Poletje je v filmskem svetu znano kot sezona bombastičnih visokoproračunskih filmov, medtem ko se jeseni že začne tiha vojna za oskarjevske nominacije. Tako smo danes ugledali prvi napovednik za projekt, ki utegne biti zelo cenjen pri kritikih in akademiji. The Danish Girl oz. morebiten slovenski prevod bi se lahko glasil Dansko dekle je novi film Eddieja Redmayna, ki se je izstrelil med zvezde z lanskim oskarjem za glavno moško vlogo, za katerega je upodobil fizika Stephena Hawkinga.

Letos utegne biti zopet med glavnimi akterji te bitke in sicer za upodobitev danskega transseksualca Einarja Wegenerja, prvega človela, ki je poskusil transformacijo v dekle opraviti z operacijo. Vse skupaj se je začelo, ko je poziral kot ženska svoji ženi in umetnici Gerdi, ki jo bo upodobila švedinja Alicia Vikander (Ex Machina, The Man from U.N.C.L.E.). Ob njeni podpori Einar sčasoma čedalje bolj prevzame žensko podobo, kar pa pusti velike posledice v njunem zakonu. Po tem ko se vmešata, tudi dva različna ljubimca, katere bosta upodobila Ben Whishaw (občinstvu zelo dobro znan kot Q iz bondiade Skyfall) ter vse bolj prodorni Belgijec Michael Schonaerts (The Drop).

Film bo režiral Tom Hooper, ki je stari znanec oskarjev, saj je njegov Kraljev govor (The King’s Speech) leta 2011 prejel oskarja za najboljši film in nekaj let kasneje je z Nesrečniki (Les Miserables) požel pohvale v obliki oskarjevskih nominacij. Za zdaj se zdi, da utegne ravno The Danish Girl biti bitko z Iñárritujevim Povratnikom (The Revenant) na podelitvi prestižnih filmskih nagrad drugo leto. Hooperjevemu filmu v prid zagotovo govori specifična tema (spomnimo se samo Jareda Leta, ki je dobil oskarja za upodobitev transseksualca) ter zgodovinsko obdobje  v katerega je zgodba postavljena. Po napovednikih zagotovo zelo težko podajamo kakšne ocene, tako da je najprimernejše počakati do ogleda filmov.

eddie-redmayne-danishgirl

Eddie Redmayne se je popolnoma transformiral za novo vlogo

Subscribe
Obvesti me
guest
1 Komentar
najstarejše
novo najbolj všečkano
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Napovednik: The Danish Girl (2015) […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x