Odkar je studio Warner Bros. uradno izdal prva večja napovednika za filma Batman v. Superman in Suicide Squad je na svetovnem spletu zaokrožila teorija o tem kdo naj bil novi Joker, ki ga bo upodobil oskarjevec Jared Leto.

Pozor: Besedilo vsebuje spoilerje in teorije, ki lahko vplivajo na izkušnjo ob igranju igre Batman: Arkham Knight ter gledanju prihajajočih filmov Batman v. Superman: Dawn of Justice in Suicide Squad.

Lik Jokerja je sicer zelo unikaten, ne samo zaradi svojih lastnosti, ampak tudi zaradi skrivnostnosti ne poznamo njegovega izvora. Ker je zelo nezanesljiv pripovedovalec je bilo tako že ogromno verzij njegovih korenin, toda nobena še ni bila razglašena za točno. To dejstvo so lepo upoštevali v Nolanovem Vitezu teme (The Dark Knight), medtem ko so v Burtonovem Batmanu dodali nekaj ozadja Jokerjevemu liku, da bi dosegli večji konflikt med njim in Batmanom. Toda na svetovnem spletu se je pojavila nadvse zanimiva teorija glede identitete novega Jokerja in sicer naj bi bil Batmanov sovražnik št. 1 kar njegov nekdanji pomočnik Robin!

Če želimo pojasniti to teorijo se moramo najprej dotakniti lika Robina. Najbolj znana oseba v vlogi Batmanovega pomočnika je zagotovo Dick Grayson (uporabljen je bil že v obeh Schumacherjevih Batmanih), ki pa kasneje zapusti svojega mentorja in postane samostojni junak Nightwing. Sodeč po ukradeni sliki, ki se je pojavila na spletu, za Batman v. Superman, je lik Graysona že mrtev, saj lahko vidimo njegov nagrobnik.

Grob Richarda "DIcka" Graysona, prvega Robina

Grob Richarda “Dicka” Graysona, prvega Robina iz filma Batman proti Supermanu: Zora pravice

Kasneje je njegov naslednik postal Jason Todd, ki ga po njegovi smrti (ubije ga Joker) nadomesti še Tim Drake. In ravno Jason Todd se omenja v kombinacijah za novega Jokerja. V prid te teorije govori mnogo namigov. Eden od njih je zagotovo prizor Robinovega kostuma iz napovednika, ki je popisan z Jokerjevim sporočilom.  Kot je znano je Bruce Wayne trenutno v tem filmskem svetu upokojen ravno zaradi vseh izgub, ki jih je doživel med svojim udejstvovanjem v kostumu. Še en potencialen namig izreče kar Bruce Wayne: “Koliko dobrih fantov je še po 20 letih v Gothamu? Koliko jih je ostalo takih?” Je to morda letelo na njegovega nekdanjega partnerja?

Popisan Robinov kostum iz napovednika Batman proti Supermanu: Zora pravice

Popisan Robinov kostum iz napovednika Batman proti Supermanu: Zora pravice

Še eden od namigov je tudi v samih tetovažah Jokerja. Vse te tetovaže se zdijo kot, da jih je povzročil nekdo drug in ne Joker sam, toda največja indica na identiteto Jason Todda sta J, ki ga ima na obrazu ter tatu, ki je nadvse podoben taščicinem peresu (robin je angleški izraz za taščico). J bi sicer lahko stal za Jokerja, toda v zadnji videoigri o vitezu teme (za katero tudi stoji studio Warner Bros.) se prava identiteta antagonista Arkham Knighta skriva ravno v Jasonu Toddu, ki ima ožigosano črko J na obrazu. V prid teoriji govorijo tudi leta glavnih akterjev, saj je Batman vidno postaran, medtem ko je Joker videti dokaj mlad.

Kar se tiče stripov je tudi Letov prizor iz napovednika (“Ne bom te ubil, ampak zelo, zelo mučil”) zelo podoben temu iz stripa kjer Joker izreče podobne besede (“To te bo še bolj bolelo kot mene”). V stripih nato oživljeni Todd prevzame identito Red Hooda, ki je v določenih verzijah identiteta, ki jo je imel Joker preden je postal ves iznakažen. Tako, da prevzem Jokerjeve identitete temu liku ni tuj v tej mitologiji. Sicer se strip v katerem se ta dogodek zgodi imenuje Smrt v družini in če se zopet vrnemo na napovednik, Bruce Wayne prejme sporočilo s podobnim sporočilom in pisavo kot na Robinovem kostumu (“Družino si pustil umreti”), toda to bi lahko kazalo na več stvari. Naj spomnimo, da je Wayne bil priča umoru svojih staršev ter tudi porušenju svoje stavbe v Metropolisu med bitko iz filma Jekleni mož (Man of Steel).

Je črka J le naklučje?

Je črka J le naklučje?

Resnici na ljubo je najverjetneje ta teorija le plod domišljije oboževalcev, saj bi bilo vse skupaj zelo težko doumljivo za masovne množice gledalcev zaradi svoje zapletenosti. Bolj verjetno je samo to, da je Joker dejansko ubil Robina (prizor Jokerja v napovedniku za Suicide Squad) in je Batman zaradi tega odložil svoj kostum za nedoločen čas. Zelo težko bi pojasnili tudi kdo je spreobrnil Todda v Jokerja (morda prejšnji Joker ali kdo drug?) Tudi dela režiserja Zacka Snyderja so ponavadi polna tako imenovanih “easter eggov”, to se pravi raznih poklonov in namigov na druge superheroje. Tako smo dobili v Jeklenem možu referenco na podjetji Lexcorp in Wayne Enterprises. Konec koncev je za delček sekunde v pisarni v Metropolisu viden tudi plakat, ki se nanaša na Batmana.

Ustvarjalci želijo s temi referencami čim bolje zgraditi svoj filmski svet po zgledu Marvela, kar je pa konec koncev že dolgo znano. Sicer bi vse skupaj lahko delovalo zelo zanimivo ker bi tudi okrepilo Batmanovo nezaupanje v Supermana, ampak na drugi strani teorijo zavrača tudi govorica, da naj bi režiser v vlogi Robina želel videti svojega sina Elija Snyderja, najverjetneje za prizor iz preteklosti kjer Joker ubije Batmanovega vajenca. Toda kot že rečeno to zaenkrat le teorije in razmišljanja. Vse skupaj bomo najverjetneje izvedeli šele drugo leto ob ogledu obeh filmov.

Jared Leto in sedaj že svetovno znani prizor Jokerja iz napovednika

Jared Leto in sedaj že svetovno znani prizor Jokerja iz napovednika

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x