Tudi letos bo, kot smo zadnja leta že (raz/na)vajeni, Kinodvor v sodelovanju z Ljubljanskim gradom organiziral t.i. Film pod zvezdami. Praksa dogodka je takšna, da si obiskovalci ob (upajmo) toplih poletnih večerih pod milim nebom ogledajo nekatere izmed najboljših in najbolj odmevnih filmov pretekle sezone, obenem pa organizatorji vsako leto postrežejo tudi z nekaj predpremierami. Tudi letos imamo na voljo odličen program, v katerem lahko prav vsak najde nekaj zase. Pa poglejmo, ob katerih filmskih poslasticah se bomo to leto smejali, trepetali, jokali, se veselili itd., skratka, imeli “fajn”!

Četrtek, 7.7.: Houston, imamo problem! (Houston, we Have a Problem!)

Zloglasni dokumentarec Žige Virca je bil to pomlad gotovo eden najbolj pričakovanih projektov. Dokumentarec, ki odkrito priznava, da to ni, se je predstavil celo na newyorškem festivalu Tribeca, kjer je režiser ujel trenutek s samim Robertom DeNirom. V kolikor ga niste ujeli, lahko uvodni večer Kina pod zvezdami posvetite prav Titu, Kennedyju, Žižku in druščini. Pestra zasedba, ni kaj.

Petek, 8.7.: Julieta (Julieta) – predpremiera

Številka ena med (španskimi) režiserji, Pedro Almodóvar, se po treh letih ponovno vrača. Preučevalec ženske psihe in častilec raznovrstnih muz (od Penélope Cruz do Antonia Banderasa) tokrat predstavlja zgodbo o Julieti, sveže pečeni vdovi in materi muhaste najstnice, ki je dom zapustila pri osemnajstih. Zgodba je postavljena v Madrid in je, če bo vsaj pol tako dobra kot Koža, v kateri živim, gotovo vredna ogleda.

Sobota, 9.7.: Prava fanta (The Nice Guys)

“Buddy cop” komedija utemeljitelja žanra (beri: Smrtonosno orožje), Shana Blacka, je postavljena v Los Angeles sedemdesetih let in sledi dvema propadlima “žandarjema”, ki ju odlično upodabljata Russell Crowe in Ryan Gosling. Kljub nekaterim pomanjkljivostim je film dobra pomladno-poletna osvežitev in kot nalašč primeren za ogled na odprtem.

Nedelja, 10.7.: Mladost (Youth)

Nov projekt z oskarjem za tujejezični film (Velika lepota) nagrajenega italijanskega režiserja Paola Sorrentina je komična drama, postavljena v luksuzno zdravilišče švicarskih Alp. V glavnih vlogah lahko občudujemo prekaljena igralska mačka iz nasprotnih si strani Atlantika, Michaela Caina in Harveyja Keitela, moško oko pa se bo gotovo najbolj spočilo na prelestni Madalini Diani Ghenei.

Ponedeljek, 11.7.: Knjiga o džungli (The Jungle Book)

Kiplingova zgodba o dečku Mowgliju in kompaniji v svoji najnovejši različici, kot si jo je zamisli režiser Jon Favreau. Kljub nekoliko pozni uri morda odlična priložnost za nekoliko starejše otroke, ki se jim starši gotovo ne bodo pridružili le zaradi roditeljske dolžnosti. “Nujne le stvari, preproste nujne le stvari, pozabi na težave in na strah. Ti pravim, nujne le stvari, preproste nujne le stvari, preprosti svet je lepši da je mah!”

Torek, 12.7.: Maggie ima načrt (Maggie’s Plan) – predpremiera

Še en film z glavno protagonistko na robu. Maggijin načrt imeti otroka brez “pomoči” formalnega partnerja se izjalovi, ko v njeno življenje vkoraka poročen moški. Zmešnjava komedije, drame in romance, za katero stoji režiserka Rebecca Miller, ki je spisala tudi scenarij, sicer temelječ na zgodbi Karen Rinaldi. Trikotnik tvorijo: Greta Gerwing, Ethan Hawke in Julianne Moore.

Sreda, 13.7.: Vojna zvezda: Sila se prebuja (Star Wars: The Force Awakens)

Bržkone najbolj pričakovan film lanskega leta je bilo nadaljevanje originalne sage Vojna zvezd. Drzna in nekonvencionalna poteza, za katero lahko organizatorjem samo čestitamo, kako dober je film, pa se boste morali odločiti sami. Prepričanih ne bomo prepričevali, ostali pa imate priložnost, da se do sredine julija seznanite z verjetno največjo filmsko franšizo vseh časov.

Četrtek, 14.7.: Macbeth (Macbeth)

Niste ravno med najboljšimi pri pouku slovenščine? Ni problema, za vse vas je Justin Kurzel pripravil kratek povzetek enega najbolj znanih Shakespearovih del. In to celo v verzih. V glavnih vlogah se dopolnjujeta v Zahodni Nemčiji rojeni Michael Fassbender in Francozinja (ubogi “Will” se je do sedaj že dvakrat obrnil v grobu) Marion Cotillard. Aja, knjigo boste morali vseeno prebrati.

