Tokrat smo pod drobnogled vzeli zvezde filma Top Gun, ki vse od leta 1986 ostaja ultimativni hit režiserja Tonyja Scotta in glavnega izmed igralcev, Toma Cruisea. Poglejmo si torej, kaj akterji počnejo danes, ko je že najavljeno njegovo nadaljevanje.


Toma Cruisea, ki je v filmu igral Peta “Mavericka” Mitchella, ni potrebno posebej predstavljati. Zvezda je bil že pred snemanjem Top Guna in zvezda ostaja še dolgo po tem. Med letoma 1990 in 2000 je bil trikrat nominiran za oskarja, in sicer za vloge v filmih Rojen 4. julija (Born on the Fourth of July, 1989), Jerry Maguire (Jerry Maguire, 1996) in Magnolija (Magnolia, 1999). V novem tisočletju je lansiral kar nekaj dobrih in uspešnih filmov, se posvetil nadaljevanjem Misije: Nemogoče in štartal še z eno, slabše sprejeto franšizo. Nazadnje smo ga gledali v Mumiji, ki pa glede na odziv kritikov in gledalcev ne kani postati njegova tretja filmska antologija. Utegne pa ta čast pripasti Top Gunu, saj je igralec že potrjen za nastop v nadaljevanju, ki bo pod imenom Top Gun: Maverick luč sveta ugledalo leta 2019!

Anthony Edwards, nesrečni Nick “Goose” Bradshaw (pa ne zaradi enakega priimka kot Carrie iz Seks v mestu), je nase prav tako opozoril še pred Top Gunom, a je bil ta zanj manjša odskočna deska kot za Cruisea. Vseeno je v 90-ih (in tudi kasneje) igral v eni najuspešnejših serij tistega časa, Urgenci (ER, 1994-2009), kjer je upodabljal dr. Marka Greena, za kar je bil enkrat nagrajen z zlatim globusom. Kasneje je v eni od stranskih vlog zaigral celo v Fincherjevem Zodiaku (Zodiac, 2007), v epizodnih vlogah pa še v številnih serijah. Trenutno se mudi s snemanjem prihajajoče mini-serije Law & Order: True Crime, v nadaljevanju Top Guna pa ga bržkone ne bomo videli …

Kelly McGillis je v filmu zaigrala brilijantno fatalko Charlotte “Charlie” Blackwood. Pred Top Gunom je ob Harrisonu Fordu nastopila v Priči (Witness, 1985) in si z nastopom priskrbela nominacijo za zlati globus in bafto, vidnejših vlog pa prej in – roko na srce – kasneje ni bilo več; izjema je morda zgolj drama Obtožena (The Accused, 1988), ki pa je oskarja prinesla Jodie Foster in ne McGillisovi. Igralkin zadnji že dokončani projekt je letošnji televizijski film An Uncommon Grace, za prihodnost pa ima napovedana še dva “nižjeproračunca”. Zaenkrat nič ne kaže na to, da utegne nastopiti v nadaljevanju filma, po katerem smo si jo najbolj zapomnili.

Val Kilmer je upodobil grenko-sladkega Toma “Icemana” Kazanskega. Zanimivo je, da je bil Top Gun igralčeva prva večja filmska vloga. Kasneje se je to spremenilo in Kilmer je nanizal paleto zavidljivih vlog v nemara še bolj zavidljivih filmih, kot so Prava stvar (True Romance, 1993), Batman za vedno (Batman Forever, 1995), Vročina (Heat, 1995) in Cmok cmok, bang bang (Kiss Kiss Bang Bang, 2005). Nazadnje je nastopil v najnovejšem Malickovem filmu, letošnjem Song to Song, ki pa je bil glede na visoka pričakovanja slabo sprejet in tako že dela na štirih novih filmskih projektih. Čeprav trenutno ni več tako uspešen, pojavile pa so se celo govorice o težavah z zdravjem, na izjemnega igralca vseeno računamo tudi v bodoče, čeprav zaenkrat Icemanova vrnitev (še) ni potrjena.

Simpatičnega Tom Skerritta aka Mika “Viperja” Metcalfa je bilo pred vlogo v Top Gunu mogoče videti že v filmih kova M.A.S.H. (MASH, 1970) in Osmi potnik (Alien, 1979). Od kasnejših del velja izpostaviti film Reka poje mi (A River Runs Through It, 1992) in serijo Ograje našega mesta (Picket Fences, 1992-1996); vloga v slednji mu je prinesla tudi dve nominaciji za zlati globus. Igralec je še vedno zelo aktiven in tako ga bo širše občinstvo v kratkem lahko gledalo v dveh dramah z ostarelima protagonistoma: Lucky in Day of Days. Njegov nastop v Top Gun: Maverick bi bil po svoje dobrodošel in simpatičen, a se zdi malo verjeten.

Za konec pa se posvetimo še pokojnemu režiserju in producentu Tonyju Scottu. Čeprav njegov starejši brat Ridley velja za uspešnejšega, nikakor ne moremo mimo širokega opusa filmov, ki jih je posnel Scott “junior”. Policaj z Beverly Hillsa 2 (Beverly Hills Cop II, 1987), Dnevi grmenja (Days of Thunder, 1990), Poslednji skavt (The Last Boy Scout, 1991), Državni sovražnik (Enemy of the State, 1998), Vohunske spletke (Spy Game, 2001) in Telesni čuvaj (Man on Fire, 2004), če naštejemo le nekatere. Žal njegovih projektov od 19. avgusta 2012, ko je skočil z mostu Vincenta Thomasa v Los Angelesu, ne gre več pričakovati, na tem mestu pa se skoraj pet let pokojnemu ustvarjalcu poklanjamo in članek zaključujemo.

O avtorju

Nik Beseničar
Copy Editor & Copy Writer

Obožujem dobre filme. O njih zelo rad debatiram, zato se me je v bolj "laičnih" krogih prijel sloves filmskega poznavalca in filmofila. Prijatelji me radi vprašajo, kateri film jim priporočam. Zaradi omenjenega in zaradi dejstva, da pisanje spodbuja razmišljanje, sem se pridružil ekipi Filmstart. Ko ne gledam filmov, sem sicer sveže pečeni zdravnik, ker pa ta poklic za razliko od filma domišljiji ne pušča ravno odprte poti, je projekt Filmstart zame toliko bolj dobrodošel.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x