravnost (kot kaže, ni opravil Prometejevega tečaja teka), ga je Ramsay ubil z natančno odmerjeno puščico skozi srce in tako sprovociral Jona, da vrže vse svoje taktične načrte stran in stori prvi korak v bitki (slaba ideja za manj številno vojsko). Bitka je bila odlično posneta, še posebej pa izstopa segment, ko kamera spremlja Jona (videti je skoraj brez reza) in ki močno spominja na podoben prizor iz filma Povratnik. Bitka je bila na ravni visokoproračunskih filmov in na trenutke se je zdelo, kot da gledamo Pogumno srce ali Nebeško kraljestvo. Epizoda je resnično postavila novi mejnik za televizijske serije v smislu prikaza bitk in vizualnih učinkov.

daenerys, wall, game of thrones, yara, theon, jon snow, jon sneg, sansa, hbo, battle of the bastads, 9. epizoda, 6. sezona, igra prestolov, epsko, littlefinger, tyrion, peter dinklage, kit harrington

Jonu Snegu in njegovim pajdašem je začelo kazati zelo slabo in bili so obkoljeni z vseh strani. Zid ščitov je bil zelo zastrašujoč in Jonovi vojaki so lahko samo prestrašeno gledali zmanjševanje njihove oddaljenosti od sulic. Na njihovo in tudi našo veliko srečo smo dobili “deus ex machino” v obliki Gandalfa in … oprostite, napačen teritorij, mislili smo v obliki Mezinčka in njegove vojske iz Dola, ki pripada rodbini Arynn. Čeprav je težko reči, da je bila pojava orlovega prapora veliko presenečenje, je bila vseeno dobrodošla in vredno je bilo videti Ramsayev izraz ob nastali situaciji. Ne moremo reči, da smo spustili kakšno solzo za padlega Rickona, vendar nas je smrt Wuna Wuna resnično prizadela. Najhuje je bilo to, da je smrtni strel zadnjemu velikanu zadal prav Ramsay, kot da še nismo imeli dovolj razlogov, da ga sovražimo. Boj mož na moža med Jonom in Ramsayem je bil za slednjega brutalen in nihče si ni želel, da bi se Jon ustavil. Vendar so bila predvidevanja pravilna, saj je Ramsaya čakala veliko bolj kruta smrt. Kruti Bolton je imel rad svoje pse, a kot je rekel Joker v Vitezu teme: »Videli bomo, kako lojalen je lahko lačen pes!« Ramsayeva smrt je bila natanko takšna, kot si jo je zaslužil, in želeli bi si, da bi dve sezoni nazaj imel tudi Joffrey podobno izkušnjo. Igra prestolov se je tako znebila še enega zlikovca in (za?) zdaj ostajata le še Nočni kralj in Cersei.

daenerys, wall, game of thrones, yara, theon, jon snow, jon sneg, sansa, hbo, battle of the bastads, 9. epizoda, 6. sezona, igra prestolov, epsko, littlefinger, tyrion, peter dinklage, kit harrington

Deveta epizoda tudi letos ni razočarala. Kaže, da edina grožnja Severu ostaja Nočni kralj s svojo nesmrtno vojsko. Družina Stark je tam ponovno prevzela oblast in zmožnosti za bojevanje proti vojski hodcev so se drastično izboljšale. Vendar nas, kot po navadi, epizoda pusti z nekaj nerazrešenimi vprašanji. Bodo družine Severa zlahka sprejele ponovno vladavino Starkov? Kakšen je Mezinčkov načrt s Severom (se morda namerava poročiti s Sanso, ki je ravnokar postala vdova)? Teh vprašanj je še več, zato lahko le upamo, da bomo nanje in na veliko vprašanje Jonovega starševstva dobili odgovor v naslednji, zadnji epizodi šeste sezone Igre prestolov.

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x