Režiser trilogije Vitez teme (The Dark Knight trilogy), Izvora (Inception) ter Medzvezdja (Interstellar) Christopher Nolan je prejšnji teden gostoval na Londonskem filmskem festivalu, kjer se je razgovoril o prihodnosti kinematografov ter tehnologiji, ki trenutno vlada v filmskem svetu. Britanec je namreč velik zagovornik snemanja na filmski trak, medtem ko se večina filmskih ustvarjalcev snemanja loteva z digitalno tehnologijo. Težavo pri tem predstavljajo predvsem kinematografi, ki morajo v tem primeru še vedno obdržati analogne projektorje in celoten proces tudi poveča same stroške pri izdelavi filma in njegovi distribuciji. V tej smeri je pohvalil stanovskega kolega Quentina Tarantina, ki bo za prihajajoči film The Hateful 8 sam priskrbel približno 100 projektorjev s katerimi bodo lahko predvajali film v kinematografih. Nolan trdi, da bodo morali kinematografi v prihodnosti morali ponujati edinstveno, fantastično izkušnjo v nasprotnem primeru bodo propadli.

Studiji se v nasprotnem primeru lotijo nekakšnega prenosa izvirnika v digitalni format kar po režiserjevem mnenju uniči samo izkušnjo in kvaliteto izgleda filma, ki ni tako pristna kot bi bila ob klasičnih projektorjih. Tudi sam je velikokrat naletel na težave pri studijih, ki so mu zatrjevali, da bo film precej dražji, če bi ga posneli in predvajali po njegovo ter da je pri filmu pomembno predvsem kako je povedana zgodba. Britanec na to pravi, da lahko potem namesto filmov raje poslušamo radijske igre, če bi to držalo.

FIlmstart Christopher Nolan Akira Interstellar Inception Izvor Medzvezdje

Morda je režiser malce pretiraval s to izjavo, saj ravno njegovi filmi poleg izredno edinstvenih pogledov na zgodbo tudi vsebujejo izjemno dobro fotografijo ter posebne efekte, ki so še podkrepljeni z zelo dobro glasbeno podlago ponavadi skladatelja Hansa Zimmerja. Ob tem gledalec marsikdaj sploh ne ujame kakšne pomanjklivosti v zgodbi, ker je izdelek tako izvrstno zapakiran in ravno to uspe narediti režiserja tako unikatnega ker trenutno v Hollywoodu ni nikogar, ki bi uspel snemati take spektakle, ki nas napadejo tako vizualno kot tudi tematsko.

Pred časom smo poročali, da je Nolan naslednji film napovedal za leto 2017 in že so se pojavile prve teorije o čem bi lahko govoril njegov naslednji projekt. Ravno okoli te novice je tudi studio Warner Bros. s katerim režiser že vrsto let sodeluje oznanil novico, da je v izdelovanju trilogija Akira, ki temelji na istoimenskem animeju. Akira govori o bikerski tolpi v postapokaliptičnem Tokyu in ima ogromno oboževalcev ter bi jo lahko tudi opisali kot križanec med Iztrebljevalcem (Blade Runner) in Tronom: Zapuščina (Tron: Legacy). Sicer je to zaenkrat le govorica, toda Nolan je že v preteklosti se lotil že obstoječega gradiva z izjemno uspešno trilogijo Vitez teme za katero je sam dal pobudo pri studiu. Bolj verjetno je, da bo pri filmu sodeloval le kot producent. Ko bomo o naslednjih režiserjevih projektih vedeli kaj več, se bomo zagotovo razpisali.

FIlmstart Christopher Nolan Akira Interstellar Inception Izvor Medzvezdje

Bo Akira naslednji Nolanov projekt?

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Pošlji komentar

avatar
  Subscribe  
Obvesti me