3. mednarodni filmski festival za mlade z imenom Film na oko bo pomladi in jeseni potekal na desetih različnih lokacijah širom Slovenije. V prestolnici se bo odvrtel med 3. in 9. majem, v Maribor prihaja med 30. septembrom in 4. oktobrom, manjša mesta (Sežana, Krško, Slovenska Bistrica, Nova Gorica, Novo mesto, Škofja Loka, Idrija, Tolmin) pa bo obiskal med 2. in 8. oktobrom.

Katere celovečerne filme si bo mogoče ogledati in kakšen bo razpored predstav maja v Ljubljani, si preberite spodaj.

Sreda, 3. maj, 17:00, Cankarjev dom: Dom ljubi dom 

Slovenski dokumentarni film prikazuje dogajanje v mladinskem domu. Spremljamo eno leto v življenju štirih otrok, katerih poti in usode se v drugačnih okoliščinah verjetno nikoli ne bi križale. Zdaj si delijo vse življenjske radosti in zagate: veselje ob rojstnih dnevih, praznovanje božiča, čakanje v vrsti na kopalnico, učne težave, prepire in najstniške ljubezni. Kljub vsem pravilom, ki veljajo v novo ustvarjenem domu, otroci iščejo pripadnost in zavetje.

Sreda, 3. maj, 19:00, Cankarjev dom: Moja šola se potaplja v morje (My Entire High School Sinking Into the Sea)

V animiranem filmu spremljamo ambicioznega najstnika Dasha (Jason Schwartzman) in njegovega najboljšega prijatelja Assafa (Reggie Watts), ki na šoli nista najbolj priljubljena. Preboj načrtujeta z drznim raziskovalnim pisanjem za šolsko glasilo, Dashu pa ni po godu Assafova romanca z Verti, urednico glasila. Poleg tega mu na uho pride še šolska skrivnost, ki dokončno pretrese njegov svet in zaupanje v vse. Tukaj pa je še potres …

Četrtek, 4. maj, 17:00, Cankarjev dom: Cambridge

Dolni Tsibar je bulgarska vas, ki velja za najbolj reven predel Evropske unije. Zaradi velike želje tamkajšnjih prebivalcev po izobraževanju se ironično imenuje tudi »Romski Cambridge«. Gre za intimni portret življenja v vasi, ki se izrisuje skozi letne čase in vsakdan njenih prebivalcev. Cambridge je filmski »klicaj« o vlogi izobraževanja v sodobni socialno in ekonomsko vse bolj razslojeni evropski družbi.

Četrtek, 4. maj, 19:00, Cankarjev dom: Moja prva avtocesta (My First Highway)

Benjaminu se zdi, da so pred njim še ene povsem običajne družinske počitnice. A gre za vse prej kot to. V španskem letovišču se noro zaljubi v zanimivo Annabel, s katero skupaj preživljata čas in se zabavata, potem pa Annabel Benjaminu razkrije temačno skrivnost iz svoje preteklosti ter ga prosi za uslugo, ki od njega terja nevarno odločitev. Benjamin je v precepu, kaj storiti. Naj umiri strasti ali zaupa dekletu? Ta pot bo za vedno zaznamovala oba.

Petek, 5. maj, 17:00, Cankarjev dom: Nena

16-letna Nena se morda zdi povsem povprečna najstnica z ločenimi starši, le da ima njen oče, odkar je pristal na invalidskem vozičku, vse manj volje do življenja. Odnos očeta in hčerke je ljubeč in globok, a se Nena redno spopada z njegovim cinizmom, nihilizmom in postopnim obupovanjem nad življenjem. Dekle se v tem času tudi prvič zaljubi ter skuša razpeta med samomorilskim očetom in čudovitimi občutji prve ljubezni uvideti bistvo življenja.

Petek, 5. maj, 19:00, Cankarjev dom: Valderama

»Valderama« je 15-letni iranski fant skodranih las. Svoj vzdevek je dobil po slovitem kolumbijskem nogometašu Carlosu Valderami. Lase redno neguje in nosi nogometni dres. Preživlja se s priložnostnim delom, ki je vedno premalo plačano in nevarno. Trdno odločen si skuša pridobiti osebno izkaznico, ki bi mu omogočila lažje življenje. Pot ga ponese v Teheran, kjer se sooči še s težjim vsakdanom. Tam se tudi prvič zaljubi.

