Po napeti epizodi s sredine sezone, kjer smo bili prejšnji teden priča mnogim precej šokantnim razkritjem in razpletom, serija Igra prestolov s šestim delom, ki bi v slovenskem prevodu najbrž nosil naslov “Kri moje krvi”, umirja svoj tempo, ki bo za konec sezone zagotovo ponovno eksplodiral do neslutenih razsežnosti.

Pozor: Besedilo vsebuje kvarilnike, ki lahko vplivajo na izkušnjo ob ogledu serije Igra prestolov.

Za razliko od prejšnjega dela, ki se je naslova epizode zelo očitno dotaknil le v enem – vendar pa v tem toliko močneje – od prizorov, so se sedaj ustvarjalci vrnili k zglednemu navezovanju naslovnega motiva z vsemi prikazanimi kadri. Na presenečenje mnogih smo že po enem tednu od signifikantnega prizora na skrajnem severu, kjer Bran in Meera izgubita (sedaj že bivšega) Triokega vrana, Hodorja, Poletje ter vse Otroke gozda, dobili njegovo nadaljevanje. Nobeno veliko presenečenje ne bi bilo, če bi ustvarjalci serije nadaljevanje Branove in Meerine zgodbe odložili do naslednjega tedna, tako pa smo bili že sedaj deležni razpleta bega pred Ledenimi hodci. Pred njimi ju, s konjem in predelanim plamenometalnim buzdovanom, reši Branov stric Benjen. Sled za njim se je v seriji izgubila že v prvi sezoni, ko je s skupino drugih bratov Nočne straže odšel na obhod preko Zidu. Sedaj smo ob njegovem dolgo pričakovanem povratku končno izvedeli, da ga je doletelo takšno naključje, kot najverjetneje že par tisoč let nobenega prebivalca Zahodnjega (ali Vzhodnjega). Najprej so ga Oni hoteli spremeniti v enega izmed svojih, vendar so ga še pred koncem preobrazbe uspeli najti Otroci gozda, ki so urok zaustavili in ga sedaj pustili nekako pol človeka in pol Belega hodca. Tudi o njem so se na spletu znašle najbolj neverjetne teorije. Po eni izmed njih naj bi bil Benjen v bistvu celo Daario, pomočnik Zmajevske kraljice, vendar je večina najbolj norih takoj ob izidu zadnjega dela propadla. V tem delu zgodbe se po dolgem času srečata Bran in Benjen, oba člana nekdaj najmočnejše severnjaške hiše Stark, kar lepo povzame motiv z naslova epizode.

Benjen Stark Igra prestolov

Na pol človek na pol hodec – Benjen Stark.

Po epizodi premora smo bili priča nadaljevanju zgodbe obeh Samwellov in Gilly. Tudi Samov povratek v domače okolje ustreza naslovu Kri moje krvi, vendar pa za razliko od Branovega ponovnega snidenja s svojim stricem, ki se izkaže kot zelo srečno za mlajšega, Samwell ob večerji s svojim očetom doživi ledeno hladen tuš. Ne le, da je v očetovih očeh še vedno le navadna zavaljena mevža, nevredna nasledstva, za mizo je pripeljal tudi eno izmed divježev, za katerih življenja gospod Tarly nima preveč lepih obetov. Gilly s svojo nadsevernjaško krvjo ob vseh žalitvah prihajajočih iz ust Samovega očeta seveda ne zmore ostati tiho, vendar to k splošnemu vzdušju pri večerji ne pomaga ravno veliko. Navkljub temu gospod Tarly svojemu sinu obljubi, da bo divježinja deležna varne službe v kuhinji in njen sin klene Tarlyevske vzgoje. Randyll Tarly je v seriji povsem nov lik, vendar že takoj izkaže svojo neizprosno naravo. Ob tem morebiti malce spominja na v četrti sezoni preminulega Tywina Lannisterja, čeprav se na koncu prizorov v Rogovem griču, ko Sam “pobegne” skupaj z Gilly, malim Samwellom ter družinskim mečem iz valyrijskega jekla zdi, da ga najverjetneje ne bomo več kaj dosti videvali. Bi pa bilo zagotovo zanimivo videti, če bi v Igro prestolov na tej točki vpeljali takšen lik.

Sam Samwell Tarly Igra prestolov

Samwell pri odtujevanju meča iz valyrijskega jekla, ki zna v prihodnosti pri boju proti Belim Hodcem priti še kako prav.

