Prihaja že 28. Liffe! Dnevi, katere čakamo vsi slovenski ljubitelji filma, bodo zagotovo zopet postregli s presežki, ki bodo zaznamovali letošnje filmsko leto. Tako prihajajo nekateri visokoleteči ljubljenci festivalov kot tudi izdelki iz območij, katera skozi leto v naših kinematografih niso tako dobro zastopana. Lani sem priporočal kar sedem filmov, a mnogi med njimi na koncu niso izpadli tako, kot sem pričakoval, zato se tokrat zanašam na znana imena angleško govoreče kinematografije, ki mi, povsem iskreno, leži veliko bolj kot evropska. Zagotovo bo tudi letos mogoče ujeti kako presenečenje, ki ga bomo na našem portalu z veseljem delili z vami.


Trije plakati pred mestom

Žanr: kriminalka, črna komedija, drama
Režija: Martin McDonagh
Igrajo: Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell

Režiser in scenarist Martin McDonagh je pred leti navdušil s prvencem Morilca na kolektivca (In Bruges, 2008) in se nato podal v Hollywood, kjer je kariero nadaljeval s sicer precej bolj medlimi Sedmimi psihopati (Seven Psychopats, 2012). Celovečerec Trije plakati pred mestom (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, 2017) naj bi bila McDonaghova vrnitev v formo, mnogi so film razglasili celo za (bodočo) klasiko na nivoju Farga (1996) bratov Coen. K temu najbrž veliko pripomore tudi dejstvo, da v obeh glavno vlogo igra Frances McDormand, ki se bo tokrat prelevila v mati, ki želi sama razrešiti hčerin umor, saj ji lokalne oblasti pri tem ne pomagajo.

Kdaj in kje:  

15. 11. ob 15.00 (Kino Šiška),
17. 11. ob 19.30 (Linhartova dvorana),
19. 11. ob 18.00 (Linhartova dvorana)


Obdobje senc

Žanr: drama, triler
Režija: Kim Jee-won
Igrajo: Lee Byung-hun, Song Kang-ho, Gong Yoo

Obdobje senc (The Age of Shadows) je še eden izmed nadpovprečnih primerkov lanske zelo dobre letine korejskega filma, v kateri lahko najdemo tudi Služkinjo (The Handmaiden/Ah-ga-ssi) in Vlak za Busan (Train to Busan/Busanhaeng). Film tako k nam prihaja s precejšnjo zamudo, že nekaj časa si ga je namreč mogoče ogledati tudi z domačega naslonjača, toda akcijski triler režiserja Kim Jee-wona (I Saw the Devil/Ang-ma-reul bo-at-da, 2010) je film, ki spada na velika platna. Gre za igro med mačko in mišjo, ki se odvija v 20-ih letih prejšnjega stoletja, v kateri morajo japonski okupatorji preprečiti napad korejskih odpornikov. Vohunski triler, ki je zagotovo več kot vreden ogleda.

Kdaj in kje:  

11. 11. ob 21.30 (Kino Komuna),
15. 11. ob 11.00 (Kinodvor),
18. 11. ob 21.30 (Kosovelova dvorana)


Projekt Florida

Žanr: drama
Režija: Sean Baker
Igrajo: Willem Dafoe, Brooklyn Prince, Valeria Cotto

Indie režiser Sean Baker je nase opozoril pred dvema letoma, z neodvisnim filmom Tangerine, ki je bil skorajda v celoti posnet s telefoni iPhone 5. Kot kaže, je tokrat uspeh nadgradil z novo dramo, katera bo predstavila skrite predele Amerike, saj bodo v ospredju zgodbe ljudje s socialnega roba, ki prebivajo v zanikrnem motelu sredi Floride. Baker je za film uporabil kopico amaterskih igralcev, ki jih je razporedil okoli hollywoodskega veterana Willema Dafoeja. Vse našteto tako precej spominja na Ameriško ljubico (American Honey, 2016), film z lanske različice Liffa, in če se je Projekt Florida tudi po kvaliteti približal omenjenemu filmu, je to izredno dobra novica.

Kdaj in kje:  

11. 11. ob 19.00 (Kino Šiška),
14. 11. ob 21.30 (Kino Komuna),
18. 11. ob 19.15 (Kosovelova dvorana)


Ubijanje svetega jelena

Žanr: drama, grozljivka
Režija: Yorgos Lanthimos
Igrajo: Colin Farrell, Nicole Kidman, Barry Keoghan

Naslednji primerek izjemno prodirajočega ameriškega filmskega studia A24 je novi film grškega boga bizarnosti Yorgosa Lanthimosa. Režiser je Liffe že navdušil s Podočnikom (Dogtooth/Kynodontas, 2009), gledalce pa je razdelil tudi s svojim prvim angleško govorečim filmom Jastog (The Lobster, 2015), ki je režiserja približal še zahodnemu delu filmskega občinstva. Tudi tokrat je glavno vlogo zaupal Ircu Colinu Farrellu, ki bo upodobil kirurga, čigar življenje razpade po tem, ko vedenje mladeniča, ki ga je vzel pod svoje okrilje, nenadoma postane vedno zlobnejše. Prvi odzivi pravijo, da gre za enega najbolj strašnih filmov leta.


Kdaj in kje:  

10. 11. ob 19.15 (Linhartova dvorana),
12. 11. ob 19.15 (Kino Komuna),
14. 11. ob 21.15 (Linhartova dvorana),
17. 11. ob 20.00 (Kino Metropol Celje),
18. 11. ob 20.00 (Maribox)

 


Nikoli zares tukaj

Žanr: drama, triler
Režija: Lynne Ramsay
Igrajo: Joaquin Pheonix, Ekaterina Samsonov, Alessandro Nivola

Škotska režiserka Lynne Ramsay se vrača po izredno dobrem filmu Pogovoriti se morava o Kevinu (We Need to Talk About Kevin, 2011) in po odzivih s canskega festivala je tudi tokrat svoje delo opravila izjemno. Nikoli zares tukaj (You Were Never Really Here, 2017) spremlja plačanca Joeja, ki mora poiskati izginulo hčerko ambicioznega politika. V glavni vlogi blesti Joaquin Phoenix, ki je za vlogo prejel tudi nagrado za najboljšega igralca v Cannesu, obenem pa je film tam prejel nagrado za najboljši scenarij. Kritiki so film razglasili za Taksista (Taxi Driver, 1976) 21. stoletja.

Kdaj in kje:  

14. 11. ob 19.45 (Kino Komuna),
16. 11. ob 15.15 (Kinodvor),
17. 11. ob 21.45 (Linhartova dvorana)

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x