Petek, 5. maj, 21:00, Cankarjev dom: Sveti motorist (Reza a Lenda)

V odročnih sušnih pokrajinah Brazilije tolpa motoristov pod vodstvom verskega fanatika išče zlati kip Blažene device Marije, ki prinaša dež. Ko jim od nasilnega in vplivnega lokalnega veljaka za ceno življenja njihovega vodje uspe ukrasti kip, pride na čelo motoristične tolpe Ara. V prizadevanju za dež je njegova vera na hudi preizkušnji.

Sobota, 6. maj, 11:00, Cankarjev dom: Dolina miru

Slovenska klasika pripoveduje zgodbo o nemški deklici Lottie in slovenskem fantku Marku, ki zbežita iz bombardiranega mesta in iščeta “dolino, kjer ni vojne”. Otroka se pogumno napotita tja, Nemci pa jima sledijo. Ob reki se jima pridruži ameriški pilot Jim, ki je kot zaveznik na vojnem ozemlju pristal s padalom. Jim, Lottie in Marko stkejo prav posebne vrste prijateljstvo in se skupaj podajo na pot proti »dolini miru«. John Kitzmiller je za vlogo Jima leta 1956 na festivalu v Cannesu prejel nagrado za najboljšo moško vlogo.

Sobota, 6. maj, 17:00, Cankarjev dom: Vedenje (Conducta)

Chala je 11-letni fant, ki ima zaradi svojega neprimernega vedenja težave v šoli. Težave pa ima tudi doma, kjer ne najde ne topline ne varnega zavetja. V prostem času se ukvarja z vzrejo golobov in skrbi za pse, ki jih lastniki silijo v borbe. Ko si učiteljica Carmela vzame dopust, izgubi zaveznico, ki bi ga razumela in varovala, ter pristane v prevzgojnem domu. Carmela se vrne nazaj v šolo in skuša dečku pomagati, a to oba postavlja v tvegan položaj.

Sobota, 6. maj, 17:00, Kino Bežigrad: Golman (Keeper)

Maxime je prespektivni nogometaš, ki je v resni zvezi z Mélanie. Nerodno raziskujeta prve korake v svetu spolnosti, vse dokler nekega dne Mélanie ne ugotovi, da je noseča. Maxime sprva nad novico ni navdušen, kasneje pa mu misel na očetovstvo priraste k srcu. Mélanie prepriča, da otroka obdržita. Zdaj je odločeno, 15-letnika bosta postala starša.

Sobota, 6. maj, 19:00, Cankarjev dom: Vsi nas imajo za pošasti (They Call Us Monsters)

Juan, Jarad in Antonio, vsi mladoletni prestopniki, prestajajo večletno zaporno kazen. Da bi zapolnili svoj zaporniški čas, se vpišejo na filmsko delavnico, kjer pripravljajo kratek film o svojih življenjih. Kriminalna preteklost je rak rana vseh treh, a v resnici so še vedno le najstniki. Za svoje odvetnike so otroci, za ostale pošasti. Si zaslužijo novo priložnost?

Nedelja, 7. maj, 11:00, Cankarjev dom: Modro kolo (Mavi bisiklet)

Pred kratkim je Aliju v delovni nesreči umrl oče. Z mamo se odločita tožiti njegovega delodajalca, ki je odgovoren za nezgodno smrt. Ali mami stoji ob strani in ji z delom pomaga pri vzdrževanju družine. Ob tem shrani vsako še tako majhno napitnino, saj si srčno želi kupiti modro kolo. Njegova simpatija je sošolka Elif, ki se ji v šoli pripeti krivica. Trdno odločena Ali in prijatelj Yusuf skušata pomagati Elif.

