Pozor: Besedilo vsebuje kvarilnike, ki lahko vplivajo na izkušnjo ob ogledu serije Igra prestolov.

Družini Stark je trda predla od kar so, na koncu prve sezone, obglavili glavo družine Eddarda Starka. Vendar so, kot kaže, končno deležni tudi dobrih novic in gledalci (ter bralci) smo končno ugledali ponovno snidenje dveh predstavnikov družine. Sansa je prišla do Zidu in objela svojega brata Jona. Prizor je bil odlično posnet in oba igralca sta uspela prepričati gledalce v to, da se res že dolgo nista videla. Ko prizoru dodamo še glasbo, je ta zelo dober in čustveno nabit. V seriji še nikoli nista imela skupnega dialoga, vendar tega pred ogledom četrte epizode nikakor ne bi mogli domnevati. Njun pogovor med uživanjem dobre juhe je zanimiv in vidimo, kako odrasla je zdaj Sansa. Odločna je ukrepati in rešiti njeno (in Jonovo) zapuščino, medtem ko je izkušeni in utrujeni Jon preprosto sit bojevanja. Jonova zadržanost je glede na pretekle dogodke razumljiva, vendar ima Sansa v tem primeru vsekakor prav (to je moč tudi videti po tem, da je Sansa med potekajočo diskusijo stala nad Jonom).

tv, 2016, igra prestolov, game of thrones, sansa, jon, star, lannister, tyrion, peter dinklage, osha, rickon, ramsay, bolton, a song of ice and fire, george r. r. martin, hbo

Na Zidu imamo sicer še eno osebo z živo rdečimi lasmi, ki pa trenutno ne kaže iste odločnosti kot Sansa. Mellisandre je zdaj prepričana, da je Jon “princ, ki je bil obljubljen”, vendar ji je Davos dal vedeti, da je bila v zmoti že prvič.

Ponovno srečanje Starkov ni bil edni dober pripetljaj za skoraj porušeno družino. Mezinček še zmeraj plete svoj skrivnosten načrt in izgleda, da je del tega (kolikor si upamo sklepati) pomagati Sansi pri njenem zavzetju severa. Nepresenetljivo je Baelishu ponovno uspelo zavesti mladega gospodarja Vala, Robina Arryna, z letečim darilom in izgleda, da bo njegova vojska sodelovala pri Sansinem boju za njen dom. Arrynova vojska je ena izmed redkih vojsk sedmih kraljestev, ki ni sodelovala v vojni petih kraljev, zato taka pomoč ni nepomembna.

Seveda to ni epizoda Igra prestolov, če ni vsaj ene pomembne smrtne žrtve. Ta “čast” gre tokrat divjakinji Oshi, ki ji ni uspelo prelisičiti Ramsaya, tako kot je to storila v drugi sezoni s Theonom. Njena smrt je bila malenkost nepotrebna, vendar je bil prizor dobro posnet. Ramsay ubije Osho in nato nadaljuje z lupljenjem jabolka. Njena smrt pa, na žalost, pokoplje teorijo, da je bila predaja Rickona in Oshe Ramsayu zvita prevara, saj, če bi to bilo res, ne bi poskusila pobegniti. Upajmo, da bo imel Rickon, preden ga uspejo rešiti, na sebi še vse dele telesa. Če ga uspejo.

tv, 2016, igra prestolov, game of thrones, sansa, jon, star, lannister, tyrion, peter dinklage, osha, rickon, ramsay, bolton, a song of ice and fire, george r. r. martin, hbo

Malo manj zanimivo je dogajanje v Kraljevem pristanku. Sicer radi gledamo trpljenje družine Lannister, vendar bi tokrat raje videli, da se za vselej znebijo vseh verskih fanatikov. Jonathan Pryce je zelo dober igralec in je v vlogi Vrhovnega vrabca briljanten, vendar zdi se, kot da v vsaki epizodi daje isti govor. Njegova zgodba o lastnem streznjenju je sicer zanimiva, vendar ni nič pripomogla k napredovanju zgodbe. Upajmo, da bodo v prihajajočih epizodah dogajanje v Kraljevem pristanku malo bolj popestrili.

