Še nekaj dni nas loči do enega filmskih vrhuncev letošnjega leta, ki sliši na ime Ljubljanski mednarodni festival filma. Urnik je objavljen že nekaj tednov in načrtovanje ogledov lahko nanese vse do metraže solidnega celovečerca. Tako smo se tudi na Filmstartu odločili spisati nekaj nasvetov, toda da se izognemo prekomernemu ponavljanju in ker je tudi tokrat mogoče izbirati med množico odličnih filmov, smo razširili naš seznam iz petih na kar sedem filmov. Na našem seznamu pa lahko najdete skorajda vse žanre. Od prisrčnih komedij, srce parajočih tragedij, kanibalskih grozljivk, približkov Hollywoodu ter strelskih obračunov začinjenih s črnim humorjem.


hell_or_high_waterZa vsako ceno

Žanr: kriminalka, drama
Režija: David Mackenzie
Igrajo: Chris Pine, Ben Foster, Jeff Bridges

Začeli bomo z ameriško kriminalko Za vsako ceno (Hell or High Water), ki je požela odlične kritike med predvajanjem onkraj luže. Zgodba govori o dveh bratih, ki želita z ropom obdržati družinski ranč v Teksasu. Dvojec Chris Pine in Ben Foster naj bi prikazal najboljši del njune kariere, tu je pa še legendarni Jeff Bridges v vlogi lokalnega šerifa. Režiser David Mackenzie je pred tem posnel intimno zaporniško dramo Starred Up (obvezen ogled za vse ljubitelje tovrstnega tipa filma), scenarist filma pa je Taylor Sheridan, čigar prvi scenarij smo lahko videli v obliki lanskoletnega Sicaria, enega izmed vrhuncev leta in festivala.

Kdaj in kje:  

10. 11. ob 21.30 (Linhartova dvorana),
13. 11. ob 21.30 (Kino Komuna),
18. 11. ob 18.00 (Kino Šiška)


 Neonski demon13415461_1116144808408682_136432642408806104_o

Žanr: triler, grozljivka
Režija: Nicolas Winding Refn
Igrajo: Elle Fanning, Jenna Malone, Abbey Lee, Keanu Reeves

Čeprav je film že mogoče dobiti na ploščkih BluRay in v nekaterih spletnih videotekah, gre za vizualno mojstrovino, ki si jo je treba ogledati na velikem platnu. Refnov avdio-vizualni slog, poln najrazličnejših kontrastov, metafor in atmosferičnih glasbenih tonov izpod rok skladatelja Cliffa Martineza, gledalca kljub počasnejšemu tempu popolnoma prisesa pred filmsko platno. Kot je v režiserjevi navadi, gre v zadnji tretjini pričakovati šokantne, popolnoma bizarne prizore, ki gledalca še zlepa ne zapustijo nekaj časa po ogledu. Obvezen ogled za vse ljubitelje estetskih vizualno bogatih filmov in režiserjeve oboževalce.

Kdaj in kje:  

11. 11. ob 21.30 (Linhartova dvorana),
13. 11. ob 19.00 (Kino Šiška),
18. 11. ob 20.00 (Kolosej Maribor) in 21.15 (Kino Komuna)


elle_poster_goldposter_com_2-jpg0o_0l_800w_80qOna

Žanr: drama, triler
Režija: Paul Verhoeven
Igrajo: Isabelle Hupert, Laurent Lafitte, Anne Consigny

Se še spomnite nizozemskega režiserja Paula Verhoevna? Avtor nekaterih klasik, kot so Robocop, Popolni spomin (Total Recall) in Vesoljski bojevniki (Starship Troopers), po umiku iz Hollywooda ni utonil v pozabo in ostal relevanten že z vojno dramo Črna knjiga (Zwartboek), medtem ko naj bi bil njegov najnovejši film Ona eden izmed vrhuncev leta. V Verhoevnovem filmu bomo spremljali francosko igralko Isabelle Hupert, ki se bo podala na lov za neznancem, ki jo je posilil. Ne glede na tematiko naj bi šlo za film, poln črnega humorja, ki pa je med drugim tudi francoski kandidat za tujejezičnega oskarja.

Kdaj in kje:  

11. 11. ob 19.00 (Linhartova dvorana),
12. 11. ob 19.00 (Kino Komuna),
15. 11. ob 17.00 (Kino Šiška)


teaser-posterSurovo

Žanr: grozljivka
Režija: Julia Ducournau
Igrajo: Garance Marillier, Ella Rumpf, Rabah Nait Oufella

Preberite si to premiso. Mlada vegetarijanka je med študentskim krstom na fakulteti izpostavljena surovemu mesu. Dogodek, ki jo nato postopno spremeni v odvisnico od človeškega mesa. Sliši se nadvse absurdno, kajne? Francoska grozljivka režiserke Julie Ducournau je požela ogromno pompa ob predvajanju na filmskem festivalu v Torontu, saj naj bi mnogi gledalci omedleli med samo projekcijo. Tega med premierami v Cannesu naj ne bi bilo, bomo pa videli, kako se bo obneslo ljubljansko občinstvo. Trženjski trik ali ne, film je požel zelo dobre kritike in morda si ga velja ogledati, še posebej če imate močen želodec.

