Le še nekaj dni nas loči do letošnjega Liffa, katerega se bomo z veseljem udeležili tudi na našem portalu. Širok nabor zelo raznovrstnih filmov je vsakoletna poslastica za filmske sladokusce in tako smo tudi mi na lanskoletni izvedbi festivala videli ene izmed najboljših filmov leta. Sicer priznamo, da na našem portalu večinoma gledamo in sledimo komercialne filme (to velja predvsem za nas staroselce), tako da bi v prihodnosti z veseljem razširili ekipo tudi z nekom, ki malce bolje pozna ta predel filmskega sveta. V ta namen sem pripravil krajši seznam filmov, ki se mi zdijo zanimivi in nekatere izmed njih sem nestrpno pričakoval že od prvih napovednikov dalje.


sicarioSicario

Dennis Villeneuve je naslednje veliko ime hollywoodske in ostale ameriške produkcije. Sceno je opozoril s svojim “indie” filmom Incendies, nato pa je bil, tudi s pomočjo znanih igralcev, zelo dobro sprejet s filmoma Ugrabljeni (Prisoners) in Sovražnik (Enemy). Sodeč po kritikah je najnovejši Sicario tudi najboljši v karieri režiserja, z njim je bil nominiran tudi za Zlato palmo na festivalu v Cannesu. Priznana filmska revija Empire je filmu podelila najvišjo oceno, 5 zvezdic, in Sicario je tako vstopil v družbo Pobesnelega Maxa, Steva Jobsa in Macbetha, ki so edini celovečerci s to oceno v letu 2015. Kar se tiče ekipe za kamerami, velja poleg režiserja izpostaviti tudi direktorja fotografije Rogerja Deakinsa, ki je trenutno eden najboljših v svojem poslu.

Zgodba spremlja Kate Macer (Emily Blunt), idealistično agentko FBI, ki se spusti v boj z mehiškimi mamilarskimi karteli. Med bojem na meji med ZDA in Mehiko spozna, kako temačen in krut je lahko svet preprodajanja drog in nasilja, ki temu sledi. Poleg Bluntove (Na robu jutrišnjega dne) v filmu igrajo tudi Josh Brolin (Everest, Ni prostora za starce) , Jon Bernthal (Živi mrtveci, Volk z Wall streeta) in Benicio Del Toro (Preprodajalci, Popoln dan), ki je tudi edini igralec v zasedbi s pretižnim oskarjem, vloga v filmu pa naj bi ga spet postavila v ožji krog nominirancev za stransko moško vlogo. Ravno njegov lik je sprožil tudi nastajanje nadaljevanja, katero naj bi se osredotočalo prav nanj.

Žanr: akcija, drama, triler
Režiser: Dennis Villeneuve
Igrajo: Emily Blunt, Benicio Del Toro, Josh Brolin, Jon Bernthal


Macbeth-Poster-Michael-Fassbender-Character-Poster

Macbeth

Tragedija Williama Shakespeara, katere so se v filmski obliki lotili tudi velikani kot so Orson Welles in Roman Polanski, je dobila novo preobleko. Tokrat se jo je lotil obetavni režiser Justin Kurzel (Snowtown) in v ta namen zbral izjemno igralsko zasedbo z Michaelom Fassbenderjem (Steve Jobs, Možje X: Prvi razred) in Marion Cotillard (Življenje v rožnatem, Izvor) na čelu. Tudi za ta film velja podobno kot za že prej omenjeni Sicario in sicer je bil ravno tako predvajan v Cannesu ter je v klubu “5 zvezdic” letošnjega izplena pri reviji Empire. Vizualni aspekt napovednikov je zelo obetaven in tudi govorice, kako so se igralci temeljito pripravili na vloge, dodajo filmu še dodatno težo.

Zgodba sicer govori o škotskem vojskovodji Macbethu (Fassbender), ki mu tri čarovnice prerokujejo, da bo postal kralj Škotske. To izkoristi njegova spletkarska žena (Cotillard) in z njeno pomočjo Macbeth ubije svojega kralja ter izpolni prerokbo. Če omenimo še bolj “poletno” dejstvo, ki se navezuje na film: Glavna igralca, Michael Fassbender in Marion Cotillard, bosta z režiserjem Kurzelom združila moči tudi v prihajajoči adaptaciji videoigre Assassin’s Creed.

