Ob vstopu v zadnji in najbolj praznični mesec leta se lahko kratkočasite zunaj, na “kuhančku”, lahko pa odidete na toplo, v varno zavetje kinodvoran, kjer v posebni intimi uživate v izboru filmov, ki prihajajo, med njimi v najnovejši ekranizaciji dela Jane Austen, tematski decembrski komediji, srhljivki, postavljeni v zasneženo obrobje, animiranem glasbenem spektaklu ali pa v enemu izmed letošnih ljubljencev kritikov.


aLjubezen in prijateljstvo

Kdaj: od 1. decembra dalje
Kje: Kolosej, Cineplexx, Kino Domžale, manjši kini po Sloveniji

Ljubezen in prijateljstvo je mojstrska priredba romana “Lady Susan”, ki je bil objavljen leta 1871, čeprav naj bi ga Jane Austen napisala že kot najstnica, nekje okrog leta 1749. Da bi razpihala opravljive govorice, ki se o njej širijo v visokih krogih, lepa vdova in prefrigana spogledljivka lady Susan (Kate Beckinsale) obišče družino svojega pokojnega moža. Bivanje na njihovem posestvu mimogrede izkoristi še za lov na potencialne snubce svoje sramežljive hčerke. Ko uvidi, da ta še ni pripravljena na poroko, začne sama stegovati lovke po poročenih možeh, kar sproži številne škandale, ljubezenski kaos pa naposled preraste v nevaren čustveni vihar, skrit pod krinko prefinjenosti angleške aristokracije.


bBožična žurka v pisarni

Kdaj: od 8. decembra dalje
Kje: Kolosej, manjši kini po Sloveniji

Božič zabavljaškemu Clayju (T. J. Miller) prinese slabe novice, saj namerava njegova neomajna sestra in šefica Carol (Jennifer Aniston) zaradi izgub ukiniti njegov del podjetja. Da bi v podpis dobičkonosne pogodbe prepričal potencialno stranko, se s pomočnikoma Joshom (Jason Bateman) in Mary (Kate McKinnon) odloči prirediti najbolj noro božično zabavo v mestu. Sodelavce spodbudita, da začnejo s pripravami, toda usodne noči jim vajeti uidejo iz rok. Alkohol začne teči v potokih, glasba postaja vedno bolj divja in gostje vedno bolj razuzdani, kar povzroči božični kaos, kot ga mesto še ni videlo. Po komični uspešnici Kako se znebiti šefa še eno noro sodelovanje Jennifer Aniston in Jasona Batemana!


cUjeta

Kdaj: od 8. decembra dalje
Kje: Kolosej

Ovdovela otroška psihologinja Mary se po avtomobilski nesreči, v kateri je izgubila moža, odseli na podeželje, kjer v samoti skrbi za od usodne nesreče dalje invalidnega sina. V oskrbo dobi žalujočega dečka, toda ta med snežnim metežem izgine. Ker ga policija ne najde, Mary pričnejo mučiti grozljive nočne more, kmalu pa se tudi v hiši začnejo dogajati nerazložljive stvari. Čeprav poskuša najti razumno razlago, se ji zdi vedno bolj verjetno, da je na sledi nadnaravnim pojavom, toda v grozljivem iskanju odgovorov vse težje loči med sanjami in resničnostjo. V glavnih vlogah bomo spremljali Naomi Watts, ki se je proslavila tudi z grozljivko Krog, in mladega Jacob Tremblayja, ki je lani poleg Brie Larson blestel v Sobi.


dZapoj

Kdaj: od 8. decembra dalje
Kje: Kolosej, Cineplexx, Kino Domžale, manjši kini po Sloveniji

Buster Moon (Matthew McConaughey) je uglajena in galantna koala, ki upravlja nekdaj veličastno gledališče, ki pa je zadnje čase zašlo v rdeče številke. Zaveda se, da ima le še eno priložnost, da reši svojo vseživljenjsko ambicijo, zato se odloči, da bo zbledelemu dragulju nekdanjo slavo povrnil z organizacijo največjega pevskega tekmovanja vseh časov. Zavoljo tipkarske napake postane glavna nagrada tekmovanja vrtoglavo visoka, zaradi česar se pred vrata teatra zgrne množica pojočih talentov … Družinska animacija, v kateri bomo prisluhnili kar 85 glasbenim uspešnicam, bo na voljo tako v podnaslovljeni (2D) kot tudi v sinhronizirani različici (2D in 3D). V slednji je svoj glas enemu izmed likov posodil tudi Goran Hrvaćanin.


ePaterson

Kdaj: od 12. decembra dalje
Kje: Kinodvor, Kino Domžale, manjši kini po Sloveniji

Film beleži sedem dni v življenju dveh povsem običajnih ljudi. Paterson je voznik avtobusa – igra ga, oh kako ironično, Adam Driver – v mestecu Paterson v New Jerseyju. Njegovo življenje se odvija po ustaljenem ritmu. Skozi okno vsak dan opazuje mesto in lovi drobce pogovorov med potniki, ob odmorih pa zapisuje svoje pesmi. Po službi pelje na sprehod psa in v baru popije natanko eno pivo. Nato se vrne domov k ženi Lauri (Golshiftek Farahani), katere svet se, za razliko od moževega, ves čas spreminja, vsak nov dan pa prinaša nove sanje. Paterson jo ljubi in ona ljubi njega. Ameriški režiser Jim Jarmusch (Mrtvec) je ustvaril tiho filmsko pesem o iskanju lepote v najbolj neznatnih trenutkih vsakdanjega življenja.

O avtorju

Nik Beseničar
Copy Editor & Copy Writer

Obožujem dobre filme. O njih zelo rad debatiram, zato se me je v bolj "laičnih" krogih prijel sloves filmskega poznavalca in filmofila. Prijatelji me radi vprašajo, kateri film jim priporočam. Zaradi omenjenega in zaradi dejstva, da pisanje spodbuja razmišljanje, sem se pridružil ekipi Filmstart. Ko ne gledam filmov, sem sicer sveže pečeni zdravnik, ker pa ta poklic za razliko od filma domišljiji ne pušča ravno odprte poti, je projekt Filmstart zame toliko bolj dobrodošel.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x