Slovenska podružnica distributerja 2i Film bo prihodnji teden, v sodelovanju s Kinom Bežigrad in Planet TV, izpeljala dogodek, na katerem bodo na svoj račun prišli tako gurmani kot tudi filmski navdušenci. Čakajo vas: showcooking, darila, inspiracijski filmi s področja kulinarike, novosti, ideje, trendi … Organizatorji obljubljajo, da gre za pravi festival za vse kuharje, blogerje, inovatorje in gurmane. Idejo pozdravljamo, spodaj pa si lahko več preberete of filmih, ki si jih bo v sklopu programa moč ogledati. In ne pozabite, otvoritev v ponedeljek, 15. maja, ob 17. uri!

Ponedeljek, 15. maj, 18:00: Mravlje na rakcih: Noma v Tokiu (Ants on a Shrimp, 2016)

Dokumentarni film o eni najboljših restavracij na svetu, Nomi iz Copenhagna, in njenem chefu, Renéju Redzepiju, ki naredi drzno potezo ter celotno restavracijo, skupaj z osebjem, preseli na novo lokacijo v Tokiju … Noma trenutno premore dve Michelinovi zvezdici, njen solastnik in glavni chef Redzepi pa je, v kolikor ste se spraševali po izvoru priimka, produkt očeta albanskega etničnega porekla in matere Danke.

Ponedeljek, 15. maj, 20:00: Sergio Herman: Odlično (Sergio Herman: Fucking perfect, 2015)

Chef Sergio Herman začuti, da mora v želji po nadaljnjih projektih in polnejšem družinskem življenju zapustiti svojo s tremi Michelinovimi zvezdicami okronano restavracijo Oud Sluis v Sluisu na Nizozemskem. Inspiracijska zgodba o perfekciji, ambicijah in žrtvovanju … Restavracija Ous Sluis je bila odprta celih 23 let, dokončno pa so jo zaprli 22. decembra leta 2013.

Torek, 16. maj, 18:00: Nevihta na krožnikih (Jue zhan shi shen/Cook up a Storm, 2017)

Hongkongško-kitajska komična drama govori o tekmecih, kuharju iz kantonskih ulic in kuharju, ki se je uril pri francoskih mojstrih z Michelinovo zvezdico. Medtem, ko se pripravljata na svetovno kulinarično tekmovanje, opazita, da imata pravzaprav veliko skupnega. Med tekmovanjem nato ugotovita še, da imata skupnega tekmeca, zato združita svoje moči, s tem pa tudi kuharske navade vzhoda in zahoda.

Torek, 16. maj, 20:00: Gledališče življenja (Theatre of Life, 2016)

Dokumentarni film o izredno pereči in pomembni temi: odpadkih pri kuhanju. Zgodba prikazuje vizionarskega kuharja Massima Botturo, ki si je upal drzno idejo uresničiti. Odprl je namreč restavracijo, v kateri kuha samo z “odpadki” … Bottura je sicer lastnik in glavni chef znamenite Osterie Francescane v italijanski Modeni, katera se lahko pohvali s tremi Michelinovimi zvezdicami.

Sreda, 17. maj, 18:00: Suši po mehiško (East Side Sushi, 2014)

Ameriška drama pripoveduje zgodbo o Juani, materi samohranilki, ki premore perfekcijo, hitrost in kulinarično znanje. Odloči se sprejeti službo v lokalni japonski restavraciji in se zelo kmalu nauči umetnosti priprave sušija. Medtem, ko želi postati suši mojstrica, naleti na oviro, saj je “napačne” rase in spola. Zgodba, polna lekcij iz samospoznavanja in hrabrosti.

Sreda, 17. maj, 20:00: Na sake! (Kampai!: For the Love of Sake, 2015)

Odkrijte umetnost sakeja, stoletja staro mešanico japonske kulture pitja in kulinarike, fermentirano riževo vino, ki je osvojilo že ves svet. To je dokumentarni film o njegovem potovanju od korenin v svet. Spremljamo tri strastne ljubitelje omenjene pijače: prvega britanskega mojstra priprave sakeja, ameriškega novinarja in predstavnika že pete generacije japonskih varilcev.

Četrtek, 18. maj, 18:00: Skodelica kulture (Cup of culture, 2017)

Dokumentarec govori o vplivih, ki jih ima kava na našo družbo. Od priznanih tovarn s pridelavo kave do gojiteljev iz tretjega sveta. Videli boste zgodbe iz edinstvenih pražarn, strast, ki jo ti ljudje gojijo, in vpliv pridelave kave na celotno človeštvo. Vse od zgodovine do kulture torej. Na kakšen način pa si vi običajno pripravite svojo skodelico in predvsem, kdaj ste spili zadnjo?

O avtorju

Nik Beseničar
Copy Editor & Copy Writer

Obožujem dobre filme. O njih zelo rad debatiram, zato se me je v bolj "laičnih" krogih prijel sloves filmskega poznavalca in filmofila. Prijatelji me radi vprašajo, kateri film jim priporočam. Zaradi omenjenega in zaradi dejstva, da pisanje spodbuja razmišljanje, sem se pridružil ekipi Filmstart. Ko ne gledam filmov, sem sicer sveže pečeni zdravnik, ker pa ta poklic za razliko od filma domišljiji ne pušča ravno odprte poti, je projekt Filmstart zame toliko bolj dobrodošel.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x