Leto je naokoli in Kinodvor z Ljubljanskim gradom skupaj že devetič (naslednje leto torej sledi obletnica) predstavlja Film pod zvezdami. Program je treba kljub temu, da nekaj filmov pogrešamo (Za vsako ceno, Molk … ), znova pohvaliti. Na Grajskem dvorišču boste lahko med 5. in 29. julijem uživali v najbolj odmevnih filmih pretekle sezone, dodatno pa še v petih (pred)premierah. Vstopnice je mogoče kupiti od danes, 14. junija dalje. Mi bomo prisotni skozi ves čas, resnično pa upamo, da tudi vas privabijo topli večeri in dobri filmi pod zvezdnatim poletnim nebom.

Sreda, 5. julij: Rdeča želva (La Tortue rouge)

Brodolomca naplavi na neposeljen otok, ki premore obilico bambusa, tolmun pitne vode in druščino prikupnih rakovic. Vsakič, ko se na splavu poskuša vrniti v civilizacijo, mu pot prekriža ogromna rdeča želva. Ko jo nesrečnik poskusi ubiti, iz nje pokuka čudovita dama, ki mu postane prav prijetna družica … Animirana alegorija o večnem kroženju življenja, človekovi povezanosti z naravo ter globokih vezeh družine in ljubezni.

Četrtek, 6. julij: Manchester by the Sea (Manchester by the Sea)

Samotarski bostonski hišnik mora po bratovi smrti poskrbeti za najstniško svojeglavega nečaka. Ob tem se sooči z neporavnanimi računi iz preteklosti, ko se je po družinski tragediji ločil od žene in zapustil ribiško skupnost … Film je bil na letošnji podelitvi oskarjev nagrajen z dvema kipcema, in sicer za najboljšega igralca v glavni vlogi (Casey Affleck) in najboljši izvirni scenarij (Kenneth Lonergan). Po mnenju avtorja prispevka najboljši film z letnico 2016.

Petek, 7. julij: Odiseja (L’odyssée) – predpremiera

Leto 1948. Slavni oceanograf Jacques Cousteau z družino biva v čudoviti vili ob Sredozemskem morju, a ga muči strašna sla po pustolovščinah. Po zaslugi svoje iznajdbe je pod vodo odkril povsem nov svet in je zdaj pripravljen žrtvovati vse, da bi ga raziskal … Epska oda znanstveni radovednosti in filmski dokumentaristiki prekrižari oceane in polovico stoletja v življenju slovitega raziskovalca in filmarja podvodnih svetov.

Sobota, 8. julij: Dežela la la (La La Land)

Mia je nadobudna mlada igralka, ki se prebija z delom v kavarni in upa, da jo opazijo na kakši izmed mnogih avdicij, ki se jih udeležuje. Nekega dne spozna Sebastiana, ki je pravzaprav njena sorodna duša, saj mu v mestu nihče ne ponudi priložnosti, da razkaže svoje razkošno pianistično znanje … Dobitnik šestih oskarjev in nominiranec v dodatnih osmih kategorijah.

Nedelja, 9. julij: Ona (Elle)

Uspešna direktorica se zdi neuničljiva tako v ljubezni kot v poslovnem življenju, nekega večera pa jo v lastnem domu napade in posili zamaskirani neznanec. Odloči se, da bo napadalca izsledila kar sama. Ko mu naposled stopi na prste, se z njim zaplete v nevarno, a vznemirljivo igro, ki lahko vsak trenutek uide izpod nadzora … V glavni vlogi priznana francoska igralka Isabelle Huppert, film pa je delo nemara še bolj (pri)znanega Paula Verhoevena.

Ponedeljek, 10. julij: Rogue One: Zgodba vojna zvezd (Rogue One: A Star Wars Story)

Jyn Erso se s skupino upornikov poda na misijo kraje načrtov smrtonosne Zvezde smrti, ki jo gradi zlobni Galaktični imperij. Visoki oficir Krennic bo storil prav vse, da obvaruje najnovejšo pridobitev Imperija, toda kaj, ko je v celotno zgodbo tudi vpleten Galen Erso, glavni inženir Zvezde smrti … Iz Grajskega dvorišča bo že drugo leto zapored moč poleteti v galaksijo daleč, daleč stran.

Torek, 11. julij: Lady Macbeth (Lady Macbeth) – predpremiera

Leta 1865 na osamljenem posestvu sredi angleškega podeželja lady Katherine, ki je ujeta v zadušljiv zakon z zagrenjenim in veliko starejšim moškim, nemirno tava po praznih sobanah velike družinske hiše. Ko se spusti v afero s služabnikom Sebastianom, se v mladi gospodarici prebudi nova, neustavljiva sila in nihče več ji ne more preprečiti, da bi dobila to, kar si želi … Sodoben film noir, preoblečen v viktorijansko dramo.

