Kinodvorišče je Kinodvorov letni kino, postavljen v atrij Slovenskih železnic v Ljubljani. Projekt so zagnali pred šestimi leti in tokrat se odvija že sedmič po vrsti. Lahko bi rekli, da predstavlja nekakšno uverturo v vsesplošno bolj znan Film pod zvezdami, še en poletni razvedrilni dogodek za vse ljubitelje filma. Letos so s programom startali 8. junija, vse skupaj pa bo trajalo do 4. julija. Medtem ko na naši strani pridno pripravljamo recenzijo filma Ta nora 80a, ki je letošnje Kinodvorišče odprl, si poglejmo, kaj zanimivega vas do začetka julija na omenjenem dogodku še čaka!

Na sporedu od 13. junija: Odprto morje (Fuocoammare)  

Letošnji dobitnik zlatega medveda, najvišje nagrade na Berlinskem filmskem festivalu, je dokumentarec o Evropski migrantski krizi, posnet na zloglasnem otoku Lampedusa v Sredozemskem morju. Glavni figuri sta lokalni deček Samuele in dr. Pietro Bartolo, zdravnik, ki skrbi za prispele migrante. Aktualna tematika ponovno kaže, da je biti filmar ne le pravica, temveč tudi dolžnost, ali kot je dejal režiser Gianfranco Rosi ob sprejemu nagrade v Berlinu: “Upam, da bo ta film pripomogel k ozaveščenju, da umiranje ljudi, ki skušajo prečkati morje na begu pred tragedijo, preprosto ni sprejemljivo.”

Na sporedu od 22. junija: Chevalier (Chevalier)

Sarkazem, absurd, tekmovalnost, kriza srednjih let. Grška komedija spremlja šest moških na razkošni jahti sredi Egejskega morja. Le-ti sklenejo igrati igro, ki bo na koncu potovanja določila zmagovalca, tistega, ki si bo na mezinec nadel prstan zmagoslavja – “chevalier”. “Fantje” so bili na lanskoletnem Sarajevskem filmskem festivalu skupinsko nagrajeni za najboljšo glavno moško vlogo in v roke prejeli Srce Sarajeva.

Na sporedu od 27. junija: Vdih, Dobro unovčeno popoldne, Hiške

Serija slovenskih filmov. V prvem Aljaž Jovanović in Janez Starina v odsotnosti besed tketa tiho prijateljstvo. Drugi spremlja očeta, ki želi sina naučiti moralnih vrednot. Zadnji izmed trojice je dokumentarec o življenju v štajerski vasici. Vsi trije filmi bodo predvajani skupaj, eden za drugim. Gre namreč za dva kratka igrana filma in dokumentarec, ki sam traja slabo uro. Pohitite, če si želite projekcijo ujeti ob prisotnosti avtorjev!

Na sporedu od 28. junija: Janis Joplin: Otožno dekle (Janis: Little Girl Blue)

Lani je poleg Amy luč sveta ugledal še en dokumentarec o še eni prezgodaj preminuli pevki. Janis Joplin: Otožno dekle je dokumentarec, pri ustvarjanju katerega so sodelovali Janisini prijatelji, sodelavci, družinski člani in ljubimci. Zgodba temelji na zbirki zelo osebnih pisem, ki jih je dotičnim pošiljala Joplinova sama. Če si želite pokukati v zaodrje “prve dame rock’n’rolla”, imate tokrat odlično priložnost.

Na sporedu od 4. julija: Ryuzo in sedem veličastnih (Ryuzo to 7 nin no kobun tachi)

O filmu smo na našem portalu že pisali. Ostareli jakuza zbere ekipo svojih starih pajdašev in odločijo se, da bodo ustanovili lastno mafijsko družino. Končni obračun stare in nove šole je tako neizogiben. Gangsterska komedija je bila predstavljena tudi na lanskem Liffu, tokrat pa si jo lahko ogledate še – dobesedno – brez strehe nad glavo.

b

O avtorju

Nik Beseničar
Copy Editor & Copy Writer

Obožujem dobre filme. O njih zelo rad debatiram, zato se me je v bolj "laičnih" krogih prijel sloves filmskega poznavalca in filmofila. Prijatelji me radi vprašajo, kateri film jim priporočam. Zaradi omenjenega in zaradi dejstva, da pisanje spodbuja razmišljanje, sem se pridružil ekipi Filmstart. Ko ne gledam filmov, sem sicer sveže pečeni zdravnik, ker pa ta poklic za razliko od filma domišljiji ne pušča ravno odprte poti, je projekt Filmstart zame toliko bolj dobrodošel.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x