Petek, 15.7.: Koga napasti zdaj (Where to Invade Next) – predpremiera

Saj se spomnite, da se je Michael Moore nekaj mudil tudi pri nas? Sedaj si lahko še pogledate, zakaj. Tokrat smo Slovenci omenjeni z malo bolj pozitivno noto, med drugim pa se je režiser oglasil še v Tuniziji, na Finskem, v Italiji, Franciji in na Portugalskem. Dokumentarec odkriva, kako se države zunaj ZDA spopadajo z nekaterimi socialnimi in ekonomskimi problemi.

Sobota, 16.7.: Planet samskih (Planeta singli)

O filmu ne bomo izgubljali besed, naj rečemo samo, da se tudi Filmstartovci strinjamo, da gre za najboljši “slovenski” film moderne dobe. Režiser Mitja Okorn je ponono pokazal, da obvlada in marsikaterega rojaka prepojil z zavistjo. Punce in fantje, fantje in punce, primite svojega/o dragega/o pod roko in si pričarajte nepozaben romantični večer v dvoje. Pa še zvezde boste lahko opazovali.

Nedelja, 17.7.: Jastog (The Lobster)

Sila neobičajna, groteskna in ekscentrična (črno)komična drama grškega režiserja Yorgosa Lanthimosa je bila lani gotovo eno lepših presenečenj, o čemer priča tudi dejstvo, da se je, med drugim seveda, uvrstila na našo lestvico najboljših filmov leta 2015. Lathimosovo prvo sodelovanje z mednarodno uveljavljenimi igralci, po katerem bo svojo pot verjetno nadaljeval proti ameriški produkciji, ki ga, upajmo, ne bo spridila. Ta tiste z ostrim umom in dobrim želodcem.

Ponedeljek, 18.7.: V žarišču (Spotlight)

Resnična zgodba o pedofilskem škandalu Rimskokatoliške cerkve, ki ga je razkrila skupina novinarjev iz časnika The Boston Globe. Cenjen tako med gledalci kot med kritiki si je film na letošnji podelitvi oskarjev prislužil dva kipca, ki sta mu bila podeljena za najboljši izvirni scenarij in za najboljši film.

Torek, 19.7.: Miles Davis (Miles Ahead) – predpremiera

Prvi igralski, režijski in scenaristični filmski podvig ameriškega igralca Dona Cheadla, ki je v biografski drami upodobil legendarnega ameriškega jazzista Milesa Davisa. Od znanih imen bomo imeli priložnost spremljati še Ewana McGregorja, zanimivo pa bo videti, ali je Cheadle Davisa upodobil tako uspešno, kot pred več kot desetletjem Paula Rusesabagina v Hotelu Ruanda.

Sreda, 20.7.: Ovna (Hrútar)

Med kritiki zelo cenjen film islandskega režiserja Grímurja Hákonarsona v središče postavlja dva ostarela moška, sicer brata, ki med seboj nista spregovorila že cela štiri desetletja, zdaj pa sta prisiljena sodelovati zavoljo svojih ljubih ovac. Kot zanimivost velja omeniti, da je film po množičnem uspehu prodajne agente ujel nepripravljene, saj so jih distributerji mrzlično iskali, našli pa jih, vsaj na začetku, niso prav dosti, saj ga je veliko agencij sprva zavrnilo. Evo ti ga na!

Četrtek, 21.7.: Amy (Amy)

Dokumentarec o prezgodaj preminuli angleški pevki Amy Winehouse prihaja ravno v času, ko bomo beležili pet let od njene tragične smrti. V kolikor ste ga predpremierno na lanskem Filmu pod zvezdami zgrešili, imate sedaj ponovno priložost, da si ogledate arhivske fotografije in slišite še neizdane pesmi.

Petek, 22.7.: Ogorčenje (Indignation) – predpremiera

Iz Kalifornije se preselimo v Ohio, iz sedemdesetih pa v petdeseta leta. Film bazira na istoimenskem romanu Philipa Rotha, spremljamo pa zgodbo židovskega študenta, ki se zaljubi v svojo prelepo sošolko. Predstavlja prvi resni režijski podvig Jamesa Schamusa, producenta uspešnic, kot sta Prežeči tiger, skriti zmaj in Gora Brokeback. Igralska zaseba je, kar se velikih imen tiče, povsem prazna, kar pa utegne predstavljati veliko prednost.

Sobota, 23.7.: Velika poteza (The Big Short)

Dobitnik oskarja za najboljši prirejeni scenarij je zgodba o nedavni globalni finančni krizi. Ponuja zanimiv prikaz ozadja ekonomskega sesutja, kar ji uspeva preko zgodbe posameznih ljudi, ki so bili vpleteni v dogodke, nekakšnih “stricev iz ozadja”.

