Pozor: Besedilo vsebuje kvarilnike, ki lahko vplivajo na izkušnjo ob gledanju serije Igra prestolov.

Zbudil se je in globoko zadihal. Ta prizor bi lahko pripisali še prejšnji epizodi, toda Igra prestolov nas je popeljala točno tja, kjer smo nazadnje končali. Prav vsi so začudeni, z Jonovim volkom na čelu, kaj šele zadnje čase nejeverna Melisandre. Toda, kot se za prizore na Zidu v tej sezoni spodobi, smo se k njim vrnili še ob koncu epizode in podobno bomo naredili tudi mi.

Jon ni bil edini, ki je ob koncu lanske sezone zapustil Zid. Sicer v bolj “človeški” obliki je to storil tudi njegov prvi in najtesnejši prijatelj iz Nočne straže, zelo simpatični Samwell Tarly, ki proti novemu/staremu domu potuje z divježinjo in posvojenim otrokom. Kljub temu, da jo je s seboj na pot spravil malce pod pretvezo, se njuna zveza zdi zelo trdna, saj razumeta dobre namene drug drugega in zanimivo bo spoznati Samove starše, o katerih smo skozi serijo že slišali, obeta pa se morda malce neprijetno soočenje očeta in sina Tarly.

V napovednikih smo v nekaj delčkih sekunde lahko videli prizore, ki naj bi prikazovali dogajanje v manjši bitki pred Stolpom radosti. S pomočjo Branovih sprehodov v preteklost smo že v tretji epizodi videli glavnino dogodkov, ki so se odvili tam. Mlajša verzija Neda Starka se je s svojimi podporniki pomerila s kraljevo stražo Targaryenov, ki so varovali Lyano Stark. Spopad je bil dober akcijski vložek, impresiven je bil predvsem Nedov nasprotnik, Ser Arthur Dayne, ki je izjemno vihtel kar dva meča. Preko Brana izvemo, da se je Ned z izidom dvoboja nemalokrat bahal, a kmalu izvemo, da je zmagal dobesedno zahrbtno in po sreči, kar spomni na prizor iz prve sezone, v katerem sta se pomerila Ned Stark in Jaimie Lannister, vendar je bila takrat situacija obrnjena. To dosti pove o Nedu, ki je, kot kaže, dozorel skozi čas in povsem verjetno ga je dokončno izoblikoval prav dogodek, ki je sledil v stolpu, a kaj ko bomo morali tako gledalci kot Bran počakati še kakšno epizodo, da bomo videli sklepno dejanje in uradno potrditev Jona Targaryena.

Game-of-Thrones-Season-6-episode-1-Trailer

Vrhovni vrabec se ne vda in je še vedno neomajen, pa čeprav pride do njega sam kralj. Zopet je Jonathan Pryce s svojim likom pokazal, da je mojster diplomacije in da bodo trenja med krono in septo čedalje večja. Kralj Tommen je zelo labilen in kaj lahko ga vrabec pridobi na svojo stran. Jaimie je zopet tisti Jaimie iz prve sezone, ko je bil odločen in kar malce aroganten, še posebej v tandemu s svojo sestro. Gledalci pa smo uspeli spoznati tudi Varysove “ptičke”.

Daenerys se je “včlanila” v dom dothraških vdov, kjer je že prejela verbalno lekcijo ali dve. Kako se bo njena situacija razrešila, je zaenkrat zavito v tančico skrivnosti. Trenutno je najbolj pričakovan pojav njenega zmaja, toda upamo na kakšno bolj prebrisano scenaristično rešitev. Morda pa z Dothraki sklene zavezništvo in v prihodnosti tudi z njihovo pomočjo odrine proti Zahodnjemu.

Arya se medtem v Bravoosu v slogu Rockyja Balboe s pomočjo trening montaže nauči vihteti palico tudi brez pomoči vida. S tem si pridobi zaupanje Jaqena in zanimivo bo videti, ali bo vse do konca serije ostala morilka brez imena, ali pa je to morda le prehodna faza. Glede na to, da je pred nami še kar nekaj sezon, bi bilo kar malce dolgočasno, da bi bil to njen končni razvoj, toda že tekom te sezone se utegne to obrniti. Nikoli se ne ve.

season-6-game-of-thrones-arya-stark

O Tyrionu smo že pri prvi epizodi pisali, da postaja čedalje bolj enodimenzionalen lik, ki bolj skrbi za komične vložke kot za kaj drugega. Prejšnja epizoda je namignila, da se utegne to kmalu spremeniti, in v tokratni je zavil na stare tirnice. Ustvarjalcem je potrebno priznati, da so nekatere iztočnice v njegovih monologih/dialogih odlične in zelo zapomnljive, toda zgodba se v Mereenu ne premika z veliko hitrostjo in prizori kar malce spominjajo na tiste v preddelih Vojne zvezd, kjer se pogovarjajo v vseh mogočih položajih.

Najboljši prizori te in prejšnje sezone pa se zagotovo odvijajo na severu. Najprej se odpravimo k Boltonovim, ki so sedaj po Ramsayevi zaslugi precej manj številčni. Sovražnik Starkov številka ena trenutno kuje načrt, kako utrditi svojo moč na severu in pri tem računa tudi na pomoč številnih severnjaških družin. V ta namen se sreča s Smaljonom Umberjem, ki se izkaže za izredno pozitivno presenečenje epizode in upamo, da ga bomo v prihodnosti videli še večkrat. Brez vsakega problema se zoperstavi Ramsayu in mu zelo diplomatsko in prebrisano pojasni, da ne bo upognil svojega kolena, saj se požvižga na tradicionalne geste. V zameno za pomoč pri potencialni vojni z Divježi Umber Ramsayu “podari” ujetnika, na katerega smo se v prejšnji analizi spomnili tudi mi. To je Rickon Stark, na katerega dolgo niso naleteli tudi bralci knjig, in zagotovo smo gledalci ob njegovi pojavi doživeli manjše presenečenje. Ramsay je sedaj v boju za prevlado na Severu zagotovo pridobil nekaj prednosti.

the-new-game-of-thrones-season-6-trailer-is-missing-one-or-two-very-important-players-909669

Končali bomo tam, kjer smo začeli. Jon je živ in nihče v Gradu črnina tega ne more verjeti. Niti poslednji krvovolk Duh ne. Prvo kar Jon stori je to, da obračuna s tistimi, ki so ga ubili in za trenutek se je celo zazdelo, da bo morda prizanesel Ollyju, Alliserju Thornu in drugim, toda temu ni bilo tako. V tistem trenutku oklevanja je bilo prepoznati še tisti korak več, ki ga je razkril nekaj trenutkov kasneje. Jonova straža se je končala in tako je vodstvo prepustil Eddu, sam pa odkorakal v neznano. Kam ga pot pelje sedaj? Melisandre mu pove, da je on tisti princ, ki ga je videla v vizijah, in morda se bo “pankrt” odpravil svoji usodi na pot. Glede na to, da nas v prihodnjih epizodah najverjetneje čaka soočenje “pankrtov”, bo Jon potreboval vojsko, ki se bo zoperstavila zavojevalcem Zimišča in pri tem utegne pomembno vlogo odigrati Ser Davos.

Če potegnemo črto, lahko rečemo, da smo gledali zelo dobro epizodo Igre prestolov, ki se je ognila poceni prijemom. Edina kritika bi bil nenaden konec Branove vizije, ki nas je pustila kot ribo na suhem, toda več bomo zagotovo izvedeli v prihodnjih epizodah.

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x