Še nekaj tednov (nekatere morda celo manj) nas loči od premiere najnovejšega filma iz studia Marvel – Stotnik Amerika: Državljanska vojna. Tukaj bomo povedali nekaj besed o stripih Marvelove Državljanske vojne in kako se bo od njih razlikovala filmska adaptacija. Ker bomo v članku omenili mnogo imen superjunakov in ker so si nekatera v slovenščini med seboj precej podobna (recimo Sokolje oko in Sokol), smo se z namenom, da ne bi prišlo do zmede, odločili uporabiti njihova izvirna imena.

V stripih do razkola med Maščevalci in drugimi superjunaki pride po sprejetju Zakona o popisu superherojev (Superhero Registration Act), ki določa, da mora vsak superjunak razkriti svojo identiteto ter začeti delati za ameriško vlado. Superheroji bi načeloma delovali kot neke vrste policija. Zakona ni podpiral nihče, dokler ni manj znana ekipa superherojev v bitki z zlikovcem Nitrom povzročila velikansko nesrečo, v kateri je umrlo 600 civilistov, med njimi kar 60 otrok. Tony Stark se je na podlagi tega odločil podpreti zakon, kar pripelje do razpada Maščevalcev in delitve vseh superjunakov na tiste, ki podpirajo novo zakonodajo, ter na tiste, ki ji nasprotujejo. Na drugi strani spektra se je znašel Steve Rogers “Captain America”, ki se ne namerava odreči svojim temeljnim pravicam. Veliko herojev se znajde tako na strani Iron Mana, kot tudi na strani Captaina. Na Starkovi strani lahko najdemo Fantastične 4 (vsaj za nekaj časa), originalnega Ant-Mana Hanka Pyma, Hawkeya, Gianta, Captaina Marvela in druge manj znane heroje. Captainu pa so se pridružili Falcon, Luke Cage, Daredevil, Punisher in še nekateri drugi. Kar se tiče moči, sta ekipi, vsaj na začetku, bolj ali manj enakovredni. Prevare in zamenjava strani so v tej seriji stripov pogoste in po vsej verjetnosti je to mogoče pričakovati tudi v prihajajočem filmu. Spider-Man in Hawkeye sta dva izmed junakov, ki proti koncu zgodbe zamenjata pripadništvo.

captain-america-civil-war

Captain America s svojo ekipo superjunakov.

Film pa ima malo drugačen zaplet. Očitno je, da bo eden izmed krivcev za novo zakonodajo Captainov bivši prijatelj Bucky Barnes, ki ga gledalci sicer bolje poznamo kot Winter Soldierja. Česa točno je obtožen, ni znano, vendar je po napovedniku sodeč očitno, da je krivec nekdo drug in da mu je “incident” nekdo podtaknil. Zakaj bi bilo to dobro ne vemo, vendar, če moramo ugibati, bi rekli, da bi spor med superjunaki najbolj koristil ameriški vladi (bolj verjetno OZN) za izkoriščanje Maščevalcev v namene vodenja vojne proti drugim državam. Več podatkov o tem “zakonu” ne poznamo, vendar sklepamo, da bi bil tak člen v zakonodaji dovolj velik razlog za Captainov odpor.

Novo ekipo Maščevalcev, ki jo po Ultronovi dobi sestavljajo Captain America, Black Widow, War Machine, Vision, Falcon in Scarlett Witch, bo zakon razdelil na polovico in nekateri bodo skupaj z zdaj bivšim Maščevalcem Tonyem Starkom podpirali novo zakonodajo. Glede na to, da je bil Stark vsaj deloma (če ne v celoti) kriv za dogodke, ki so se odvijali v Ultronovi dobi je razumljivo, da bi se zaradi občutka krivde poskušal odkupiti s podporo zakona (kljub temu da je bil zmeraj proti zahtevam vlade). Morda pa je Stark samo ljubusumen, ker ima Captain raje Buckya. Na Starkovi strani bodo Vision, Black Widow, War Machine in Black Panther. Black Widow zaradi spletnega rakzritja vseh njenih skrivnosti po dogodkih iz Stotnika Amerike: Zimski vojak nima ničesar za izgubiti in je večkrat dejala, da je potrebno za višje dobro početi slabe stvari, zato lahko razumemo, zakaj bi se vključila v Starkovo ekipo, čeprav ima močno prijateljsko vez s Captainom in tudi s Hawkeyem. War Machine je dolgoletni prijatelj Tonya Starka, obenem pa polkolnik v ameriški vojski in tukaj ni dileme, zakaj bi se odločil za njegovo stran. Za Visiona pa, razen tega, da je Stark njegov stvaritelj (recimo), ne vidimo dobrega razloga, da bi podpiral novi zakon. Potem imamo tu še Black Pantherja, kralja afriške države Wakande, ki smo ga videli, ko je bil Hulk manipuliran s strani Scarlett Witch. Smiselno je sklepati, da bo kralj (ali princ, to še ne vemo) Wakande na Maščevalce gledal kot na kanonsko kroglo izpod nadzora, zato je podpiranje Starka z njegove strani smiselno. Poleg tega, da je Hulk v Ultronovi dobi njegovi državi storil veliko škodo, nam novi napovednik pokaže eksplozijo v stavbi, za katero sklepamo, da je del OZN (zločin bodo zagotovo pripisali Winter Soldierju). Black Panther je bil kot predstavnik svoje države prisoten med eksplozijo in ima še en dodaten razlog, zakaj se pridružiti Starkovi ekipi. Zadnji napovednik nam je tudi jasno razkril Spider-Manovo pripadnost. Ta leži na strani Iron-Mana. Najverjetneje je Stark že nekaj časa opazoval Spider-Mana in ga bo preprosto prepričal, da se pridruži njegovi strani. Peter Parker je tu vendarle star samo 15 let in v napovedniku lahko vidimo, da je njegov kostum tokrat malo bolj tehnološko dodelan.