Sreda, 12. julij: Nočno življenje (Nightlife)

Film o morali sodobne družbe je delo priznanega režiserja Damjana Kozoleta, igralska zasedba pa ponuja nekaj najbolj uveljavljenih domačih igralcev, kot so Pia Zemljič, Jernej Šugman, Marko Mandić in Peter Musevski. Slabo uro in pol dolga koprodukcija utegne zadovoljiti vse, ki imate radi napete zgodbe, polne življenske filozofije. Velja omeniti, da je Kozole na lanskem festivalu v Karlovih Varih prejel nagrado za najboljšega režiserja.

Četrtek, 13. julij: Toni Erdmann (Toni Erdmann)

Delo nemške režiserke Maren Ade govori o očetu, ki se skuša zbližati s svojo odtujeno hčerko. Celovečerec velja za enega najboljših evropskih filmov preteklega leta, oskarja za najboljši tujejezični film pa mu je (iz političnih razlogov?) speljal Trgovski potnik (Forushande) Asgharja Farhadija. Film je pritegnil tudi Hollywood, kjer naj bi že pripravljali priredbo z Jackom Nicholsonom v glavni vlogi.

Petek, 14. julij: Nočne ptice (Nocturnal Animals)

Lastnica umetniške galerije nekega dne prejme roman, ki je delo njenega bivšega moža. Gre za temačno pripoved, polno nasilja, v katerem najde zrcalni podobi sebe in bivšega partnerja. Gledalec tako spremlja dve zgodbi: prvo, ki se odvija znotraj knjige, in drugo, ki je odraz dogodkov iz resničnega sveta … Dokaz, da režiser Tom Ford ne zna izdelovati samo pregrešno dragih jopičev.

Sobota, 15. julij: The Beatles: Osem dni na teden (The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years)

Režiser Ron Howard prikazuje najbolj nora leta legendarne britanske skupine. Z izvirnimi posnetki iz koncertov ter novimi intervjuji s Paulom in Ringom se podamo v čas nepopisne histerije, ki je vladala med oboževalci, predstavljen pa je tudi davek, ki ga je terjal velikanski uspeh. Skozi film se izrišejo razlogi za to, da so se leta 1966 odločili prekiniti z nastopi in raje kot slavi sledili svojemu navdihu.

Nedelja, 16. julij: Paterson (Paterson)

Paterson je voznik avtobusa v mestecu Paterson. Skozi okno vsak dan opazuje mesto, lovi drobce pogovorov med potniki, ob odmorih pa zapisuje svoje pesmi. Po službi pelje na sprehod psa in v baru popije natanko eno pivo. Nato se vrne domov k ženi Lauri, katere svet se, za razliko od moževega, ves čas spreminja, vsak dan pa prinaša nove sanje … Jim Jarmusch je ustvaril tiho filmsko pesem o iskanju lepote v najbolj neznatnih trenutkih vsakdanjega življenja.

Ponedeljek, 17. julij: Dotik vode (L’effet aquatique)

Samir se na smrt zaljubi v učiteljico plavanja Agathe. Da bi se ji približal, se vpiše na plavalni tečaj, nato pa svoji ljubezni sledi vse do Islandije, kjer poteka mednarodni kongres plavalnih učiteljev … Pred dvema letoma preminula režiserka Sólveig Anspach se v prisrčno odštekani romantični komediji, dobitnici nagrade SACD v canski sekciji “Štirinajst dni režiserjev”, pokloni svojim islandskim koreninam.

Torek, 18. julij: Jaz, Daniel Blake (I, Daniel Blake)

Daniel Blake je delavec srednjih let, ki zaradi nedavnega srčnega napada ne more opravljati svojega dela. Tako se z namenom, da pridobi finančno nadomestilo, obrne na državne ustanove, ki pa ga, kljub zdravniškim potrdilom, zavrnejo. Tako Blake v lovu na pravico moči združi z mlado mamo samohranilko, katera se prav tako ubada z zapleteno birokracijo 21. stoletja.

Četrtek, 20. julij: Dunkirk (Dunkirk: Boj do zadnjega moža) – premiera

Prihajajoči vojni ep Christopherja Nolana se loteva evakuacije v francoskem mestu Dunkerque, kjer se je leta 1940 preko 330.000 britanskih vojakov umaknilo pred bombardiranjem nemške armade. V igralski zasedbi najdemo režiserjeva stara znanca Toma Hardyja in Cilliana Murphyja, poleg njiju pa še veterana Kennetha Branagha in oskarjevca Marka Rylanca. Nolan tudi tokrat prisega na praktične efekte in glasbo Hansa Zimmerja.

Petek, 21. julij: Lev: Dolga pot domov (Lion)

Petletni Saroo se med potovanjem izgubi in po dolgi poti z vlakom pristane v večmilijonski Kalkuti. Po številnih krutih preizkušnjah ga naposled sprejmejo v sirotišnico, kasneje pa ga posvoji avstralska družina. Da bi odkril, od kje prihaja, se odpravi na nemogočo misijo iskanja svoje preteklosti, saj mu samo to lahko omogoči srečno prihodnost … V glavnih vlogah Dev Patel, Nicole Kidman in Rooney Mara.

