Zadnji film Christopherja Nolana Medzvezdje (Interstellar), ki je izšel novembra lani je dodobra razdelil kritike in gledalce. Nekateri pravijo, da je film mojstrovina in ga postavljajo ob bok klasikam kot so 2001: Vesoljska odiseja (2001: Space Oddysey), Bližnja srečanja tretje vrste (Close Encounters of the Third Kind) in Osmi potnik (Alien), medtem ko drugi pravijo da je izdelek precej zmeden in vsebuje ogromno nelogičnosti in nesmislov.

Scenarist Jonathan Nolan je razvijal scenarij vse od leta 2006 in na začetku je bil za režijo mišljen Steven Spielberg. Projekt je bil dolgo časa v razvoju, toda glavni koraki so bili storjeni šele ko je režijo prevzel Jonathanov brat Chris, ki pa je tudi popravil scenarij in dodal nekaj novih stvari. Tako je bila v prvotnem scenariju Murph moškega spola in tudi konec je bil drugačen od tistega, ki smo ga lahko videli na filmskem platnu.

Pozor: Besedilo vsebuje spoilerje, kateri lahko vplivajo na izkušnjo ob gledanju filma Medzvezdje.

Za začetek naj na hitro obnovimo konec zgodbe. Ekspedicija se po vseh težavah končno bliža zadnjemu planetu in za uspešen konec se glavni junak Cooper žrtvuje in se poda v črno luknjo, kjer se znajde v nekakšen prostoru pete dimenzije od koder pošlje potrebne podatke na Zemljo in tako reši človeštvo. Ta pet dimenzionalni prostor se nato podre in ga pošlje nazaj v Zemljino osončje kjer ga najdejo in tako se potem vrne k svoji hčerki in se loti iskanja Brandove.

V prvotnem scenariju bi se ta pet dimenzionalni prostor sesul, ko bi Cooper poskušal poslati podatke in tako manipulacija časa ne bi bila možna in z ljudmi na Zemlji bi bilo konec. Konec filma bi bil tako precej bolj temačen in bi prikazal krutost vesolja.

Vse gravitacijske motnje s katerimi želi Cooper poslati sporočilo sebi in svoji hčerki so bile sprva posledica črvine, ki se nahaja blizu Zemlje in po kateri se odprava poda v drugo galaksijo.

Jonathan Nolan je odločitve pojasnil s tem, da se je njegov brat enostavno ustrašil, da ljudje ne bi razumeli filma in da bi bilo preveč čiste znanosti vrženo v obraz gledalca. Tako smo dobili nekakšen srečen konec, ki zadovolji povprečnega gledalca, a jih je obenem popolnoma razdelil. Dejstvo je da je Medzvezdje eden boljših filmov lanskega leta in nam je ponudil še nekaj nevidenega ter originalnega kar manjka v današnjem filmskem svetu.

50296_interstellar

 

O avtorju

Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x