V atriju slovenskih železnic se bo tudi to poletje odvilo Kinodvorovo Kinodvorišče. Med 20. junijem in 2. julijem bo mogoče vsak dan ob 21:30 uživati v eni izmed štirih novejših filmskih predstav ter na poseben večer, 30. junija ob 19:00, tudi v enkratni projekciji Lyncheve klasike Modri žamet na 35-milimetrski kopiji. Predprodaja vstopnic za filmski dvojček Modri žamet in Ponovni pogled na Modri žamet se začne 1. junija!

Na sporedu od 20. junija: Glasba je časovna umetnost 2, LP film Buldožer – Pljuni istini u oči (Glasba je časovna umetnost 2, LP film Buldožer – Pljuni istini u oči, 2016)

Skupina Buldožer je na svojem prvencu “Pljuni istini u oči” predstavila edinstveno mešanico številnih glasbenih in kulturnih vplivov. Njeni odrski nastopi so bili manične eksplozije kreativne norosti, besedila poezija ironije in absurdnosti, odnos skupine z mediji pa je bil že v času socializma zastavljen grandiozno in manipulatorsko. V dokumentarcu Varje Močnik člani skupine, njihovi prijatelji in oboževalci obujajo spomine. Vse skupaj ustvarja svež in surrealističen film, ne samo o legendarnem albumu, ampak tudi o aktualni družbi in času.

Na sporedu od 21. junija: Končni obračun (Free fire, 2016)

Boston v poznih sedemdesetih letih. V skladišču opuščene tovarne se pripravlja orožarska kupčija. Privlačna posrednica je vezni člen med pripadnikoma IRE in tolpo prodajalcev orožja. Ko med srečanjem pisane druščine ekscentrikov in vročekrvnih egov nenadoma odjekne strel, se posel sprevrže v buren strelski in besedni obračun – v bitko za plen, preživetje in najbolj domiselno repliko.

Na sporedu od 27. junija: Gimme Danger (Gimme Danger, 2016)

Konec šestdesetih let je mali bend iz Michigana s silovitim in agresivnim rock’n’rollom napadel občinstvo, ki se je celo desetletje mariniralo v hipijevski subkulturi. Motor skupine, legendarni Iggy Pop, nas skupaj s kolegi popelje po poteh in stranpoteh benda The Stooges, ki je zasejal seme punka in alternativnega rocka, Iggyjev dolgoletni prijatelj in sopotnik Jim Jarmusch pa njihovo pripoved podpre z zabavno mešanico raznovrstnega avdiovizualnega gradiva.

Na sporedu od 30. junija: Ponovni pogled na modri žamet (Blue Velvet Revisited, 2016)

Pred dobrimi tridesetimi leti je mlad nemški režiser Peter Braatz Davidu Lynchu napisal pismo s prošnjo, da bi ga opazoval pri delu. V naslednjih dveh mesecih je Braatz na prizorišču snemanja Modrega žameta zbral ure in ure posnetkov iz zakulisja, opravil številne intervjuje ter posnel na stotine fotografij. Gradivo, ki je bilo očem javnosti doslej večinoma skrito, se v tokrat sestavi v povsem novo zgodbo.

Na sporedu 30. junija: Modri žamet (Blue Velvet, 1986)

V malem ameriškem mestecu Lumberton ni vse tako, kot se zdi na prvi pogled. Ko naivni mladenič nekega dne v travi najde odrezano človeško uho, se odloči, da bo skrivnosti prišel do dna. Z brhko detektivovo hčerko se kmalu znajdeta sredi mračnega razmerja med skrivnostno pevko v nočnem klubu in psihopatskim gangsterjem.

Prizorišče snemanja Modrega žameta, v ozadju Isabella Rossellini.

O avtorju

Nik Beseničar
Copy Editor & Copy Writer

Obožujem dobre filme. O njih zelo rad debatiram, zato se me je v bolj "laičnih" krogih prijel sloves filmskega poznavalca in filmofila. Prijatelji me radi vprašajo, kateri film jim priporočam. Zaradi omenjenega in zaradi dejstva, da pisanje spodbuja razmišljanje, sem se pridružil ekipi Filmstart. Ko ne gledam filmov, sem sicer sveže pečeni zdravnik, ker pa ta poklic za razliko od filma domišljiji ne pušča ravno odprte poti, je projekt Filmstart zame toliko bolj dobrodošel.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x