S koncem pete sezone Igre prestolov smo prišli do točke, ko je serija ujela dogajanje v zbirki knjig Pesem ledu in ognja, po kateri je posneta. Nadaljevanje bo temeljilo na pogovorih s piscem Georgeom R. R. Martinom ter na četrti (Vranja gostija) in peti (Ples z zmaji) knjigi iz njegove prej omenjene zbirke. Seveda je Američan trenutno v fazi pisanja šeste knjige z naslovom Zimski vetrovi.

Večina kadrov za šesto sezono je bila posneta na Severnem Irskem in v Španiji, kljub predhodnim izjavam HBO-ja, da ne namerava snemati v Dubrovniku, pa je tudi slednji očitno služil kot snemalna lokacija, saj je bila ekipa serije zalotena prav tam.

Kar se tiče same zgodbe, bomo po sezoni premora lahko zopet spremljali Brana, Hodorja in Meere. Vrača se tudi Yara Greyjoy, Theonova sestra. Že vse od tretje sezone nismo videli Bryndena in Edmura Tullyja, strica in brata pokojne (no, bralci knjižne serije gotovo poznate Lady Stoneheart) Catelyn Stark. Referenca na slednjo: v prihajajoči sezoni boste lahko videli tudi Walderja Freyja, od poročnega “slavja” dalje osovraženo glavo hiše Frey. Svojo odsotnost pa je potrdil igralec Mark Gattis (Sherlock). Tega smo spoznali kot predstavnika braavoške Železne banke, pojavil pa se je v skupno dveh epizodah, enkrat v četrti in enkrat v peti sezoni serije. Glede na izbor relativno poznanega igralca in na pomembnost institucije, ki jo zastopa njegov lik, pa lahko sklepamo, da bodo v prihodnosti oboževalci Igre prestolov Gattisa v dotični vlogi še lahko spremljali.

Gemma Whelan kot Yara Greyjoy.

Gemma Whelan kot Yara Greyjoy.

Poleti smo pri Filmstartu poročali o dveh verjetno največjih pridobitvah za serijo, Ianu McShaneu in Maxu von Sydowu. Medtem ko za slednjega že dolgo vemo, da bo upodobil “Trookega vrana”, pa vloga prvega ostaja enigma. Za nova ugibanja o tem je pred kratkim poskrbel kar igralec sam, ko je za medije povedal “da je odgovoren za to, da pripelje nazaj nekoga, za katerega smo mislili, da ga ne bomo videli nikoli več”. Koga je s tem mislil? Catelyn Stark, Jona Snowa, morda Psa? Če gre verjeti HBO-ju, gotovo ne Stanisa Baratheona. Tako kot smrt omenjenega je televizijska hiša potrdila še smrt Myrcelle Baratheon. V primeru te smo lahko manj sumničavi, naj le spomnimo na prerokbo mladi Cersei. Vzela bo kralja (“check”), postala kraljica, dokler ne bo prišla lepša in mlajša (“check”), kralj bo imel dvajset otrok, ona tri (Robert Baratheon preseneča s skromnostjo, a vseeno “check”), otroci bodo umrli kot kralji in kraljice (“check” minus Tommen), njene muke pa bo na koncu skrajšal lastni brat (shakespearejansko se ponuja Jamie). Ko smo že pri likih, za katere mislimo, da jih ne bomo videli nikoli več, velja omeniti, da se je po prozorišču snemanja motala tudi Sibel Kekilli, ki je do konca četrte sezone upodabljala Shae, prostitutko z afiniteto do Lannisterjev. Kakorkoli, vprašanje preživetja Jona Snowa ostaja tema, ki gotovo najbolj buri duhove vse od šokantnega zaključka minule sezone. Kit Harington je bil opažen na snemanju novih epizod, a vendar to ne da zadovoljivega odgovora. Je preživel? Malo verjetno. Bo oživel? Melisandre je priročno blizu. Bo postal beli hodec? Mamljivo. Je zares umrl? Morda je Harington snemal zgolj prizor pogreba ali preteklih dogodkov. Če se vrnemo nazaj k McShaneu, obstaja še ena teorija. Morda je “nekdo, za katerega smo mislili, da ga ne bomo videli nikoli več” prav oseba, ki jo bo McShane upodobil. Ser Arthur Dayne je bil veliki vitez, član kraljeve garde Aerysa II Targaryena, t.i. “Norega kralja”. Čeprav je umrl že pred dogodki, s katerimi se serija začne, pa ga morda, če verjamemo govoricam, utegnemo naslednje leto vseeno spoznati. Mislim, da zdaj že veste na kaj namigujem in kdo bi potemtakem utegni nastopiti kot “Nori kralj”…

Bo Ian McShane "Nori kralj"?

Bo Ian McShane “Nori kralj”?

Šesta sezona bo postregla še s kar nekaj novimi obrazi. Lepa Melanie Liburd bo zaigrala visoko svečenico Kinvaro, vdano Gospodarju luči. Njen lik bo obiskal mesto Meereen in naletel na Tyriona in Varysa. (Tako je, vse kar smo potrebovali, je še ena Melisandre…) V religiozno naravnani vlogi visoke svečenice bomo videli tudi gansko igralko Souad Faress.

Melanie Liburd in Souad Faress.

Melanie Liburd in Souad Faress.

Novozelandec Joseph Naufahau in Maltežan (nobenih majhnih belih psičkov ne boste videli) Andrei Claude se bosta preizkusila v vlogah dothraških khalov, Jhaqa in Rhalka. V prvi Martinovi knjigi iz serije se po bolezni khala Droga Jhaqo odcepi in ustanovi svoj lastni khalasar. Skupaj s svojim “kompanjonom” Magom ugrabita dekle Eroeh, jo posilita in ji prerežeta goltanec, kar daje slutiti, da bo tudi v televizijski seriji khal Jhaqo hudo negativen lik… Rhalka knjige (zaenkrat) ne omenjajo. V Dothrake se bodo vživeli še Elie Haddad, Diogo Sales, Chuku Modu in Staz Nair.

