Kljub temu, da vsako leto kar radi brcnemo v temo, smo se tudi tokrat lotili oskarjevskih napovedi. Letos je še najbolj podkovan naš Jure K., tako da se je edini lotil analize glavnih kategorij. Kot v prejšnjih letih smo tudi tokrat izpostavili svoje favorite in poskušali tudi napovedati, kdo bo dejansko osvojil prestižni kipec.


NAJBOLJŠI IGRALEC V GLAVNI VLOGI


Favorit in napoved: Denzel Washington (Fences).

Že takoj bom precej drzen in oskarja podelil Denzelu Washingtonu, ki je v Fences odigral eno najboljših vlog v njegovi sicer razmeroma dolgi karieri. Za glavnega favorita v javnosti sicer velja Casey Affleck, ki pa v vlogi v Manchester by the Sea niti ni bil tako izjemen kot mu je bila ta pisana na kožo. Priznam, da sem tukaj precej pristranski, saj nisem največji oboževalec igralca in omenjenega filma, a tudi nasploh je Denzel Washington prikazal več raznovrstnosti in vlogo, ki bi bila lahko izredno dolgočasna, povzdignil na izredno visoko raven. Kar se tiče ostalih nominirancev, bi bila njihova zmaga neverjetno presenečenje. Sam bi zelo pohvalil še Vigga Mortensena, ki bi po mojem mnenju povsem zasluženo odnesel kipec, medtem ko sta imela Garfield in Gosling lani boljši vlogi od tistih, za kateri sta nominirana.


NAJBOLJŠA IGRALKA V GLAVNI VLOGI


Fa
vorit in napoved: Emma Stone (Dežela La La).

Ta kategorija je letos natrpana z igralskimi presežki in težko sem se odločil, kdo je moj prvi favorit. Še najbolj me je navdušila Emma Stone, ki je v Deželi La La opravila delo kariere in je tudi moja napoved za slavje v tej kategoriji. Druga moja favoritinja je Isabelle Huppert, ki je odlična v filmu Ona (Elle), ki pa mi sicer ni bil prav povšeči. Lepo bi bilo videti, da oskarja dobi evropska igralka in Huppertova je gotovo že vrsto let najboljša med njimi. Tu je še Natalie Portman, ki ima na papirju vse potrebno za osvojitev oskarja, medtem ko sta Ruth Negga in Meryl Streep outsiderki. Slednja bi lahko zmagala le zato, da bi Akademija razjezila Donalda Trumpa.


NAJBOLJŠI IGRALEC V STRANSKI VLOGI

Favorit in napoved: Mahershala Ali (Mesečina).

Letos konkurenca ni tako močna kot lansko leto, toda kljub temu smo bili priča mnogim odličnim igralskim predstavam. Mahershala Ali je bil v Mesečini fantastičen in morebitni oskar bi bilo lepo priznanje za zelo dobro leto ne prav mladega igralca. Veseli tudi nominacija Michaela Shannona, ki je bil (kot vedno) v Nočnih pticah odličen, enako bi lahko rekel tudi za Jeffa Bridgesa, presenetiti pa utegne Dev Patel, ki se zdi Alijev prvi izzivalec. Med nominirance bi sam dodal še Johna Goodmana za Cloverfieldsko 10 in Bridgesovega soigralca v Za vsako ceno Bena Fosterja.


NAJBOLJŠA IGRALKA V STRANSKI VLOGI

Favorit in napoved: Viola Davis (Fences).

Tudi tukaj smo priča nekaterim odličnim igralskim predstavam in težko se je odločiti le za eno, toda sam se bom pridružil večini in dal največjo prednost Violi Davis, ki podobno kot Washington v istem filmu prikaže odlično predstavo. Prav tako odlična je bila Naomie Harris v Mesečini, saj preseže malce klišejsko vlogo, medtem ko se Michelle Williams iz Manchester by the Sea spomnim le zavoljo enega przora in bil sem šokiran, ko sem preveril in ugotovil, da ima v omenjenem filmu večjo minutažo.


