Napetost narašča, dnevi se odštevajo, Vojna zvezd: Sila se prebuja je že pred vrati. S tem je pa svetovni splet čedalje bolj poplavljen z raznimi novicami o tej svetovno znani franšizi. Tudi na našem portalu smo sklenili analizirati vseh šest obstoječih epizod in čeprav je Vojna zvezd skorajda že religija za mnoge oboževalce, se tudi ti malce nakremžijo ob omembi nove trilogije oz. preddelov, ki jih je posnel originalni ustvarjalec George Lucas.

Mnogi mu očitajo prevelik nadzor nad produkcijo, predvsem v prvih dveh epizodah, toda lahko bi se zgodilo, da bi režiserski stolček ponudil komu drugemu. Tako so ponudbo za režijo Fantomske prikazni dobila priznana imena, ki tudi imajo v žepu že nekaj oskarjev. Med tistimi, ki so bili v igri, najdemo tako Lucasovega dobrega prijatelja Stevena Spielberga kot tudi Roberta Zemeckisa (Forest Gump, trilogija Nazaj v prihodnost) in Rona Howarda (Čudoviti um, Dirka življenja).

ron-howard

Režiser Ron Howard je zavrnil režijo Vojne zvezd, toda tri leta pozneje osvojil oskarja za režijo filma Čudoviti um

Te informacije je razkril prav Howard v nedavnem intervjuju in dodal, da je bil šele tretji v vrsti, in sicer za omenjenima režiserjema. Sam je režijo zavrnil z besedami, da bi Lucas moral film režirati sam, saj gre za njegovega “otroka”. Ponudbo si je Howard štel v veliko čast, toda nekako se mu ni zdelo prav, da bi prevzel režijo takrat težko pričakovanega filma.

Sicer je Lucas pred tem režiral le prvi film originalne trilogije, saj sta nadaljevanji prevzela Irvin Kershner in Richard Marquand. Lucas je sodeloval pri filmih kot producent in pisec zgodbe, medtem ko je scenarij spisal Lawrence Kasdan (vrača se tudi za film Sila se prebuja in napovedan “spin-off” o Hanu Solu). Nekaj podobnega se je zgodilo tudi pri Hobitih, ki naj bi jih sprva režiral Guillermo Del Toro (Favnov labirint, Škrlatni vrh), a je nato od tega naknadno odstopil. Stvar je prevzel režiser Gospodarja prstanov, Peter Jackson, ki pa si je podobno kot Lucas pokvaril ugled in med oboževalci dobil sloves grabežljivca denarja.

Pri Disneyu so se ravno zaradi tega odločili, da ne zaupajo nove trilogije le enemu režiserju, zato bodo na stolček sedli J. J. Abrams (Zvezdne steze), Rian Johnson (Časovna zanka) in Colin Trevorrow (Jurski svet). Če je to pot do uspeha, bomo lahko videli čez nekaj let in seveda že ob premieri sedme epizode, ki bo 17. decembra.

George Lucas (desno) s svojim velikim prijateljem Stevenom Spielbergom (levo)

George Lucas (desno) s svojim velikim prijateljem Stevenom Spielbergom (levo)

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x