Najverjetneje ste že slišali, da slovenska komedija Pr’ Hostar žanje velik uspeh na kino blagajnah in je trenutno najbolj gledan film leta in najverjetneje bo pri temu tudi ostalo. Goran Hrvaćanin, Luka Marčetič in ostali so tako pobrali že tri male in eno veliko zlato rolo. Slednja se podeljuje za ogled nad 125.000 gledalci in ekipi je to z zadnjim koncem tedna tudi uspelo, saj je v ponedeljek bila zabeležena številka 131.096 gledalcev. Med drugim je film postavil tudi rekord otvoritvenega vikenda letošnjega leta (28.160) in rekord med slovenskimi režijskimi prvenci. Glede na to, da to ni ravno vsakdanji pojav, smo se odločili uspeh filma še dodatno analizirati.

Pr’ Hostar je trenutno četrti najbolj gledan slovenski film in pred njim so le še Gremo mi po svoje (2010, Miha Hočevar), s 205.439 gledalci, Petelinji zajtrk (2007, Marko Naberšnik), s 182.965 gledalci in Kajmak in marmelada (2003, Branko Đurić), s 155.062 gledalci. Nič kaj drzno ne bi bilo trditi, da je predvsem celovečerec Branka Đuriča v veliki nevarnosti, da ga letošnji hit ujame, toda tudi Petelinjemu zajtrku se lahko tresejo kolena.

1qutousfgadbibrtmg1avtm8tj1

Gremo mi po svoje je še vedno najbolj gledan slovenski film.

Letos je, poleg Marčetičevega prvenca, magično mejo 100.000 gledalcev uspelo preseči le še risanki Skrivno življenje hišnih ljubljenčkov (The Secret Life of Pets, 2016, Chris Renaud in Yarrow Cheney), medtem ko je na tretjem mestu Ledena doba: Veliki trk (Ice Age: Collision Course, 2016, Mike Thurmiel in Galen T. Chu), s 92.162 gledalci. Zanimivo je, da so vsi trije filmi, ki so letos dosegli preko milijarde prihodkov na kino blagajnah po vsem svetu, Stotnik Amerika: Državljanska vojna (Captain America: Civil War, Anthony in Joe Russo), Iskanje pozabljive Dory (Finding Dory, Andrew Stanton in Angus MacLane) in Zootropolis (Zootopia, Byron Howard in Rich Moore), v Sloveniji niso niti med prvo deseterico. Glavni razlog je seveda promocija, saj do nedavnega hrvaški distributer 2i Film našemu trgu ni posvečal tolikšne pozornosti kot Karantanija Cinemas in Blitz Film, toda po njihovih besedah, naj bi se to v prihodnje spremenilo.

Slovenski naslov Originalni naslov Mesto po zaslužku na svetu. Mesto po številu gledalcev v Sloveniji.
Stotnik Amerika: Državljanska vojna Captain America: Civil War 1. 25.
Iskanje pozabljive Dory Finding Dory 2. 17.
Zootropolis Zootopia 3. 14.
civil war, marvel, captain america, stotnik amerika, iron man, tony stark, winter soldier, stripi, stripovski filmi, superheroji, black panther, hawkeye, Robert Downey Jr., spider-man, ant-man

Ekipa Stotnika Amerike se lahko samo skrije pred slovenskimi gaunarji.

Pr’ Hostar pa gotovo ni edini slovenski film, ki smo ga letos imeli možnost videti v kinu. Med zaenkrat dvestotimi najbolj gledanimi filmi leta, lahko najdemo tudi tri slovenske , toda mi smo v spodnji razpredelnici prišteli še nekaj koprodukcij s področja naše bivše skupne države in delo slovenskega režiserja, ki pa se udejstvuje tujini (le kdo bi to bil?).

Slovenski naslov Originalni naslov Mesto po številu gledalcev v Sloveniji.
Pr’ Hostar 1.
Planet samskih Planeta singli 5.
Houston, imamo problem! Houston, We Have a Problem! 28.
Nika 75.
Ustava Republike Hrvaške Ustav Republike Hrvatske 100.
Prehod The Rift 121.
 Psi brezčasja 140.

Do konca letošnjega leta bosta v kinu še potencialno zanimiva filma Pojdi z mano (Igor Šterk) in Nočno življenje (Damjan Kozole), ki se tudi bosta najverjetneje zavihtela med 200 najbolj gledanih filmov.

HOUSTON_WE_HAVE_APROBLEM_web_2

Houston, imamo problem!, najboljši slovenski film leta, po mnenju Festivala slovenskega filma, je trenutno na 28. mestu po gledanosti v Sloveniji.

Kako se pa »prigode slovenskih gaunarjev« merijo z najbolj gledanimi filmi prejšnjih let? Zaenkrat še lovijo gledanost lanske uspešnice Minioni (Minions), medtem ko so pa nekaj prvakov prejšnjih let že pridno premagali (podrobnejši vpogled v spodnji tabeli). Kot zanimivost velja še omeniti, da je lanski svetovni fenomen in na svetu tretji najbolj gledan film vseh časov, Vojna zvezd: Sila se prebuja (Star Wars: The Force Awakens, J.J. Abrams), slabše gledan film od obeh omenjenih, Predenj pa so se lani zavihteli še Petdeset odtenkov sive (Fifty Shades of Grey, Sam Taylor-Johnson),  sedma izdaja franšize Hitri in drzni (Furious 7, James Wan) in bondiada Spectre (Sam Mendes).

Leto Slovenski naslov Originalni naslov Št. gledalcev v letu
2016 Pr’ Hostar 131.096
2015 Minioni Minions 149.129
2014 Rio 2 66.142
2013 Gremo mi po svoje 2 115.145
2012 Ledena doba 4: Celinski premiki Ice Age: Continental Drift 182.094
2011 Smrkci Smurfs 207.894
2010 Gremo mi po svoje 165.975
1998 Titanik Titanic 411.373

Poudariti je potrebno, da gre trenutno za približne podatke, saj bo podrobnejši vpogled na voljo ob začetku prihodnjega leta in da teoretično lahko še marsikateri film prehiti Pr’ Hostar. Toda glede na to, da so tisti glavni »blockbusterji« in animirani filmi že bili na sporedu, je povsem varno staviti na to, da bo slovenska komedija najbolj gledan film leta v Sloveniji, kar je fascinantno glede na to, da je bil posnet z minimalnim proračunom. Kot bi rekel naš nogometni selektor: “Kapo dol!”

_dsc9896

Takole se svojih uspehov veseli kreativna ekipa uspešnice Pr’ Hostar.

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Pošlji komentar

avatar
  Subscribe  
Obvesti me