Povratek na male zaslone je v epizodi doživelo še nekaj starih znancev. Walder Frey v Dvojčkih še vedno vztraja v svoji starostni nergavosti, ko člana svoje družine z glavo skozi zid pošilja na skorajda nemogoče zavzemanje izgubljene utrdbe. To privede do ponovnega uzrtja Edmura Tullya, ki ga je Walder Frey vse od Rdeče poroke dalje držal za talca. Tu se naslovni motiv najverjetneje zrcali v snidenju starega in mladih Freyev. Nekateri pa bi lahko rekli, da gre najbrž za Edmura in že mnogokrat omenjenega Bryndena Tullya, ki je Freyem odvzel Rečnjavo. Prizor v Dvojčkih, razen vrnitve nekaterih starih obrazov, ne ponudi nikakršnih novih informacij, je pa zagotovo lepa iztočnica za morebitno bitko, v katero se bodo, kot izvemo kasneje, vključili celo Lannisterji na čelu z “Železnorokim” Jamiejem.

Če ste morda pomislili, da bi Jamie samovoljno zapustil bližino toplega Cerseijinega mednožja, ste se prav lepo zmotili. Njegov odhod iz Kraljevega pristanka lahko pripišemo uspešnemu lobiranju Velikega vrabca, ki je v tokratni epizodi uspel nagovoriti kralja Tommena (še prej najbrž kraljico Margaery), da krona in vera skleneta močno zavezo, s katero bodo kraljevski Lannisterji in Tyrelli na eni ter verni Vrabci na drugi strani za vedno pokorili Sedem kraljestev. Glede na v prejšnjih sezonah videne spletke med Cersei in Olenno smo sicer pričakovali, da bo kmalu po razkritju kraljičinega golega telesa pred spokorniško hojo vzplamtela silovita bitka med pripadniki vere na eni in združenimi silami Lannisterjev ter Tyrellov na drugi strani. Vse to pa je padlo v vodo zaradi sklenitve prej omenjene zaveze med kraljem Tommenom in Visokim vrabcem, oziroma, kot pove slednji, zaradi tega, ker je kraljica Margaery v pravo luč Sedmerice pripeljala kralja. Zadeve v Kraljevem pristanku se prav mamljivo zapletajo. Opazujemo obupana Jamieja in Cersei, ki sta v poskusu rešitve svojega sina sklenila zavezništvo z njima ne preveč ljubimi Tyrelli, a je še ta namen splaval po vodi, ko se je Tommen prostovoljno povezal z Vrabci in za nameček še odpustil in izgnal Jamieja. In to ravno pred sodbo z bojem, v kateri se bo na Cerseijini strani boril polživi Vršac. V prestolnici tako lahko vidimo več krvnih povezav, ki bodo po videnem najbrž najbolj vplivale na prvakinjo Lannisterske družine. Na eni strani jo veže ljubezen do svojega brata, na drugi pa do njunega sina. Hkrati se bo morala ukvarjati še z mestom polnim “nasprotnikove” vojske.

Arya Stark Igra prestolov

Arya uživa ob podoživljanju Jofferyjeve smrti, ravno ta prizor jo najbrž vrne na misel, da je pomembneje, kot izučiti se za svečenico Brezobličnega boga, maščevati pokojne člane svoje družine.

Bran pa ni edini predstavnik hiše Stark, ki se v tokratni epizodi ponovno sreča z nekom iz svojega ožjega kroga. Na nekakšen poseben način bi lahko tudi Aryino združitev z njenim mečem opisali kot srečanje družinskih članov. Po tem, ko je Iglo skrila v kamnito ogrado, se je nekako odpovedala najpomembnejšemu veznemu členu na svojo družino in preteklost. Ko tako v aktualni epizodi po lastni presoji prekine svojo ubijalsko misijo, pred darilom smrti reši svojo tarčo in se vrne po svoj meč, lahko vse to označimo kot ponovno rojstvo Arye Stark. Kako dolgo bo tokratno življenje trajalo, je sicer velika uganka, kajti Jaqen H’ghar je z Waif očitno stavil na Aryin uspeh v preobrazbi v svečenika Brezobličnega boga in to stavo izgubil. Najverjetneje vsi pričakujemo gladko zmago Arye, vendar bi lahko njena smrt v precejšnji meri pretresla gledalce. Morebiti pa Arya uspe nekako pregovoriti drugače zelo zvesto in ukaze upoštevajočo Waif, da skupaj premagata Jaqen H’gharja in postaneta vodji templja. Tokrat so nam snovalci kot nekaj povsem novega postregli s precej podrobnim prikazom, kako spretne roke H’gharja skalpirajo človeški obraz, da ga lahko kasneje shrani v enega od neštetih stebrov z obrazi pripravljenimi za uporabo.

