Legendarni igralec Gary Oldman ima za seboj odlično kariero, toda še vedno je brez oskarja. Se utegne to spremeniti? Januarja prihodnje leto ga bomo namreč videli v biografski drami Najtemnejša ura (Darkest Hour, 2017) o britanskemu politiku Winstonu Churchillu, kjer je 59-letnik povsem neprepoznaven. Bo to njegov najsvetlejši trenutek kariere?

To sicer ni edina drama o Churchillu z letnico 2017, saj je nedavno v kinematografih pohajkoval istoimenski celovečerec, kjer je naslovno vlogo odigral Brian Cox. Najtemnejšo uro bo režiral izkušeni Joe Wright, ki se je dokazal že s filmoma Pokora (Atonement, 2007) in Hanna (2011), nemalo težav pa je imel s svojim zadnjim filmom Pan (2015), ki je popolnoma pogorel tako pri kritikih kot gledalcih. Z biografijo o slavnem igralskem politiku se tako vrača k žanru drame, kjer je dosegal največje uspehe. Poleg prej omenjenega Oldmana bomo v filmu lahko še videli Bena Mendelsohna (Rogue One), Stephen Dillane (Igra prestolov) in Lily James (Voznik).

Še nekaj o sami zgodbi: Predsednik britanske vlade Winston Churchill se zoperstavi mirovnim pogajanjem z nacistično Nemčijo in zahteva, da se okupatorju ne sme popuščati. Preostalo vlado, ki je resno razmišljala o pogajanjih za mirovno pogodbo (Hitler je do junija 1940 osvojil že polovico Evrope), je postavil pred dejstvo, da se bo Britanija borila za svoje ideale in svobodo naroda. Že v svojem prvem govoru kot premier je 19. maja 1940 sodržavljanom ni obljubil »ničesar razen krvi, truda, solz in potu«. Napovedal je, da se vojna lahko konča samo z zmago »za katerokoli ceno«. Njegova odločitev je spremenila tok zgodovine, saj je z uveljavljanjem takšne politike okrepil samozaupanje in voljo do odpora Britancev in s tem ustvaril osnovo za končno zmago nad Hitlerjem.

Film prihaja v slovenske kinematografe 18. januarja prihodnje leto, kar ga uvršča v vrhunec sezone filmskih nagrad.

O avtorju

Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x