Poleg Jona in Sanse smo priča še enemu snidenju brata in sestre. Theon se uspe vrniti nazaj domov k sestri Yari. Njuno srečanje ni tako toplo kot tisto na začetku epizode, vendar iz dramaturškega vidika zelo dobro. Yara ni preveč zadovoljna s Theonovim prihodom, saj meni, da je prišel zasesti prestol njunega preminulega očeta. Vendar Theon nima takih motivov in izgleda, da bo v prihajajočih epizodah poskušal biti dober brat in ji pomagati pri njeni želji po vladanju Železnim otokom.

tv, 2016, igra prestolov, game of thrones, sansa, jon, star, lannister, tyrion, peter dinklage, osha, rickon, ramsay, bolton, a song of ice and fire, george r. r. martin, hbo

Zdaj pa skočimo čez Ozko morje, kjer pozdravljamo Tyriona, ki še naprej vlada v Meereeenu. Daenerys na svet rada gleda črno-belo, vendar izkušeni Tyrion ve, da ta deluje na kompromisih. Rim ni bil zgrajen v enem dnevu in tudi suženjstvo v resničnem svetu ni bilo odpravljeno čez noč. Tyrionova odločitev, da ponudi sužnjelastnikom čas za izpeljavo reform, je smiselna, vendar je odziv tako Sivega črva kot tudi Missandei razumljiv, glede na to, da sta navajena na hitre in odločne sprmembe, ki jih je rada uvajala njuna “bivša šefica”. Tyrionovo pogajanje nas spominja na tista iz druge sezone in končno je spet dobil veljavo v zgodbi. Na to, če je “korenček” vžgal bolje kot “palica”, pa bomo morali še počakati.

Ponovno se vrnimo na Zid, kjer Jon, Sansa, Edd, Brienne, Tormund in Podrick uživajo ob tihi večerji. Tormund kaže veliko zanimanje za Brienne in videli bomo, če jo bo v naslednji epizodi morda povabil na zmenek (slišali smo, da zna biti sprehod na vrhu zida v svetlobi mesečine zelo romantičen). Večerjo zmoti pismo namenjenu Jonu, na katerega smo bralci knjig čakali dolgo časa. Ramsay ima očitno velik manjvrednostni kompleks, saj v pismu Jona pretirano rad nagovarja z besedo “pankrt”. Ultimat, ki ga je postavil Jonu, je seveda za Sanso nesprejemljiv in le-ta končno uspe prepričati svojega brata, da je čas, da znova najde svoj bojevniški pogum. 2000 divježev proti 5000 Ramsayevim vojakom se sliši kot že odločena bitka, vendar je mnogo družin na severu še vedno neopredeljenih in ne smemo pozabiti na možnost Mezinčka ex machine.

tv, 2016, igra prestolov, game of thrones, sansa, jon, star, lannister, tyrion, peter dinklage, osha, rickon, ramsay, bolton, a song of ice and fire, george r. r. martin, hbo

Začeli smo z ledom, končajmo z ognjem! Malo proč od Meereena Daario in Jorah nadaljujeta z iskanjem Daenerys. Še dobro, da je Jorah tako zelo seznanjen z običaji Dothrakijev, da ve, kje natanko se nahaja njuna izgubljena kraljica. Daenerys ima rada velike govore in v tej epizodi je khalu in njegovim vojakom pokazala, kako je pridobila vzdevek “neopečena”. Novi khal je podlegel ognju in Daenerys ponovi prizor iz konca prve sezone (tokrat brez zmajev). Izgleda, da je ravnokar dobila naklonjenost 100.000 dothraških vojakov, vendar ne moremo biti prepričani, dokler ne pogledamo naslednje epizode. Če je res pridobila novo vojsko, je že skrajni čas, da napade Zahodnje!

O avtorju

Christoffer Larsson

Vedno sem si želel ustvariti kakšen kanal na YouTubu, kjer bi kritiziral filme ali komentiral najnovejše filmske novice. Žal mi je strah pred kamero venomer preprečeval te sanje. Vendar mi je nekega dne Jure predstavil Filmstart in nemudoma sem bil navdušen nad idejo, da bi pisal članke za ta portal. 10 mesecev pozneje se še zmeraj mučim z vejicami, vendar mi David in Jure kljub temu dovolita opravljati to, kar sem si od nekdaj želel.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x