Za konec pa smo končno deležni tudi povratka najveličastnejših kreatur v zgodovini univerzuma Iger prestolov. (Že v našem podkastu smo omenili nestrpno pričakovanje njihovega povratka.) Sredi puščave Daenerys dobi preblisk (ali pa morebiti v krvi začuti), da je eden izmed njenih poluskanih otrok v bližini. Khalassarju ukaže naj se ustavi, sama pa izgine v puščavo. Ko Daariu že zmanjka potrplenja, pa se končno zgodi. Na nebu zagrmi in bližnje gore prekrije ogromna zmajeva senca. Na hrbtu zmaja sedi Dany, ki nato v gorečem govoru vzpodbudi vse svoje sveže pridobljeno ljudstvo, da ji pri njenem zavzemanju Sedmih kraljestev zapriseže brezpogojno poslušnost. Kljub vsem težavam s katerimi se v Mereenu spopada Tyrion, ko je v prejšnjih delih tekoče sezone sklenil pogodbo glede ukinitve suženjstva in dogovor s svečenico Gospodarja Luči za promocijo Daenerysine božanskosti. Zaenkrat za Dany na vidiku še ni rešitve za težavo s transportom, sta pa morebiti na poti v Mereen že Theon in Yara.

6-jaw-dropping-moments-from-game-of-thrones-season-6-episode-6-995742

P.S.: Spodobi se in pravično je, da se v analizi dotaknemo tudi Branovega videnja, v katerem prečesava pretekle (in nekatere prihodnje) dogodke v Sedmih kraljestvih. V njih podoživi stik z Nočnim kraljem, svoj usodni padec in tudi Rdečo poroko, na kateri sta bila umorjena njegova mati in brat. Vidi tudi obglavljenje svojega očeta v Kraljevem pristanku in opazuje napad Ledenih hodcev na zadnje divježinsko prebivališče v trenutku, ko jim je prišel na pomoč njegov polbrat Jon (pri tem bi bilo morebiti zanimivo dodati, da na Aryo, Sanso in Rickona očitno kar malce pozabi). Poduči se tudi o usodi Crasterjevih otrok, preden jih Nočni kralj spremeni v svoje modrookce. Vizije ga ponesejo tudi čez Ozko morje na kraj rojstva Danyjinih zmajev in do njihovega leta nad Kraljevim pristankom iz prihodnosti. Morda pa to sploh ni prihodnost, ampak že davna preteklost, v kateri so zmaji še bivali v Zahodnjem. Na koncu pa nam videnja predstavijo še en nov lik – Norega kralja. Slišimo njegove značilne krike in vidimo celo njegovo smrt.

Aerys Targaeryen Igra prestolov

Le kakšne skrivnosti in razkritja nam bo s svojim prihodom na male zaslone prinesel Nori kralj?

In ravno pri Norem kralju se je spletla nova teorija, ki vključuje tudi zadnje čase zelo aktivnega Brana. V prejšnjem delu smo lahko videli, da Branovi sprehodi v preteklosti niso tako nedolžni in znajo pustiti gromozanske posledice. Kaj pa, če to ni bilo zadnjič/prvič, ko je Bran nezavedno vplival na nekoga v preteklosti. Tekom serije nam je bilo zaupano, da so se Noremu kralju v določenem obdobju začeli pojavljati glasovi in ga obsedli s težnjo, da vse požge. Kaj pa, če je te glasove sprožil Bran v še enem potencialnem sprehodu v preteklosti? Ena izmed možnosti je, da nas čaka prizor, v katerem se bo moral Bran braniti pred Belimi hodci in se bo podobno kot pri Hodorju vse do Norega kralja prikradel stavek: “Vse jih zažgite!”, ki bi lahko letel na hodce, toda povsem po nesreči definiral zadnjega Targaryena na prestolu. To bi bila zelo tragična usoda za Brana, a zaenkrat le špekulacija.

Subscribe
Obvesti me
guest
1 Komentar
najstarejše
novo najbolj všečkano
krompir
krompir
4 leta nazaj

Orengi carski review. Orka madona, da je res dobr! Nik Rus levels up vsak tedn.

1
0
()
x