Prvi mesec leta sploh ni tako turoben, zato ni razloga, da vas prevzame umetno ustvarjena postdecembrska depresija. Navajamo tri razloge: smučarijo, bližajočo se pomlad in dobre filme!


theThe Beatles: Osem dni na teden

Kdaj: od 4. januarja dalje
Kje: Kolosej, Kinodvor

Režiser Ron Howard (Čudoviti um) prikazuje najbolj nora leta legendarne britanske skupine, ko je ta s koncertnimi turnejami sredi 60-ih let obnorela ves svet. Z izvirnimi posnetki iz koncertov ter novimi intervjuji s Paulom in Ringom se podamo v čas nepopisne histerije, ki je vladala med oboževalci, predstavljen pa je tudi davek, ki ga je terjal velikanski uspeh. Skozi film se izrišejo razlogi za to, da so se leta 1966 odločili prekiniti z nastopi in raje kot slavi sledili svojemu navdihu. Zaključni špici sledi 30-minutni posnetek legendarnega koncerta na Shea Stadiumu v New Yorku! (Remastering zvočnega zapisa so opravili v londonskih studiih Abbey Roads, 35-mm filmski negativ pa je bil skeniran v resoluciji 4K in v celoti restavriran.)


dezelaDežela La La

Kdaj: od 5. januarja dalje
Kje: Kolosej, Cineplexx, Kinodvor, Kino Domžale, manjši kini po Sloveniji

Leto 2014 je minilo v znamenju odličnega Ritma norosti, ki je na zemljevid obetavnih filmarjev postavil scenarista in režiserja Damiena Chazzela. Prejemnik oskarja za najboljši prirejeni scenarij se bo sedaj predstavil s svojim drugim filmom, tokrat muzikalom. Zgodba govori o mlademu in talentiranemu jazzistu Sebastianu, ki se zaljubi v nadebudno igralko Mio. V glavnih vlogah bomo spremljali Ryana Goslinga in Emmo Stone, katerih medsebojna kemija je že preverjena. Glede na to, da se bliža vrhunec lova na nagrade in da ima predvsem Akademija posluh za muzikale (spomnimo se samo Nesrečnikov izpred nekaj let), si Damien Chazzelle za svoj najnovejši projekt upravičeno obeta novih pohval.


kitajskiKitajski zid

Kdaj: od 5. januarja dalje
Kje: Kolosej, Cineplexx, Kino Bežigrad, Kino Domžale

Največji in najstarejši kulturni spomenik Kitajske se razteza skozi skoraj devet tisoč kilometrov, večina pa ga je bila zgrajena med 14. in 17. stoletjem, v času dinastije Ming. V to isto obdobje je postavljeno tudi dogajanje filma z Mattom Damonom v glavni vlogi. Damon bo tokrat igral vojaka Williama Garina, ki s svojimi pajdaši z namenom iskanja smodnika odpotuje na Kitajsko. Tam naletijo na starodavni zid, ki je bil zgrajen za zaščito cesarstvo pred tujimi vdori, vendar je videti, da se Garin ne bo bojeval proti tujimi zavojevalcem, ampak proti nečemu še nevarnejšemu … Film je režiral Yimou Zhang (Hiša letečih bodal). Nastopili bodo še Pedro Pascal, Williem Dafoe, Tian Jing in Andy Lau, poznan iz originalne različice filma Dvojna igra.


balerinaBalerina in Viktor

Kdaj: od 5. januarja dalje
Kje: Kolosej, Cineplexx, Kino Domžale, manjši kini po Sloveniji

Félicie, sirota iz francoske Bretanje, živi za ples. Z najboljšim prijateljem Viktorjem, ki si želi postati izumitelj, se domislita norega načrta – pobegniti naravnost v Pariz, kjer ravnokar (smo namreč na koncu 19. stoletja) gradijo Eifflov stolp. Očarljiva zgodba o majhni balerini, ki z zaupanjem vase in s podporo prijatelja uresniči svoje največje sanje, je bila ustvarjena po scenariju Carol Noble, Erica Summerja in Laurenta Zeitouna. Risani film, ki je nastajal s pomočjo zajemanja plesnih korakov zvezdnikov pariške Opere Aurélie Dupont in Jérémieja Bélingarda, sta režirala Eric Summer in Éric Warin. Glasove v originalu posojajo Elle Fanning, Dane DeHaan, Maddie Ziegler in Carly Rae Jepsen, pri nas pa bo na voljo sinhronizirana različica.


maturaMatura

Kdaj: od 11. januarja dalje
Kje: Kinodvor

Romeo Aldea, 49-letni zdravnik iz Transilvanije, hčerko Elizo vzgaja v želji, da bi po dopolnjenem 18. letu odpotovala na študij v tujino. Vse se odvija po očetovem načrtu, Eliza pa mora opraviti le še maturo, ki je za odličnjakinjo zgolj formalnost. Toda grozljivi incident, ki se pripeti dan pred prvim izpitom, na kocko postavi dekletovo prihodnost. Za nastalo situacijo je sicer mogoče najti rešitve, a te kršijo načela, ki jih je Romeo doslej vcepljal svoji hčerki. Prvak romunskega novega vala Cristian Mungiu se loti težavnega vprašanja, ali cilji upravičujejo sredstva, ko je posredi dobrobit naših otrok. Mungiu, dobitnik nagrade za najboljšo režijo na lanskem festivalu v Cannesu, bo prisoten na premieri v Kinodvoru!

O avtorju

Copy Editor & Copy Writer

Obožujem dobre filme. O njih zelo rad debatiram, zato se me je v bolj "laičnih" krogih prijel sloves filmskega poznavalca in filmofila. Prijatelji me radi vprašajo, kateri film jim priporočam. Zaradi omenjenega in zaradi dejstva, da pisanje spodbuja razmišljanje, sem se pridružil ekipi Filmstart. Ko ne gledam filmov, sem sicer sveže pečeni zdravnik, ker pa ta poklic za razliko od filma domišljiji ne pušča ravno odprte poti, je projekt Filmstart zame toliko bolj dobrodošel.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x