Izsek iz življenja Pabla Nerude, kritiško čislana drama, nominirana za šest oskarjev, nadaljevanje kultnega filma iz 90-ih, nova animirana uspešnica in Keanu Reeves z dvema pištola v rokah. Vse to nas čaka v drugi polovici februarja.


Neruda

Kdaj: od 15. februarja dalje
Kje: Kinodvor, Kino Domžale, manjši kini po Sloveniji

Pablo Neruda je bil čilski pesnik in politik, ki se je po vstopu v diplomacijo pogosto selil po svetu, kot zaprisežen levičar pa se je pridružil čilski komunistični partiji. Ko je hladna vojna dosegla Čile, je predsednik Videla komunističnim kolegom obrnil hrbet. Neruda je predsednika javno okrivil izdaje in si prisluži obtožnico. Ni mu preostalo drugega, kot da se z ženo Delio poda na beg. Tik za petami jima je zagrizeno sledil policijski inšpektor Oscar Peluchonneau, skrivnostni in sila nezanesljivi pripovedovalec zgodbe iz filma. Režiser Pablo Larraín (Klub, Jackie) duha in persono velikega čilskega poeta in politika ujame v stekleničko duhovite, energične in nekoliko nadrealistične antibiografije s pridihom filma noir.


Manchester by the Sea

Kdaj: od 16. februarja dalje
Kje: Kolosej, Cineplexx, Kinodvor, Kino Domžale, manjši kini po Sloveniji

Srce parajoča drama, ena izmed uspešnic lanskega Sundancea, je delo režiserja in scenarista Kennetha Lonergana. V glavni vlogi spremljamo Caseya Afflecka, ki naj bi postregel z eno najboljših igralskih predstav pretekel sezone, mnogi pa mu s precejšnjo gotovostjo napovedujejo oskarja za glavno moško vlogo. Mlajši izmed bratov Affleck se bo postavil v vlogo samotarskega bostonskega hišnika, ki mora po bratovi smrti poskrbeti za svojega najstniško svojeglavega nečaka. Ob tem se mora soočiti z neporavnanimi računi iz preteklosti, ko se je po družinski tragediji ločil od žene in zapustil ribiško skupnost. Trpki spomini se prepletejo z mučnimi čustvi razočaranja in obžalovanja, kar ga prisili, da sprejme težke odločitve o prihodnosti.


T2 Trainspotting

Kdaj: od 16. februarja dalje
Kje: Kolosej, Cineplexx, Kino Bežigrad, Kino Domžale, manjši kini po Sloveniji

Ob kratici T2 najprej pomislimo na Terminatorja 2 ali slovenskega ponudnika telekomunikacijskih storitev, toda kot kaže, so se snovalci nadaljevanja klasike iz 90-ih odločili oglaševati v podobni maniri. Fascinantno je dejstvo, da je na kupu zbrana celotna zasedba iz prvega filma in tako bomo lahko zopet spremljali Ewana McGregorja, Johhnyja Leeja Millerja, Ewena Bremmerja in Roberta Carlylea. Več kot dvajset let kasneje jih bomo ponovno videli pod taktirko režiserja Dannyja Boyla. Kopica legendarnih prizorov, glasbena podlaga in zanimivi liki so pustili velik pečat in pričakovanja ob nadaljevanju so velika. Film je osnovan na romanu “Porno” Irvina Welsha, ki ga je v scenarij predelal še en povratnik, John Hodge.


Vrabček Richard

Kdaj: od 16. februarja dalje
Kje: Kolosej, Cineplexx, Kino Bežigrad, Kino Domžale, manjši kini po Sloveniji

Vrabček Richard (Sebastijan Kušar) je osirotel že ob prihodu na svet, ko so ga pod svoje okrilje vzele prijazne štorklje. Ker je odraščal med njimi, je prepričan, da je tudi sam štorklja. Težava se pojavi, ko nastopi čas za selitev v toplo Afriko, saj vrabci ne spadajo med ptice selivke. Njegova družina ga v domačem gozdu s težkim srcem pustiti samega, vendar želi Richard svetu dokazati, da je štorklja, zato zbere pogum in se sam odpravi proti jugu. Na zahtevni poti mu na pomoč priskočita ekscentrični skovir Oleg (Dejan Krupić), ki veselo čeblja s svojim namišljenim prijateljem, ter KiKi (Goran Hrvaćanin), samovšečni papagaj, ki nenehno prepeva disko uspešnice. So tudi vam kot otroku govorili, da vas je prinesla štroklja, simbol rojstva?


John Wick 2

Kdaj: od 23. februarja dalje
Kje: Kolosej, Cineplexx, manjši kini po Sloveniji

Leta 2014 smo v obliki akcijskega filma John Wick doživeli lepo presenečenje, ki je Keanuja Reevesa zopet naredilo relevantnega. Odlične akcijske sekvence, zanimiv svet in mnogi kaskaderski prizori so prinesli uspeh tako med kritiki kot med gledalci ter nič kaj presenetljivo sprožili snovanje nadaljevanja. Na režiserski stolček je sedel Chad Staheleski, ki je skupaj z Davidom Leitchem posnel že predhodnika. Dvojec je v osnovi zadolžen za snovanje pretepaških prizorov in tako je bil John Wick njuna prva režiserska (pre)izkušnja. Poleg Keanuja Reevesa bomo ponovno videli še Iana McShana, Lancea Reddicka in Johna Leguizama, med novimi obrazi pa lahko zasledimo Commona in Reevesovega soigralca iz Matrice, Laurenca Fishburna.

O avtorju

Copy Editor & Copy Writer

Obožujem dobre filme. O njih zelo rad debatiram, zato se me je v bolj "laičnih" krogih prijel sloves filmskega poznavalca in filmofila. Prijatelji me radi vprašajo, kateri film jim priporočam. Zaradi omenjenega in zaradi dejstva, da pisanje spodbuja razmišljanje, sem se pridružil ekipi Filmstart. Ko ne gledam filmov, sem sicer sveže pečeni zdravnik, ker pa ta poklic za razliko od filma domišljiji ne pušča ravno odprte poti, je projekt Filmstart zame toliko bolj dobrodošel.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x