Black-Panther-Costume-Art-Captain-America-Civil-War

Princ/kralj Wakande T’Challa oz. Črni panter.

Zdaj pa k drugi strani, kjer imamo Captaina, kateremu se bodo priključili Hawkeye, Falcon, Bucky Barnes, Sharon Carter in Ant-Man (zelo smo veseli, da so ga vključili). Za Hawkeya smo izvedeli, da ima družino in po Ultronovi dobi se je nameraval upokojiti, vendar se je iz nekega razloga očitno odločil sodelovati v bitki proti novi zakonodaji. Edina smiselna teorija je ta, da je svojo družino ves čas skrival pred preostalim svetom in morda bi nova zakonodaja nekako razkrila vse o njem, vključno z lokacijo tako čuvane družine. Za Falcona tu ni dileme, saj podpira Captaina že vse od filma Zimski vojak in izgleda, da mu bo ves čas stal ob strani. Agentka Sharon Carter je v filmu neznanka, saj je bila njena vloga v Zimskemu vojaku relativna majhna, vendar ima v stripih pomembno vlogo Captainovega ljubezenskega interesa. Morebiti jo je Captain na koncu filma vendarle povabil na zmenek. Nato imamo tu še Ant-Mana. Hank Pym je v zadnjem Marvelovem filmu neštetokrat dejal, da ne zaupa Starku in Lang se bo te doktrine tudi držal. Dejstvo pa je tudi, da je Lang velik oboževalec Maščevalcev (še posebej Captaina), zato je smiselno, da jim bo na vsak način poskušal pomagati. V napovednikih v Captainovi ekipi seveda vidimo tudi Buckya Barnesa oz. Winter Soldierja. Predvidevamo, da bo nekje na polovici filma Bucky končno pridobil nazaj svoj celotni spomin in da bo ponovno nadaljeval prijateljstvo s Captainom (bo nova “bromanca” uničila to vzpostavljeno med Rogersom in Falconom?). Ni pa popolnoma jasno, zakaj bi se Scarlett Witch pridružila Captainovi strani. Morda zato, ker je postala Maščevalka in preprosto bolj zaupa Stotniku, kot pa Starku?

Nas bo Tom Holland navdušil kot tretji filmski Spider-Man?

Težko je predvidevati, kaj bo zgodbo vodilo. Kako sta povezana nova zakonodaja in Zimski vojak? Bo Starkova ekipa lovila Stotnikovo, ker ščiti Buckya, ali zato, ker nočejo delati za vlado? Ali morda oboje? Še večja uganka pa ostaja vloga Daniela Brühla kot Barona Zema. Intervjuji so razkrili, da bo njegova vloga drugačna od te v stripih, vendar bo temeljna lastnost Zema ohranjena – maščevalna narava in sovraštvo do Captaina. Baron Zemo bo morda glavni negativec v filmu, vendar vsekakor ne glavni antagonist. Ne, ta čast pripada tako Stotniku kot tudi Starku. Njun ideološki boj je tisto, kar naredi serijo stripov Državljanska vojna tako zanimivo, da akcija postane sekundarne narave. Film ima potencial, da postane najboljši Marvel film doslej, še posebej, če nas uspe prepričati, da imata tako Stark kot Rogers prav. Žalostna stvar je morda ta, da Državljanska vojna pomeni konec “bromance” med Starkom in Captainom. Obstaja tudi veliko oboževalcev, ki “shippajo” (to pomeni, da oboževalci hočejo, da nekateri liki postanejo pari) Starka/Rogersa, še posebej po citatu Black Widow iz Ultronove dobe: “Sem mislila, da s Starkom še zmeraj strmita drug v drugega”.

Film režirata brata Russo, ki sta pred tem režirala odlično nadaljevanje Stotnika Amerike. Film bo v slovenske kinodvorane prišel 5. maja 2016, vendar lahko našo recenzijo filma pričakujete malo pred izidom.

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x