Stephen King je nesporen kralj pisanih grozljivk, številne filmske in televizijske adaptacije, ki jih njegova dela doživljajo v zadnjih letih, pa dokazujejo, da se ga bo enak naziv (seveda posredno) prijel tudi v drugem mediju. Leta 2017 je denimo Tisto (It, 2017, rež. Andy Muschietti) postalo eden najuspešnejših filmov tistega leta in najbolj dobičkonosna grozljivka vseh časov, samo letos pa na oboževalce žanra čakajo štiri nove Kingove poslastice. Bolj ali manj uspešno Mačje pokopališče (Pet Sematary, 2019, rež. Kevin Kölsch, in Dennis Widmyer) je že za nami, čakajo pa nas še Tisto: Drugo poglavje (It Chapter Two, 2019, rež. Andy Muschietti), Doctor Sleep in In The Tall Grass (2019, rež. Vincenzo Natali).

Doctor Sleep je pravzaprav nadaljevanje romana in filma Izžarevanje (The Shining, 1980), kjer je v glavni vlogi zaigral Jack Nicholson, režije pa se je lotil slavni Stanley Kubrick. Glede na to, da velja za ne samo žanrsko, ampak tudi filmsko klasiko na sploh, za film, ki ga portal IMDb uvršča na 63. mesto najbolje ocenjenih, za film, ki še danes buri duhove in govori o simboliki, o kateri se je pisalo še desetletja pozneje, je pravzaprav zanimivo, da ga je filmska akademija popolnoma prešpricala, leto kasneje pa je prejel celo dve nominaciji za zlato malino za najslabšo igralko (Shelley Duvall) in najslabšega režiserja. A čas je pokazal, da je šlo za nerazumljen biser, ki, kot že omenjeno, še danes velja za mejnik grozljivke.

Režije nadaljevanja se je lotil Mike Flanagan, sicer še dokaj sveže ime, ki pa ima za seboj že kar nekaj izjemnih del (Oculus, 2013, Hush, 2016 in serija The Haunting of Hill House, 2018–), predlani pa se je za Netflix že lotil Kingovega romana Gerald’s Game, ki je pozitivno presenetil vse. Zgodba se osredotoča na odraslega Dannyja, alkoholika, ki ga bo upodobil Ewan McGregor in ki se še zmeraj ubada s posledicami grozodejstev, ki jih je prestal v otroštvu. Ob poskusu streznitve se mora znova spopasti s svojo preteklostjo, ob tem pa sreča še dekle, ki ima podobne sposobnosti, kot jih ima sam …

Pri prvem filmu je kasneje dvignilo veliko prahu tudi dejstvo, da je King filmsko adaptacijo javno popljuval, zato je pritisk glede nadaljevanja razumljivo velik. Režiser obljublja, da je ostal zvest knjižni predlogi, ali gre za resnico ali pa samo za tolažeče floskule, pa bomo ugotovili novembra.

O avtorju

Dejan Kalabić

"Filmi ne ustvarijo psihopatov. Filmi naredijo psihopate ustvarjalnejše." -Krik (1996, rež. Wes Craven)

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x