Nedelja, 24.7.: Carol (Carol)

Ponovno se bomo preselili v petdeseta leta in spremljali še eno ljubezensko zgodbo, ki je vzniknila v takratni konservativni družbi. Cate Blanchett je Carol, glamurozna dama, Rooney Mara pa mlada prodajalka, ki si želi postati fotografinja. Med dekletom in žensko vznikne intimno razmerje, kateremu družba gotovo ne bo pustila, da svobodno zadiha. Ali pač?

Ponedeljek, 25.7.: Taksi (Taxi)

Psevdodokumentarec dokufiktično prikazuje portret iranske prestolnice. Za volanom taksija sedi Jafar Panahi, režiser, kateremu so iranske oblasti poprej prepovedale snemati filme. Skozi različne zgodbe, katere tvorijo ljudje, ki v taksi prisedejo, razkriva moralne dileme in pasti vsakdana. Dobitnik zlatega medveda na lanskoletnem Berlinskem filmskem festivalu.

Torek, 26.7.: Komuna (Kollektivet) – predpremiera

Komuna na Danskem v sedemdesetih letih je zaradi ljubezenske afere postavljena na preizkušnjo. Drama režiserja Thomasa Vinterberga in scenarista Tobiasa Lindholma, dvojca, ki je odgovoren za nastanek enega najboljših skandinavskih filmov vseh časov, Lova. Tokrat žal brez Madsa Mikkelsena, zato pa z Trine Dyrholm, ki ste jo ob omenjenem lahko videli v Kraljevski aferi, ki se je pred tremi leti odvila tudi na takratnem Filmu pod zvezdami.

Sreda, 27.7.: Steve Jobs (Steve Jobs)

Michael Fassbender je bil na letošnjih oskarjih ob vsej gonji z Leonardom DiCapriem neupravičeno zapostavljen, kar si lahko potrdite z ogledom njegove upodobitve ne toliko računalniškega kot poslovnega genija Steva Jobsa. Podkrepljeno z režijo dinamičnega Dannyja Boyla in stransko vlogo Kate Winslet, ki si je za svoj doprinos k filmu prislužila bafto in zlati globus.

Četrtek, 28.7.: Soba (Room)

Vloga v filmu je igralko Brie Larson iz dekleta preobrazila v žensko (ob ogledu Sobe se to sicer sliši zelo ironično), kar pa ta (oz. njen agent) že pridno izkorišča z zagotavljanjem vlog v “blockbusterjih” … Sledimo zgodbi mlade mamice, ki je s svojim sinom ujeta v sobi, odrezani od zunanjega sveta. Zgodba Natasche Kampusch brez Štokholmskega sindroma. Poleg Larsonove velja omeniti še predstavo njenega igralskega “kompanjona”, še ne 10-letnega Jacoba Tremblayja.

Petek, 29.7.: Kapitan Fantastični (Captain Fantastic) – predpremiera

O filmu gotovo že vsaj nekaj veste, saj ga je bilo v zadnjem času težko zgrešiti. Viggo Mortensen upodablja očeta, ki svojih šest otrok vzgaja zunaj prave civilizacije vse dokler tragični dogodek družine ne prisili, da se poda v svet. Film je na letošnjem festivalu v Cannesu požel stoječe ovacije, Mortensen pa naj bi bil za to vlogo kot rojen.

Sobota, 30.7.: Jason Bourne (Jason Bourne) – predpremiera

Sklepno dejanje tokrat predstavlja najnovejši kamenček v mozaiku filmov o Jasonu Bournu, ki je preprosto poimenovan kar po osrednjem liku. Matt Damon se v vlogi vrača prvič po letu 2007, ko je izšel tretji film franšize. Vmes smo se morali pred štirimi leti zadovoljiti z Jeremyjem Rennerjem v Bournovi zapuščini, zdaj pa bomo lahko presodili, ali dvojec Damon-Greengrass še vedno funkcionira tako dobro kot v prejšnjem desetletju.

2016 Agniezska Wiedlocha Filmstart priporoča Maciej Stuhr mitja okorn planet samskih planeta singli recenzija romantična komedija

Če povzamemo, bo letošnji Film pod zvezdami s skrbno izbranim programom ponovno dogodek, ki ga ne sme zamuditi noben pravi cineast. Seveda obstajajo filmi, ki jih na seznamu pogrešamo – Sicario: Onkraj zakona, Podlih osem itd. -, a je ta vseeno zelo pester (ponovno pohvala za izbiro Vojne zvezd), obeta pa se nam kar osem predpremier.

Se vidimo in beremo v juliju!

O avtorju

Copy Editor & Copy Writer

Obožujem dobre filme. O njih zelo rad debatiram, zato se me je v bolj "laičnih" krogih prijel sloves filmskega poznavalca in filmofila. Prijatelji me radi vprašajo, kateri film jim priporočam. Zaradi omenjenega in zaradi dejstva, da pisanje spodbuja razmišljanje, sem se pridružil ekipi Filmstart. Ko ne gledam filmov, sem sicer sveže pečeni zdravnik, ker pa ta poklic za razliko od filma domišljiji ne pušča ravno odprte poti, je projekt Filmstart zame toliko bolj dobrodošel.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x