NAJBOLJŠI TUJEJEZIČNI FILM

Napoved: Trgovski potnik

Ogledal sem si mnoge potencialne kandidate za nominacijo v kategoriji tujejezičnega filma (Chevalier, Desierto, Ona, Houston, imamo problem …), ki pa se med nominiranci niso znašli. Tako je moj edini preostali ogledani film Toni Erdmann, ki je med občinstvom in predvsem kritiki požel kopico hvalospevov in velja za glavnega favorita javnosti. Če ne zaradi drugega, bodo Američani tako lažje prodali prihajajoči remake. Potencialni zmagovalec utegne postati Trgovski potnik (Forushande), a bo v tem primeru oskar vsaj delno podeljen zaradi političnih razlogov, saj je ameriški predsednik režiserja Asgharja Farhadija z nedavnim protimuslimanskim odlokom odgnal od udeležbe na podelitvi. Sicer Toni Erdmann pri meni ni dosegel takšnih višav, kot pri nekaterih slovenskih poznavalcih filma, saj bi v tej kategoriji podelil oskarja Služkinji (Ah-ga-ssi) režiserja Parka Chan-wooka, ki je eden najboljših filmov leta nasploh. Žal ga Južna Koreja ni predlagala kot potencialnega kandidata za nominacijo, pa tudi sicer Južnokorejci še niso bili nominirani v tej kategoriji, čeprav imajo eno najboljših filmskih industrij na svetu.


NAJBOLJŠI REŽISER


luna, neil armstrong, damien chazelle, ryan gosling, biografski film, dežela la la, ritem norostiFavorit in napoved: Damien Chazzele (Dežela La La).

Letos smo bili priča mnogim režiserskim podvigom, toda po vseh pravilih bi moral zmago osvojiti Damien Chazzele, režiser  filma Dežela La La. Že njegov prejšnji film, Ritem norosti, je bil v mojih očeh najboljši med nominiranci izpred dveh let, toda z Deželo La La je mladi Američan še potrdil status enega največjih upov dežele onstran Atlantika. Opcija je tudi Barry Jenkins, v kolikor bi si najboljšega režiserja in najboljši film razdelila dva filma. Izpostaviti velja tudi Denisa Villeneuva, trenutno najbolj vročega režiserja v Hollywoodu, katerega čas pa še prihaja, tako da bi tudi sam glasoval za Chazzela. Po mojem mnenju med nominiranci manjka Martin Scorsese za Molk.


NAJBOLJŠI FILM


dežela la la, la la land, ryan gosling, emma stone, damien chazelle, muzikal, priporočamoFavorit: Prihod.

Filmi Prihod, Za vsako ceno in Dežela La La so trije izmed mojih najljubših lanskega leta in prav nič ne bi bil jezen, če zmaga katerikoli izmed njih. Če potegnem črto, pa bom vendarle najbolj navijal za Prihod, saj je znanstvenofantastični žanr s strani Akademije povsem spregledan in v vsej zgodovini še noben predstavnik tega žanra ni prejel nagrade za najboljši film. Po drugi strani je tudi triler Za vsako ceno netipični nominiranec in moj najljubši film leta, zdi se mi, da se je Prihod veliko bolj vtisnil v moj spomin.

Napoved: Dežela La La.

Kot rečeno, je Dežela La La eden mojih ljubših filmov lanskega leta, in bo nagrado prejel povsem zasluženo, kljub temu, da je ob vseh pohvalah že postal “precenjen” in “slab film”. Največ možnosti za presenečenje imata Mesečina in Manchester by the Sea, ki imata svoje kvalitete, a se na dolgi rok zdita pozabljiva. Prvi je sicer zelo dober in ima ogromno kvalitet, zato da mi je resnično žal, da ga slovenski kinematografi niso predvajali, a po drugi strani poseduje mnoge oskarjevske klišeje, predvsem kar se tiče tematike. Na drugi strani se me Manchester by the Sea ni dotaknil in je v mojih očeh eden najbolj precenjenih filmov leta. V kolikor se ozrem še k ostalim nominirancem: Leva še nisem gledal, Fences je (le) odlična drama, Greben rešenih se mi zdi zelo dober vojni film, ki pa ima kar nekaj napak, medtem ko mi še sedaj ni jasno, kaj med nominiranci delajo Skriti faktorji, Scorsesejevega Molka in Fordovih Nočnih ptic pa ni na spregled. Bi pa še pohvalil izostanek Jackie, ki se mi je zdel precej pretenciozen film.

O avtorju

Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x