Nedelja, 7. maj, 15:00, Cankarjev dom: Rara

Saro zanimajo fantje, a se ji hkrati zdijo brezvezni, ima najboljšo prijateljico, a ji ne zaupa vseh skrivnosti, ima težave v šoli, a zoprne starše … 13-letnica se ne bi pretirano razlikovala od vrstnikov, če ne bi živela z mlajšo sestro, mamo in njeno partnerico. Sara ima rada vse v družini, brez izjem, tudi očeta in njegovo novo prijateljico, a jo povsem zmede, ko oče zahteva popolno skrbništvo nad svojima hčerkama.

Nedelja, 7. maj, 17:00, Cankarjev dom: Sanje brez zvezd (Royahaye dame sobh)

Dokumentarec spremlja skupino mladoletnih deklet, ki so zaradi različnih razlogov pristale v mladinskem zaporu. Umirjena kamera postopoma razkriva, zakaj so tam znašle. Nekatere so preprodajale drogo, druge zagrešile manjšo krajo, tretje celo uboj. So zaprte, zdolgočasene, a tudi prestrašene, kaj se bo zgodilo z njimi, ko se vrnejo na prostost. Bliža se novo leto in vse preveva veliko pričakovanje, saj bodo ta čas lahko preživele s svojimi domačimi.

Nedelja, 7. maj, 17:00, Kino Bežigrad: Deček s planin (Shellen-Ursli)

Ursli in njegova družina živijo v čudovitih švicarskih Alpah. Živinoreja in pridelava sira sta glavni dejavnosti, ki jim prinašata kruh. Nekega dne se po strmini v prepad zgrne vsa letina hrane, ki so jo nameravali prodati na tržnici v dolini. Znajdejo se v nemilosti oderuškega izposojevalca denarja, zato kmalu zapadejo v dolgove in Urslijevo življenje se nenadoma zelo spremeni. Ko stvari vzame v svoje roke, se začne nepozabna pustolovščina!

Nedelja, 7. maj, 19:00, Cankarjev dom: Nakom

Nadarjeni Iddris po smrti očeta prekine študij medicine in se vrne v domačo vas na sever Gane. Kmalu izve, da njegovo družino pestijo ogromni dolgovi, zato se z vsemi močmi loti kmetovanja. Sooča se s težkimi pogoji za preživetje in tragično izgubo očeta, a veliko veselja mu vseeno prinaša ponovno snidenje z domačimi. Pred njim je zahtevna odločitev o lastni prihodnosti. Naj izbere študij ali skrb za družino?

Torek, 9. maj, 17:00, Kino Šiška: Güeros

Sombra in njegov prijatelj Santos sta po izbruhu protestov na njuni univerzi v Mexico Cityju popolnoma izgubljena. Na najrazličnejše načine brezvoljno zabijata svoj čas. Sombrovega brata Tomasa mama pošlje k njemu, da se malce umiri in zresni. Tomas tako pride v okolje, ki je daleč stran od tega, kar bi si zanj želela njuna mama. Izve, da je v mestni bolnišnici na smrtni postelji Epigmenio Cruz, veliki glasbeni idol obeh bratov, ki si ga želita še zadnjič videti.

Torek, 9. maj, 20:00, Kino Šiška: Zadnji dnevi mesta (Akher ayam el madina)

Kairo, piše se leto 2009. 35-letni filmar Kalid se trudi posneti film, ki bi zaobjel dušo mesta, ob tem pa se sooča tudi z izgubo v svojem lastnem življenju. S pomočjo prijateljev, ki mu posredujejo vtise mestnih utripov Bejruta, Bagdada in Berlina, najde moč za vijuganje med preizkušnjami in lepotami življenja v »zadnjih dnevih mesta«.

O avtorju

Nik Beseničar
Copy Editor & Copy Writer

Obožujem dobre filme. O njih zelo rad debatiram, zato se me je v bolj "laičnih" krogih prijel sloves filmskega poznavalca in filmofila. Prijatelji me radi vprašajo, kateri film jim priporočam. Zaradi omenjenega in zaradi dejstva, da pisanje spodbuja razmišljanje, sem se pridružil ekipi Filmstart. Ko ne gledam filmov, sem sicer sveže pečeni zdravnik, ker pa ta poklic za razliko od filma domišljiji ne pušča ravno odprte poti, je projekt Filmstart zame toliko bolj dobrodošel.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x