Druga epizoda Dekline zgodbe nam prinaša dve noviteti. Prvič dobimo vpogled v srhljive kolonije, katerih podoba je jasen namig na taborišča iz druge svetovne vojne, le da so tokrat taborišča rezervirana za ženske. V kolonijah še enkrat srečamo junakinjo, za katero nismo vedeli, če bo preživela prvo sezono. Spoznamo njeno zgodbo pred novo družbeno ureditvijo, kar je druga noviteta, saj je njena zgodba še en primer osamosvojitve serije od knjige. Pomen njene predzgodbe je nedvomen: sistem se ne bo zlahka znebil izobraženega uma. Zanimivo je, da se določena junakinja še enkrat odloči za radikalno akcijo, ki jo občudujemo, čeprav bi jo v drugem, konzervativnejšem kontekstu lahko obsojali. Tako je njena zgodba namig, da je vse upravičeno, če si žrtev totalitarnega sistema ‒ kot če bi se indijska Asifa vrnila od mrtvih in se maščevala svojim krvnikom.

Rezultat iskanja slik za the handmaid's tale season 2

Tretja epizoda se spet osredotoča na June. Tokrat je v ospredju njena dilema, da, če bo priložnost za to, pobegne iz Gileada in pusti za seboj svojo hčerko, ki ji je nedosegljiva. Ali naj se reši, kljub temu da bo njena hčerka odraščala v Gileadu? Kako daleč sežejo meje materinstva, ali lahko oskrunijo tudi materino življenje?

V knjigi sta dejansko dva konca zgodbe, ki se osredotočata na Junino usodo in na usodo Gileada. Epilog knjige, ki priča o usodi Gileada, je odgovor na uspešnost Juninega prizadevanja, da se pridruži uporniški skupini MayDay, in na uspešnost same uporniške skupine. Če se bo serija oddaljila od tega konca, bo to njen največji dosežek, če je kriterij za uspešnost popolna osamosvojitev serije od knjige. Karkoli se bo zgodilo v nadaljevanju serije, tako Margaret Atwood kot Elisabeth Moss sta prepričani, da bo interpretacija konca druge sezone tesno povezana s političnim vzdušjem v ZDA po koncu sezone. To zastavlja retroaktivno vprašanje, ali bi serijo drugače razumeli, če bi na volitvah zmagala Hillary Clinton. Vse skupaj ‒ nanašanje na ameriško politiko, pseudo-optimistični odtenki uporništva v seriji, osamosvojitev serije od knjige, družbena angažiranost serije, resnična razmerja na Bližnjem Vzhodu itn. ‒ bo prizadelo slehernega gledalca kot vrtoglavica.

Rezultat iskanja slik za the handmaid's tale season 2

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x