Andrei Claude bo khal Rhalko.

Andrei Claude bo khal Rhalko.

Velika novica je razodetje hiše Tarly, od koder prihaja dobrodušni Samwell. Freddie Stroma bo postal Dickon Tarly, Samov brat, Rebecca Benson pa Talla Tarly, njuna sestra. Glavo hiše, Randylla Tarlyja, bo upodobil James Faulkner (Bančni rop), njegovo ženo, mati Tarlyjevih otrok, pa Samantha Spiro.

e

Randylla Tarlyja bo upodobil James Faulkner.

Kar se tiče Greyjoyjevih, prihaja Euron Greyjoy, Balonov osovraženi mlajši brat. Vlogo je prevzel Pilou Asbæk, danski igralec, slovenski javnosti verjetno najbolj poznan iz politične serije Oblast, ki ste jo lahko zasledili tudi na programu naše nacionalne televizije.

Pilou Asbæk bo skušal prepričati kot Euron Greyjoy.

Pilou Asbæk bo skušal prepričati kot Euron Greyjoy.

Severnjaki se bodo preizkusili tudi v bržkone malo manj opaznih vlogah. Na snemalni lokaciji v španski Gironi so namreč opazili člane islandskega banda Of Monsters and Men. Glasbeniki pa ne bodo prvi muzikalni zabavljači, ki so se pojavili v HBO-jevi uspešnici. Na Joffreyjevi poroki smo lahko videli skupino Sigur Rós, med divježi band Mastodon, na Rdeči poroki Willa Championa (Coldplay) in med pojočimi Boltonovimi možmi Garyja Lightbodyja (Snow Patrol).

Rickyu Champu je bila zaupana vloga Flynna, ki religijo uporablja kot sredstvo izsiljevanja podeželanov. Lik naj bi se pojavil v dveh epizodah.

V premiernem delu pete sezone smo videli “flashback” sceno, v kateri se pojavi rosno mlada Cersei. Tokrat nam bodo ustvarjalci na podoben način, skozi podobo 13-letnega Sebastiana Crofta, predstavili mladega Neda Starka. Pojavila naj bi se še mlada Lyanna in Benjen Stark. Za Sama Colemana je prisotnost v šesti sezoni znana že dalj časa. Glede na fizično podobnost igralca s kolegom Kristianom Nairnom se namiguje, da bi kanil zaigrati mladega Hodorja. Hodor in vsi trije Starkovi otroci bi utegnili biti iste starosti, kar pomeni, da jih nemara vidimo skupaj, kar daje dodaten zagon zgoraj omenjeni teoriji o “Norem kralju”, še posebej če vemo, da je Nedov oče le-temu tudi služil.

Sebastian Croft in Sam Coleman.

Sebastian Croft in Sam Coleman.

Prihodnje leto pa bomo lahko zrli v še en znan obraz. Prihaja namreč potujoče gledališče, ki bo upodabljalo dogodke moderne zgodovine Kraljevega pristanka. Vlogo njegovega vodje Izembara bo prevzel Richard E. Grant, karakterni igralec komedijantskih sposobnosti (Dracula, Jack & Sarah, Dom Hemingway). Kot člana omenjenega teatra bomo videli še Avstralko Essie Davis (The Babadook) in Kevina Eldona, ki smo ju na slikah iz prizorišča snemanja imeli priložnost opaziti našemljena v Cersei Lannister in Neda Starka.

Vodjo gledališča, Izembara, bo upodobil Richard E. Grant.

Vodjo gledališča, Izembara, bo upodobil Richard E. Grant.

Eddie Eyre naj bi nastopil v vlogi Sera Alfreda Hunritha, po tituli sodeč mladega viteza, ki pa se v knjigah (za zdaj) ne pojavi. Vloga slednjega je po namigovanjih sodeč povezana z igralcema, ki se bosta prav tako pridružila zasedbi: Robertom Aramayo in Lukom Robertsom.

Angleški igralec Luke Roberts.

Angleški igralec Luke Roberts.

Za konec – pobliže bomo spoznali še eno družino. Hiša Umber je severnjaška hiša, o kateri smo do zdaj zvedeli bore malo. Glavo hiše, Greatjona Umberja, smo sicer že videli v prvi sezoni, tokrat pa bo na plano pokukal njegov sin Smalljon, katerega bo upodobil Dean S. Jagger.

Vloga Smalljona Umberja je bila zaupana Deanu S. Jaggerju.

Vloga Smalljona Umberja je bila zaupana Deanu S. Jaggerju.

Upamo torej, da nas bo prihajajoča sezona navdušila ter da se bodo uresničile napovedi igralca Liama Cunnighama (Davos Seaworth) o še “večji”, “drznejši” in “čudaški” Igri prestolov.

O avtorju

Nik Beseničar
Copy Editor & Copy Writer

Obožujem dobre filme. O njih zelo rad debatiram, zato se me je v bolj "laičnih" krogih prijel sloves filmskega poznavalca in filmofila. Prijatelji me radi vprašajo, kateri film jim priporočam. Zaradi omenjenega in zaradi dejstva, da pisanje spodbuja razmišljanje, sem se pridružil ekipi Filmstart. Ko ne gledam filmov, sem sicer sveže pečeni zdravnik, ker pa ta poklic za razliko od filma domišljiji ne pušča ravno odprte poti, je projekt Filmstart zame toliko bolj dobrodošel.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x