Kdaj in kje:  

11. 11. ob 21.00 (Kosovelova dvorana),
12. 11. ob 21.30 (Kino Komuna),
19. 11. ob 21.15 (Kino Šiška)


manchester_by_the_seaManchester by the Sea

Žanr: drama
Režija: Kenneth Lonergan
Igrajo: Casey Affleck, Michelle Williams, Kyle Chandler

Da ne bo beseda tekla le o bizarnih in krvavih prizorih, pa bo na festivalu mogoče zaslediti mnoge srce parajoče drame. Britanski Jaz, Daniel Blake (I, Daniel Blake) je dobitnik zlate palme v Cannesu, toda naš predlog se je nagnil na drugo stran oceana k eni izmed letošnjih uspešnic Sundancea Manchester by the Sea, režiserja in scenarista Kennetha Lonergana. V glavni vlogi sicer spremljamo Caseya Afflecka, a ta naj bi postregel z eno najboljših igralskih predstav letošnjega leta in nekateri mu napovedujejo celo oskarja. Se bo pa mlajši Affleck postavil v vlogo strica, ki mora poskrbeti za svojega nečaka po smrti dečkovega očeta.

Kdaj in kje:  

10. 11. ob 21.15 (Kino Komuna),
14. 11. ob 15.00 (Linhartova dvorana),
20. 11. ob 17.00 (Kinodvor)


free-fireKončni obračun

Žanr: akcija, kriminalka, drama
Režija: Ben Wheatley
Igrajo:  Brie Larson, Sharlto Copley, Cillian Murphy, Armie Hammer

Ben Wheatley ima izbrano skupinico oboževalcev in tisti v Sloveniji so na Kinodvorovi najstrašnejši noči v letu bili priča njegovi lanski Stolpnici (High Rise). Na srečo prebivalcem naše podalpske dežele ne bo treba tako dolgo čakati na nov film Britanca, saj bo že na Liffu mogoče ujeti Končni obračun (Free Fire), nekakšno mešanico med akcijo, kriminalko in črno komedijo, ki je povrhu vsega še stilizirana v podobi sedemdesetih. Kopica znanih igralcev se bo znašla na strelskem obračunu med dvema tolpama in po napovedniku sodeč lahko pričakujemo ekstravagantne uboje, nič pa ne škodi prisotnost vedno zabavnega Sharlta Copleyja.

Kdaj in kje:  

12. 11. ob 21.30 (Kosovelova dvorana),
16. 11. ob 21.15 (Kino Šiška),
18. 11. ob 17.00 (Kino Komuna)


toni-erdmann-posterToni Erdmann

Žanr: drama, komedija
Režija: Maren Ade
Igrajo: Peter Simonischek, Sandra Hüller, 

Zadnji predlog pa je že kar manjši kliše. Kogarkoli povprašate o najbolj pričakovanih filmih letošnje izdaje festivale, bo odvrnil Toni Erdmann. Celovečerec, ki ga toplo priporoča tudi programski direktor festivala Simon Popek, naj bi veljal za enega najboljših, če ne celo za najboljši film letošnjega leta. Delo nemške režiserke Maren Ade govori o očetu, ki se skuša zbližati s svojo odtujeno hčerjo. Film naj bi ponudil prav vse, kar si lahko zamislite, in si ga velja ogledati kljub skoraj triurnemu igralnemu času. Ob vseh obetih zagotovo obstaja možnost, da gre za prenapihnjeno zadevo, toda dejstvo je, da ko Nemci naredijo odličen film, je ta prav zares odličen.

Kdaj in kje:  

10. 11. ob 16.00 (Kino Komuna),
14. 11. ob 20.00 (Linhartova dvorana),
15. 11. ob 20.00 (Kolosej Maribor)
20. 11. ob 20.45 (Kosovelova dvorana)


Zagotovo pa lahko tekom festivala odkrijemo še kakšne skrite bisere, toda zaenkrat izredno zanimivo delujejeta še filma Služkinja (Ah-ga-ssi) Korejca Parka Chan-Wooka, režiserja klasike Oldboy in Nočne živali (Nocturnal Animals), ki je slavil na festivalu v Benetkah. Na seznam pa se nista uvrstila zato ker je prvi že nekaj časa dostopen na ploščkih BluRay, medtem ko bo drugi že kmalu za festivalsko premiero prešel v kinematografe po Sloveniji. Seveda je ogled na velikem platnu edinstvena izkušnja, toda pri načrtovanju napornega urnika, je kdaj potrebno narediti kakšen kompromis.

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x