Jesen se bo počasi dobro pričela in z njo vsako leto prihajajo tudi filmi, ki navadno spadajo v sam vrh celoletne bere. Tokrat sicer ponujamo takšne in drugačne, vse od nadaljevanja, preko “remaka”, Oliverja Stona in Tima Burtona, pa do dokumentarnega filma, v katerem lahko za nekaj časa uzrete tudi našo državo.


aDojenček Bridget Jones

Kdaj: od 15. septembra dalje
Kje: Kolosej, Cineplexx, Kino Bežigrad, Kino Domžale, manjši kini po Sloveniji

Izgleda, da letos tudi romantične komedije dobivajo svoja nadaljevanja. Dvanajst let po Bridget Jones: Na robu pameti se ameriška igralka Renée Zellweger že tretjič vrača v vlogi titularne junakinje. Po napovedniku sodeč Jonesova vendarle ni ostala srečno zaljubljena v Marka Darcya, njeno samsko življenje pa pretrese šarmantni Američan Jack Qwant. Brezskrbnost odnaša nepričakovana nosečnost, stvari pa se še bolj zapletejo, saj bodoča mati ne ve, kdo je oče njenega otroka. Poleg Zellweggerjeve, Colina Firtha in Patricka Dempseya so se zasedbi pridružili Sally Phillips, Ed Sheeran, Gemma Jones in Emma Thompson. Film je režirala Sharon McGuire, ki je pred tem delala tudi na prvem filmu te franšize.


bSedem veličastnih

Kdaj: od 22. septembra dalje
Kje: Kolosej, Cineplexx, Kino Bežigrad, Kino Domžale, manjši kini po Sloveniji

Akira Kurosawa je leta 1954 posnel Sedem samurajev, šest let kasneje pa se je Hollywood lotil predelave preoblečene v vestern, ki je nosila ime Sedem veličastnih. Zdaj bomo dobili še drugi “remake”, ki se prav tako ponaša z zavidljivo igralsko zasedbo. V glavnih vlogah bomo videli Chrisa Pratta, ob strani pa mu bosta stala Denzel Washington in Ethan Hawke ter tako skupaj z režiserjem Antoinom Fuquajem ponovila sodelovanje iz odličnega akcijskega trilerja Dan za trening. Sedmerico sestavljajo še Vincent D’Onofrio, korejski zvezdnik Byung-hun Lee in razmeroma neznana Martin Sensmeier ter Manuel Garcia-Rulfi. Pisani druščini bo nasproti v vlogi negativca stal Peter Sarsgaard.


cSnowden

Kdaj: od 22. septembra dalje
Kje: Kolosej, Cineplexx, Kino Bežigrad, Kino Domžale, manjši kini po Sloveniji

Film kontroverznega Oliverja Stona bi moral luč sveta ugledati že lani, toda režiser se je odločil, da bo izid prestavil še za eno leto. V naslovni vlogi bo nastopil Joseph Gordon-Levitt, ki je po napovedniku sodeč zelo dobro naštudiral glas in poteze pravega Edwarda Snowdena, kar v kombinaciji z delno podobnostjo obeta eno boljših igralskih predstav leta 2016. Zgodba se osredotoča na Snowdenove začetke v vojski in kasneje v NSA ter se loteva njegovih “žvižgaških” početij. Lani je Gordon-Levitt že nastopil v biografiji Pot do slave, osnovani na dokumentarcu Človek na žici, ki je pobral oskarja za najboljši dokumentarec, enako pa se ponavlja zdaj, saj smo dve leti nazaj lahko videli z oskarjem nagrajeni dokumentarec Citizenfour.


eDom gospodične Peregrine za nenavadne otroke

Kdaj: od 29. septembra dalje
Kje: Kolosej, Cineplexx, manjši kini po Sloveniji

Tim Burton je tokrat za nas pripravil pustolovščino po romanu Ransoma Riggsa. V zavetišču za malce posebne otroke se znajdejo vsi, ki jih družba zaradi njihovih nenavadnih spodobnosti ne zmore sprejti. Vse skupaj se odvija pod varstvom gospodične Peregrine, katere lik je Burton opisal kot “zelo posebno izvedbo Mary Poppins”. V tej vlogi bomo lahko spremljali Evo Green, ki pa še zdaleč ne bo edina zvezdnica v igralski zasedbi. Poleg nje bomo lahko videli Samuela L. Jacksona, Judi Dench, Aso Butterfield, Ello Purnell, Chrisa O’Dowda, Allison Janney, Terenca Stampa in kup mladih igralcev, za katere je bila to prva filmska vloga.


2Koga napasti zdaj

Kdaj: od 29. septembra dalje
Kje: Kolosej, Cineplexx, manjši kini po Sloveniji

Michael Moore, priznani ustvarjalec dokumentarcev, se je tokrat svoje priljubljene teme, kritike ameriške družbe, lotil na zelo zanimiv način. “Napadel” je namreč nekaj tujih držav, da bi si “prisvojil” tamkajšnje dobre prakse in jih nato “prenesel” v ZDA. Saj se spomnite, da se je mudil tudi pri nas? Sedaj si lahko še pogledate, zakaj. Tokrat smo Slovenci omenjeni z malo bolj pozitivno noto, med drugim pa se je režiser oglasil še v Tuniziji, na Finskem, v Italiji, Franciji in na Portugalskem. Dokumentarec odkriva, kako se države zunaj ZDA spopadajo z nekaterimi socialnimi in ekonomskimi problemi.

O avtorju

Nik Beseničar
Copy Editor & Copy Writer

Obožujem dobre filme. O njih zelo rad debatiram, zato se me je v bolj "laičnih" krogih prijel sloves filmskega poznavalca in filmofila. Prijatelji me radi vprašajo, kateri film jim priporočam. Zaradi omenjenega in zaradi dejstva, da pisanje spodbuja razmišljanje, sem se pridružil ekipi Filmstart. Ko ne gledam filmov, sem sicer sveže pečeni zdravnik, ker pa ta poklic za razliko od filma domišljiji ne pušča ravno odprte poti, je projekt Filmstart zame toliko bolj dobrodošel.

Podobni prispevki

Pošlji komentar

avatar
  Subscribe  
Obvesti me