Ker se Hollywood kot kaže ni naučil prav ničesar, bomo tudi v prihodnje spremljali nove in nove “remake” in naslednji v vrsti bo Brazgotinec (Scarface). Govora o novi adaptaciji zgodbe je že kar nekaj časa, toda režiser Antoine Fuqua, čigar najnovejši film Sedem veličastnih (The Magnificent Seven), ki je prav tako “remake”, lahko ravnokar vidite v kinematografih, naj bi si zelo želel usesti na vroči režiserski stolček.

Letos smo bili priča že mnogim ponovnim reinkarnacijam legendarnih filmov, toda resnici na ljubo so vsi pridelali velike izgube studiem. Tako so Izganjalci duhov (Ghostbusters), najbolj kontroverzni film letošnjega poletja, zaslužili približno 227 milijonov dolarjev po vsem svetu, kar je ob proračunu (brez vštetih stroškov promocije) 144 milijonov, zelo medel rezultat. Še večji spodrsljaj si je privoščil Ben-Hur, ki je ob proračunu 100 milijonov dolarjev zaslužil vsega 88 milijonov, ki tako niso pokrili niti stroškov nastajanja filma, kaj šele njegove promocije. Sicer malce bolje kaže Sedmim veličastnim, ki ob svojem izidu tudi nimajo tako velike konkurence, toda tu še vedno  ne gre za kake velike hite, ki poleg vsega tudi niso najbolj navdušili kritikov (Izganjalci duhov so izjema).

watch-the-trailer-for-de-palma-a-documentary-on-the-director-of-scarface-the-untouchables-carrie-more-brian-de-palma-00

Brazgotinec je eden najboljših filmov režiserja Briana De Palme.

V zagovor morebitni novi različici Brazgotinca priča dejstvo, da bo šlo za druga “remaka” in da je bil tudi film z Al Pacinom “remake”. Toda enako sta lahko rekla tudi Ben-Hur in Sedem veličastnih pa jima vse skupaj ni prineslo kakšnih večjih uspehov pri množicah. Prva verzija iz leta 1932 je, pri vzponu in padcu v gangsterskem svetu, spremljala italijanskega imigranta, medtem ko je tista iz leta 1983 pod žaromete postavila lik Kubanca, ki pa ga je odigral že prej omenjeni igralec italijanskih korenin Pacino. Po nekaterih informacijah naj bi tokratna inačica v ospredje postavila afroameričana, kar niti ni takšno presenečenje, glede na to, da je film iz osemdesetih navdihnil mnoge temnopolte glasbenike, še posebej raperje, ki so v svojih videospotih poustvarili prizore iz filma in v pesmih uporabljali mnoge citate glavnega lika Tonyja Montane. V devetdesetih si je studio tudi zaželel, da bi film zopet poslali v kinematografe, toda takrat bi za glasbeno podlago uporabili mnoge raperske komade, s čimer se pa seveda ni strinjal njegov režiser Brian De Palma in je tej zamisli prižgal rdečo luč. V prid ideji za snemanje nove različice pa tudi govorijo vse večji pozivi k večji politični korektnosti in vključevanju različnih ras pri izbiranju glavnih vlog v Hollywoodu.

Glede na mnoge rezultate, ki so jih pridelali hollywoodski “remaki” se nam verjetno ne obeta filmski presežek. Tudi repertoar Antoina Fuque priča o tem, da je sicer več kot soliden režiser, ki pa je zelo odvisen od samega scenarija. Svet je navdušil s trilerjem Dan za trening (Training Day), toda že vse od takrat bi lahko rekli, da se “šlepa” na slavo omenjenega filma, saj je kasneje posnel filme Strelec (Shooter), Padec Olimpa (Olympus Has Fallen), Pravičnik (The Equalizer) in Southpaw, ki so sicer solidni izdelki, toda daleč od ravni filma, ki je Denzelu Washingtonu, za vlogo pokvarjenega policaja Alonza Harrisa, prinesel drugega oskarja. V kolikor bo dejansko dobil možnost režiranja novega Brazgotinca, naj bi mu bil v pomoč scenarij Jonathana Hermana, avtorja lanske Zgodbe o N.W.A., v zadnjih dneh pa je na dan prišla novica, da je druga možnost scenarist serij Sopranovi (The Sopranos) in Imperij pregrehe (Boardwalk Empire) ter filma Volk iz Wall Streeta (The Wolf of Wall Street), Terence Winter, ki ima, po svojem življenjepisu sodeč, žilico za pisanje mafijskih tematik, kar projektu le vliva nekaj upanja.

denzel-washington-antoine-fuqua-the-equalizer-premiere

Bo Fuqua zopet angažiral pogostega sodelavca Denzela Washingtona ali pa je ta morda že prestar za naslovno vlogo?

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
2 komentarjev
najstarejše
novo najbolj všečkano
Pjerrr
Pjerrr
3 leta nazaj

Ne rabimo še enega brazgotinca… Naj posnamejo, ampak garantiram da to – ne bo več to 🙂

Nik Beseničar
Urednik
3 leta nazaj

Hja, ponavadi to res ni več to, ampak pustimo se presenetiti, čeprav je morda bolje, da imamo nizka pričakovanja. 🙂

2
0
()
x