Sobota, 22. julij: Prihod (Arrival)

Ko na Zemlji pristane skrivnostno plovilo iz vesolja, vlada rekrutira lingvistko, ki poskuša razvozlati jezik gostujočih bitij in s tem ugotoviti, ali gre za miroljuben obisk ali prikrito invazijo … Denis Villeneuve je vztrajno napovedoval pohod na prestol najbolj vročega režiserja onstran Atlantika, s svojim prvim znanstvenofantastičnim filmom pa mu je uspelo ravno to.

Nedelja, 23. julij: Jackie (Jackie)

Skozi dogodke, ki so sledili atentatu na njenega moža, predsednika Johna F. Kennedyja, spremljamo zgodbo ene najbolj znanih prvih dam v zgodovini ZDA, Jacqueline “Jackie” Kennedy … Naslovno vlogo je prevzela oskarjevka Natalie Portman, na režiserskem stolčku pa je sedel kritiško izjemno cenjeni Čilenec Pablo Larrain, za katerim je izjemna sezona.

Ponedeljek, 24. julij: Samo konec sveta (Juste la fin du monde)

Mladi pisatelj se po dvanajstih letih vrne domov, da bi domače seznanil z vestjo o svoji bližnji smrti, a se družinsko popoldne kaj kmalu sprevrže v vojno vihro zamer, grenkobe, osamljenosti in dvomov, vsak poskus sočutne geste pa konča pod težo dejstva, da ti ljudje ne znajo ne poslušati ne ljubiti … Xavier Dolan je za priredbo istoimenske gledališke igre na lanskem festivalu v Cannesu prejel veliko nagrado žirije.

Torek, 25. julij: Druga stran upanja (Toivon tuolla puolen) – predpremiera

Sirec Khaled prispe v helsinško pristanišče, a v zbirnem centru nemudoma trči ob neprepusten birokratski zid. Obupan se poda na ulice, kjer sreča novopečenega lastnika restavracije Wikströma … Finski velemojster absurdnega humorja Aki Kaurismäki z zgodbo o nepričakovanem prijateljstvu neusmiljeni birokraciji zada še en duhovit udarec. Srebrni medved za najboljšo režijo na letošnjem Berlinalu.

Sreda, 26. julij: Dan osvoboditve (Liberation Day)

Kultna skupina Laibach je na presenečenje vsega sveta postala prvi tuji rock bend, ki je kadarkoli nastopil v Severni Koreji. Ob srečanju s strogo ideologijo in kulturnimi razlikami se skupina prebija skozi šivankino uho cenzure. Medtem na mejo med obema Korejama postavljajo propagandne zvočnike in odštevanje do začetka vojne se začne .. Film v središče postavlja dejanski nastop priljubljene zasedbe iz avgusta 2015.

Četrtek, 27. julij: Ljubezen in prijateljstvo (Love & Friendship)

Lepa vdova in prefrigana spogledljivka lady Susan obišče družino svojega pokojnega moža. Ko uvidi, da njena sramežljiva hči še ni pripravljena na poroko, začne sama stegovati lovke po poročenih možeh, kar sproži številne škandale, ljubezenski kaos pa naposled preraste v nevaren čustveni vihar, skrit pod krinko prefinjenosti angleške aristokracije … Mojstrska priredba romana “Lady Susan”, ki naj bi ga Jane Austen napisala že kot najstnica.

Petek, 28. julij: Mesečina (Moonlight)

Zgodba o temnopoltem Američanu Chironu je razdeljena na tri kronološko različna obdobja, ki gledalcu predstavijo vsakdanje težave v četrti polni kriminala, odnos z narkomansko materjo in sprejemanje spolne usmerjenosti … Letošnji dobitnik oskarja za najboljši film je na poti do zavidljivega naslova poskrbel za pravcat škandal, kar pa gotovo ni razlog, po katerem bi se ga morali zapomniti.

Sobota, 29. julij: Na mlečni poti (Na mlečnom putu) – predpremiera

Vaški mlekar s svojo mulo vsak dan prečka bojno črto, da bi vojakom prinesel svežega mleka, toda prihod skrivnostne Italijanke njegovo življenje obrne na glavo. Začne se zgodba o strastni, prepovedani ljubezni, ki ju posrka v vrtinec fantastičnih, a nevarnih avantur … Emir Kusturica, dobitnik dveh zlatih palm, in brezčasna Monica Bellucci festival zaključujeta z vojno romanco, ki od burnih čustev in bučne komedije kar poka po šivih.

 

O avtorju

Nik Beseničar
Copy Editor & Copy Writer

Obožujem dobre filme. O njih zelo rad debatiram, zato se me je v bolj "laičnih" krogih prijel sloves filmskega poznavalca in filmofila. Prijatelji me radi vprašajo, kateri film jim priporočam. Zaradi omenjenega in zaradi dejstva, da pisanje spodbuja razmišljanje, sem se pridružil ekipi Filmstart. Ko ne gledam filmov, sem sicer sveže pečeni zdravnik, ker pa ta poklic za razliko od filma domišljiji ne pušča ravno odprte poti, je projekt Filmstart zame toliko bolj dobrodošel.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x