Kaj bomo v mesecu, v katerem se ima zgoditi podelitev oskarjev, lahko gledali v slovenskih kinodvoranah, si lahko preberete v spodnjih vrsticah. Očitno bo navoljo tudi nekaj nominirancev za najprestižnejšo (?) filmsko nagrado na svetu.


Jaz, Daniel Blake

Kdaj: od 1. februarja dalje
Kje: Kolosej, Kinodvor, Kino Domžale, manjši kini po Sloveniji

Newcastle, Velika Britanija. 59-letni Daniel Blake, ki je vse življenje delal kot tesar, zaradi zdravstvenih težav zdaj prvič potrebuje pomoč države. Spoprijatelji se s Katie, mlado materjo samohranilko z dvema otrokoma, ki ji v mestu ravno dodelijo socialno stanovanje. Daniel in Katie se znajdeta v birokratskem labirintu socialnih institucij, za katere se zdi, da v vseh prosilcih za pomoč vidijo le prevarante in lenuhe. Ken Loach, neutrudni kronist delavskega razreda, se vrača z značilno strastnim in brezkompromisnim filmom o moči sočutja in solidarnosti v boju proti birokratski brezbrižnosti sistema. Veteranski režiser, ki je danes aktualen kot še nikoli, je z zadnjega festivala v Cannesu odnesel že svojo drugo zlato palmo.


Jackie

Kdaj: od 2. februarja dalje
Kje: Kolosej, Cineplexx, Kinodvor, Kino Domžale, manjši kini po Sloveniji

Biografski film se bo osredotočal na nekdanjo prvo damo Jacqueline “Jackie” Kennedy Onassis, vdovo enega najznamenitejših predsednikov v zgodovini ZDA, Johna F. Kennedyja. Dinastija Kennedy je že vse od svojega političnega vrhunca povod za mnoge filme in televizijske serije, med katerimi je zagotovo najslavnejši politični triler Oliverja Stona, JFK. Jackie Kennedy je upodobila oskarjevka Natalie Portman, po mnenju mnogih trenutno tudi glavna favoritka za osvojitev prestižnega kipca v kategoriji glavne ženske vloge. Režiserski stolček je pripadel kritiško izjemno cenjenemu Čilencu Pablu Larrainu, za katerim je izjemna sezona, saj nam bo kmalu predstavil Nerudo, preteklo jesen pa ste si pri nas že lahko ogledali tudi njegov Klub.


Zlato

Kdaj: od 2. februarja dalje
Kje: Kolosej, Cineplexx, Kino Domžale, manjši kini po Sloveniji

Zgodba, posneta po resničnih dogodkih, govori o vzponu in padcu najbolj nenavadnih iskalcev zlata. Propadlemu poslovnežu Kennyju se na Wall Streetu zapro vsa vrata, zato zadnji denar porabi za financiranje odprave iskanja zlata v indonezijski džungli. S pomočjo geologa Michaela odkrijeta bogato zemljišče, toda za odprtje rudnika potrebujeta veliko denarja. Kenny se odpravi nazaj v ZDA, kjer vzbudi veliko zanimanje in na borzi čez noč obogati. Toda vsak si želi odrezati čim večji kos bleščeče pogače, zato se visokoleteče sanje hitro sesujejo v prah. Režiser filma je z oskarjem nagrajeni Stephen Gaghan (Preprodajalci, Siriana), v glavnih vlogah pa nastopata Matthew McConaughey in Edgar Ramírez.


LEGO Batman Film

Kdaj: od 4. februarja dalje
Kje: Kolosej, Cineplexx, Kino Bežigrad, Kino Domžale, manjši kini po Sloveniji

Ustvarjalci komične animacije LEGO film se v svet kockastih igrač vračajo z zgodbo o temačnem junaku Batmanu, ki se mora poleg trdoživih negativcev soočiti tudi z lastnimi čustvi. Čeprav najraje vse opravi sam, se tokrat znajde v starševski vlogi poučevanja svojeglavega Robina. Mesto Gotham medtem ogroža zlobni Joker, ki ob sebi zbere najbolj razvpite Batmanove nasprotnike. Čemerni junak mora opustiti krinko samotarskega maščevalca in se naučiti zaupati prijateljem, ne glede na to, kako zelo ga jezijo s svojimi zabavnimi neumnostmi. Na voljo v podnapisanem originalu in v sinhronizirani različici, v kateri si bosta namesto Willa Arnetta in Zacha Galifianakisa v lase skočila Kristijan Ostanek in Klemen Slakonja.


Molk

Kdaj: od 9. februarja dalje
Kje: Kolosej, Kino Domžale, manjši kini po Sloveniji

Gre za dolgoletni projekt legendarnega režiserja Martina Scorseseja, ki pa je po mnogih težavah s financiranjem film uspel končati šele lani. Zgodba nas bo popeljala v 17. stoletje, kjer se dva jezuita (Andrew Garfield in Adam Driver) podata na Japonsko, da bi poiskala svojega pogrešanega mentorja (Liam Neeson). Scenarij je spisal Jay Cocks, ki je z režiserjem že sodeloval pri Tolpah New Yorka in Času nedolžnosti, gre pa za adaptacijo istoimenskega romana. V letošnji bitki za oskarja je film nominiran v kategoriji najboljše fotografije, kjer je z režiserjem drugič zapored sodeloval mehiški direktor fotografije Rodrigo Prieto (Gora Brokeback), znan po projektih z režiserjema Iñárritujem in Stonom.

O avtorju

Copy Editor & Copy Writer

Obožujem dobre filme. O njih zelo rad debatiram, zato se me je v bolj "laičnih" krogih prijel sloves filmskega poznavalca in filmofila. Prijatelji me radi vprašajo, kateri film jim priporočam. Zaradi omenjenega in zaradi dejstva, da pisanje spodbuja razmišljanje, sem se pridružil ekipi Filmstart. Ko ne gledam filmov, sem sicer sveže pečeni zdravnik, ker pa ta poklic za razliko od filma domišljiji ne pušča ravno odprte poti, je projekt Filmstart zame toliko bolj dobrodošel.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x