Letos se bo v Kinodvoru že drugo leto zapored odvil mednarodni filmski festival Kinotrip, ki ga pripravljajo mladi iz Kinotripovega filmskega kluba. Čakajo nas filmi raznolikih zvrsti, žanrov, vsebin, barv, okusov in držav sveta, vse skupaj pa so ustvarjalci popestrili še z nekaj kratkimi filmi. Mislili so tudi na spremljevalni program, ki bo potekal pred in med festivalom. Odvijali se bodo pogovori s filmskimi gosti, raznolike delavnice, razstava, “skejtpark”, Kinotripov zaključni “parti” in še marsikaj. Letošnjega festivala Kinotrip pa Kinotripovci ne bodo izvedli sami, temveč ob pomoči številnih vrstnikov iz različnih organizacij. Tako se Kinotrip širi v vse smeri – kot pravo vesolje.

Sreda, 29. marec, 16:00: Sonita (Sonita)

Dokumentarni film prikazuje življenje mlade afganistanske begunke v Iranu. Njena želja je postati slavna raperka, kar pa v družbi, v kateri živi, ni dovoljeno. Poleg tega je po tradiciji napočil čas, da se poroči z izbrancem njene družine. Sonita se temu s pomočjo glasbe odločno in pogumno upre, vendar je pot do sanj vse prej kot enostavna in na trenutke celo nevarna.  Projekciji sledi Skype pogovor z režiserko Rokhsareh Ghaem Maghami.

Sreda, 29. marec, 19:30 in četrtek, 30. marec, 15:45: Žalejka (Zhaleika)

V bolgarski vasici se sedemnajstletna Lora s strganimi kavbojkami in odločnim korakom zoperstavlja dolgočasnemu vsakdanu in tradiciji, zaradi česar jo nemalokrat doletijo očitajoči pogledi sovaščanov. Po očetovi smrti se pritisk okolice še poveča, saj Lora ne žaluje po pričakovanjih družbe. Se bo uklonila pritisku ali ostala samosvoja? Projekciji sledi pogovor z glavno igralko Anno Manolovo.

Četrtek, 30. marec, 18:00: Eden od nas (Einer von uns)

V sivem mestu kraljujeta beton in supermarket s policami, kjer se zdi vse popolno, na njegovem parkirišču pa se kažejo prave barve mesta. Julian skupaj s prijatelji na betonski ploščadi preganja čas s poslušanjem glasbe, kajenjem in grafitiranjem. Neke noči se domisli, da bi s prijatelji vdrli v trgovinsko poslopje, a tokrat napetosti pripeljejo do tragedije. Film je posnet po resničnih dogodkih. Projekciji sledi pogovor z igralcem Jackom Hoferjem.

Četrtek, 30. marec, 20:30: Psihonavtika (Psiconautas, los niños olvidados)

Leteči Birdboy, miška Dinky, zajčica Sandra, boječi Lisjaček, govoreča ura g. Budilček, podgane na smetišču – vsak skuša na svoj način pozabiti nesrečno preteklost in ubežati temačni sedanjosti brez svetle prihodnosti. Dinky se odloči zapustiti turoben domači kraj in upa, da se ji pridruži tudi njena ljubezen Birdboy, ki svoje temačne demone preganja z drogami. Projekciji risanke sledi pogovor z direktorjem Animateke Igorjem Prasslom.

Petek, 31. marec, 15:45 in sobota, 1. april, 20:00: Igrišče (Korobka)

Kostja živi za nogomet. Nekega dne se njegova banda spre s skupino mladih priseljencev, v kateri je glavni Damir, mlad profesionalni nogometaš. Prepir privede do turnirja, na katerem se bo bil boj za nogometno igrišče. Temperatura se stopnjuje in napeti turnir začne spremljati vsa soseska. Ne gre več samo za igrišče, temveč za prijateljstvo, ljubezen, skupnost in “fair-play”!

Petek, 31. marec, 18:00 in sobota, 1. april, 14:45: Pri sedemnajstih (The Edge of Seventeen)

Ti je kul glasba iz osemdesetih? Se oblačiš na edinstven način? Si nekaj posebnega? Nadine tudi. No, vsaj zdi se ji tako, zato pa je tudi nihče ne razume. Vse je ‘kr neki’, za umret! Edina svetla točka sta njena najboljša prijateljica Krista in profesor zgodovine g. Bruner, za katerega se zdi, da ga njene težave ne zanimajo, a se mu Nadine včasih izpove. Svet pa se povsem sesuje, ko se Krista in njen brat zaljubita …

Petek, 31. marec, 20:15: Nisem serijski morilec (I Am Not a Serial Killer)

Šestnajstletni John po šoli najraje pomaga v domači mrtvašnici in obiskuje ostarelega soseda. Ko ga psihiater označi za sociopata, si zastavi pravila obnašanja do drugih, saj se zaveda svojih morilskih misli, nato pa se v majhnem mestu začnejo vrstiti umori in John se vedno znajde na kraju zločina. Navdušen nad serijskimi morilci se odloči, da bo ugotovil, kdo ali kaj je morilec. Projekciji sledi pogovor z režiserjem Billyjem O’Brienom.

Sobota, 1. april, 17:00: Društvo mrtvih pesnikov (Dead Poets Society)

Na ugledni ameriški šoli Welton se šolajo fantje, ki po večini prihajajo iz premožnih družin. Srečujejo se s hladnimi in strogimi pravili ter visokimi pričakovanji, v njihov svet pa toplo človeškost počasi vnaša profesor Keating. Navdihnjeni z njegovim svobodomiselnim pogledom na svet obudijo nekdanje “Društvo mrtvih pesnikov”. Film je leta 1990 prejel oskarja za najboljši izvirni scenarij.

 

 

 

O avtorju

Nik Beseničar
Copy Editor & Copy Writer

Obožujem dobre filme. O njih zelo rad debatiram, zato se me je v bolj "laičnih" krogih prijel sloves filmskega poznavalca in filmofila. Prijatelji me radi vprašajo, kateri film jim priporočam. Zaradi omenjenega in zaradi dejstva, da pisanje spodbuja razmišljanje, sem se pridružil ekipi Filmstart. Ko ne gledam filmov, sem sicer sveže pečeni zdravnik, ker pa ta poklic za razliko od filma domišljiji ne pušča ravno odprte poti, je projekt Filmstart zame toliko bolj dobrodošel.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x