Žanr: drama, vojni
Režiser: Justin Kurzel
Igrajo: Michael Fassbender, Marion Cotillard, Sean Harris, Elizabeth Debicki


colin-farrell-in-the-lobster

Jastog (The Lobster)

Jastog je prvi angleško govoreči film grškega režiserja Yorgosa Lanthimosa in že takoj se lahko pohvali z zelo zanimivo igralsko zasedbo. Še bolj zanimiva pa je sama premisa filma, ki zelo spominja na film Spika Jonza Ona (Her) izpred dveh let, ki se je ravno tako na zanimiv način lotil ljubezni in mesebojnih odnosov.

V središču pozornosti je lik Davida (Colin Farrell), ki živi v bližnji prihodnosti, kjer samske ljudi aretirajo ter jih preselijo v hotel, tam pa si morajo najti sorodno dušo v petinštiridesetih dneh, v nasprotnem primeru se spremenijo v živali in so spuščeni v gozdove. Poleg omenjenega Farrella (Morilca na kolektivca, 2. sezona Pravega detektiva) igralsko zasedbo sestavljajo še Rachel Weisz (Mumija), John C. Reilly (Nora brata) ter Ben Whishaw in Léa Seydoux, ki ju lahko vidimo v novem Bondu z naslovom Spectre.

Žanr: romantični, komedija, znanstvena-fantastika
Režiser: Yorgos Lanthimos
Igrajo: Colin Farrell, Rachel Weisz, Léa Seydoux, Ben Whishaw

 


15-1145_poster

Savlov sin (Saul fia)

Kot četrega na seznam, po nasvetu našega pisca Nika, dodajamo enega izmed filmov, o katerih stroka precej govori, ko pride do omembe letošnjega Liffa. Film naše sosednje Madžarske je eden od potencialnih kandidatov za tujejezičnega oskarja drugo leto in je hkrati prvenec režiserja Lászla Nemesa. 

Dogajanje filma nas popelje v leto 1944, v zloglasno nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz, kjer spremljamo madžarskega zapornika Savla, ki je v taborišču prisiljen delati v krematoriju. Med delom odkrije truplo dečka, za katerega trdi, da je njegov sin in si zato zada nalogo dečku omogočiti dostojen pokop. Režiser je posnel film na 35mm trak, kar dodaja še dodatno pristnost orisu temačnega obdobja v človeški zgodovini.

Žanr: drama,
Režiser: László Nemes
Igrajo: Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn

 


Wyrmwood_A4_Poster

Cesta mrtvih (Wyrmwood: Road of the Dead)

Za zadnji nasvet smo se odločili oditi v povsem drugo skrajnost kot pri prejšnjih nasvetih in tukaj je Cesta mrtvih, ki jo lahko najdete v sklopu Ekstravaganca. Kot je razvidno že iz posterja, gre za nekakšno mešanico med Pobesnelim Maxom (Mad Max) in Zoro živih mrtvecev (Dawn of the Dead). Glede na to, da je Cesta besa letos (zaenkrat) najboljši film, kar se tiče našega portala, bi lahko bila to povsem solidna devetdeset minutna filmska izkušnja. Ustvarjalci obljubljajo obilo dobre akcije, zombijev ter črnega humorja in verjamemo, da se vsak filmofil vsaj malo najde nekje vmes.

Zgodba sledi Barryju, edenmu redkih preživelih po padcu meteorita na zemljo, ki s seboj prinese nenavadno bolezen, katera večino prebivalcev spremeni v zombije. Barry mora v tem postapokaliptičnem svetu rešiti sestro Brooke, pri tem pa se mu pridružita še dva preživela soborca. Film prihaja, enako kot Pobesneli Max, iz dežele “tam spodaj”, kar je še dodaten obet pred ogledom.

Žanr: grozljivka, akcija
Režiser: Kiah Roache-Turner
Igrajo:  Jay Gallagher, Bianca Bradey, Leon Burchill


 

Poleg naštetih se bi zagotovo dotaknil še: Nemirne obale (A Bigger Splash) z Ralphom Fiennesom (Skyfall, Grand Budapest Hotel) in Tildo Swindon (We Need to Talk About Kevin, Snowpiercer), ki gledalca nikoli ne pustita ravnodušnega; zmagovalca berlinskega filmskega festivala Taxi, ki je po naših informacijah žal že skorajda razprodan; oboževalci Iana McKellena pa igralca lahko vidite v vlogi ikoničnega literalnega junaka Sherlocka Holmesa v filmu Gospod Holmes (Mr. Holmes). Sicer pa Liffe vsako leto ponudi ogromno kvalitetnih filmov za vsak filmski okus!

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x