Meg Ryan se je kot Margaret Mary Emily Anne Hyra rodila 19. novembra 1961 v Fairfieldu, Conneticut. Med študijem novinarstva je nastopala v televizijskih oglasih in celo v “žajfnici” As the World Truns, kar je sčasoma privedlo do tega, da je šolanje opustila semester pred predvidenim datumom diplome in si nadela babičin dekliški priimek Ryan. Na velikem platnu je sicer debitirala že leta 1981 v poslednjem filmu Georgea Cukorja, Rich and Famous, morda najbolj znana od igralkinih zgodnjih vloga pa je vloga vdove Nicka “Goosa” Bradshawa v kultnem Top Gunu iz leta 1986. Kar je sledilo leta 1989, se bo za večne čase zapisalo v filmsko zgodovino, hkrati pa predstavlja tudi igralkin komercialni preboj. Takrat je namreč zaigrala v legendarni romantični komediji režiserja Roba Reinerja in scenaristke Nore Ephron Ko je Harry srečal Sally (When Harry Met Sally…), ob boku pa ji je pariral sam Billy Crystal. Vloga ji je prinesla nominacijo za zlati globus, sam film pa je bil v kategoriji najboljšega izvirnega scenarija nominiran celo za oskarja. Ja, takrat bi vsaka lahko rekla “I’ll have what she’s having” …

Kultni prizor iz filma Ko je Harry srečal Sally (When Harry Met Sally…).

Poletje 1993 je prineslo nov, finančno pravzaprav še večji uspeh, Sleepless in Seattle (Romanca v Seattlu), tokrat z Ephronovo kot režiserko, Crystala pa je zamenjal Tom Hanks, s katerim sta že tri leta prej zaigrala v finančno in kritiško manj uspešnem Joe proti vulkanu (Joe Versus the Volcano). Vloga ji je ponovno prinesla nominacijo za zlati globus, Akademija pa je film nominirala v dveh kategorijah. Odmik iz cone udobja je leto kasneje predstavljal kritiško razmeroma dobro sprejeti When a Man Loves a Woman, za potrebe katerega se je Ryanova prelevila v mati in ženo, zasvojeno z alkoholom, moža pa je upodobil Andy Garcia. Istega leta se je ponovno vrnila z vlogo, ki ji je najbolj pisana na kožo: vlogo simpatičnega dekleta v romantični komediji. Izšel je namreč IQ (I.Q.), kjer je zaigrala nečakinjo samega Alberta Einsteina (Walter Matthau), v katero se zaljubi preprost mehanik (Tim Robbins).

Nekoliko drugačen izraz iz Romance v Seattlu (Sleepless in Seattle).

Leta 1997 je v animiranem filmu Anastazija (Anastasia) glas posodila naslovni junakinji, leta 1998 pa najprej nastopila v Mestu Angelov (City of Angels), nato pa za “hat-trick” še v romantični komediji, ki je ponovno združila trojec Ryan-Hanks-Ephron, Čaka te pošta (You’ve Got Mail). Prvi film Ryanove v novem tisočletju je bil slabo sprejeti Slovo od očeta (Hanging Up), konec leta 2000 pa je sledil še Dokaz življenja (Proof of Life), katerega je še najbolj zaznamovala afera s soigralcem Russellom Crowom. Leto kasneje je s še enim “Oceancem” ob boku posnela medlo sprejeto romantično komedijo Kate in Leopold (Kate & Leopold), ki je že nakazovala, da se igralka spušča iz vrhunca kariere. Po dveh ne ravno uspešnih filmih se je leta 2007 vrnila s prav tako ne ravno hvale vrednim V deželi žensk (In the Land of Women), v katerem si lahko ogledate rosno mlado Kristen Stewart in pa Ryanovo, ki si to želi ponovno postati …

Stara nova pričeska v Čaka te pošta (You’ve Got Mail).

Ponoven “flop” je sledil leto kasneje z Ženskami (The Women), “remake”-om istoimenskega filma izpred (takrat) devetinšestdesetih let. Malo za šalo, malo zares je bil največji dosežek tistega časa gostovanje v seriji Larryja Davida Nikar tako živahno (Curb Your Enthusiasm). V zadnjem desetletju je imela igralka napovedanih več projektov, vendar do njihove realizacije ni prišlo. Leta 2013 je nastopila v petih epizodah komične serije Lise Kudrow Spletna terapija (Web Therapy), pred dvema letoma pa v neodvisnem TV filmu Fan Girl in od kritikov osovraženi drami Ithaca, katero je tudi zrežirala.

Iz gostovanja pri Jimmyju Fallonu lansko leto.

Kako svetla oz. temna je karierna prihodnost nekdaj ene najbolj priljubljenih igralk na svetu si iz spoštovanja ne upamo ugibati, naj bi pa imela za naslednji projekt napovedano lastno TV serijo z naslovom Picture Paris, ki govori o paru, ki po tem, ko otroci odrastejo, odide na počitnice v Pariz. Glede na pretekle izkušnje se novice o seriji ne velja pretirano oklepati, v kolikor pa dejansko pride do realizacije, bo zanimivo opazovati, če lahko televizija prebudi nekdanjo filmsko zvezdo.

O avtorju

Nik Beseničar
Copy Editor & Copy Writer

Obožujem dobre filme. O njih zelo rad debatiram, zato se me je v bolj "laičnih" krogih prijel sloves filmskega poznavalca in filmofila. Prijatelji me radi vprašajo, kateri film jim priporočam. Zaradi omenjenega in zaradi dejstva, da pisanje spodbuja razmišljanje, sem se pridružil ekipi Filmstart. Ko ne gledam filmov, sem sicer sveže pečeni zdravnik, ker pa ta poklic za razliko od filma domišljiji ne pušča ravno odprte poti, je projekt Filmstart zame toliko bolj dobrodošel.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x