V nedeljo, 22. septembra, je v Los Angelesu potekala 71. podelitev nagrad emmy, ki velja za televizijsko verzijo slavnih oskarjev. Velika zmagovalka je še vedno serija Igra prestolov, čeprav odhaja z manj nagradami, kot je bilo pričakovano. Precejšnje število nagrad je šlo v roke serijam, ki so do sedaj veljale za nišne, z manjšim številom sledilcev v primerjavi z velikimi, ki so bile v zadnjih letih neverjetno uspešne (Breaking Bad, Mad Men, Igra prestolov). A vse te velike produkcije so se v zadnjem obdobju zaključile, novega velikana, ki bo zavzel njihovo mesto, pa še ni na vidiku. Televizijska industrija se namreč nahaja v neke vrste prehodnem obdobju in to se je poznalo tudi na nedeljskem nagrajevanju: seriji, ki sta odnesli večino glavnih nagrad (Igra prestolov pri dramah in Fleabag pri komedijah) se prihodnjo sezono ne vračata na naše ekrane. Podobno velja tudi za nekatere nominirane serije, med katerimi gre omeniti HBO-jevo serijo Podpredsednica, ki je za svojo zadnjo sezono odšla domov praznih rok.

Večina kategorij je bila usmerjena v manjše produkcije. Kipec za glavno moško vlogo v dramski seriji je odnesel domov Billy Porter iz serije Pose. Porter je tako postal prvi odkriti gej igralec, ki je zmagal v tej kategoriji in s tem prišel le korak stran do izpolnitve slavnega EGOT-a. Kipec za stranskega igralca si je zasluženo izboril Peter Dinklage, ki pa je edini igralec Igre prestolov, ki je prejel posamezno nagrado, saj je Julia Garner iz serije Ozark osvojila kipec za stransko žensko vlogo in tako premagala kar štiri igralke Igre prestolov. V kategoriji glavne ženske vloge pa je ta čast pripadala Jodie Comer iz serije Ubij Eve, ki je sicer pričakovano premagala Emilio Clarke. Če smo že pri Igri prestolov: serija je bila premagana tudi v kategoriji režije, v kateri je bila nominirana kar s tremi epizodami, a je slava presenetljivo, a zasluženo, šla v roke Jasonu Batemanu za Ozark. Tudi serija Chernobyl je pometla s konkurenco v svojih kategorijah in prejela več kot polovico vseh kipcev, za katere je bila nominirana; od 19 nominacij jih je serija osvojila kar 10, med drugim tudi za najboljšo miniserijo. Med vsemi zmagovalci gre omeniti še Jharrela Jeroma, ki je pri 21 letih postal najmlajši dobitnik emmyja za stransko moško vlogo; v seriji When They See Us upodobi tako mladega kot odraslega Koreya Wiseja.

V bitki med programi, ki je za industrijo najpomembnejša, je tudi letos zmagal HBO, ki se je s 34 zmagami spet vrnil na prestol najboljšega ameriškega TV-kanala. Za njim sta na drugem mestu Netflix s 27, na tretjem pa Amazon s 15 kipci. Glavno presenečenje je prav slednji, saj je drugo leto zapored slavil v večini kategorij, namenjene komediji, zahvaljujoč že omenjeni seriji Fleabag in seriji The Marvelous Mrs Maisel, ki je bila letos okronana kar osemkrat. Amazon se je tako tudi letos povzpel v skupino prejemnikov glavnih nagrad, pri katerih sta v zadnjih letih prednjačila predvsem HBO in Hulu, ki pa je tokrat ostal skorajda praznih rok. Netflixu v to skupino še ni uspelo priti, saj v šestih letih še ni dobil nobene glavne nagrade (najboljša drama, najboljša komedija in najboljša miniserija).

Zmagovalke in zmagovalce nekaterih kategorij si lahko ogledate spodaj.

 

 


Najboljša dramska serija: Igra prestolov
Najboljša komična serija: Fleabag
Najboljša miniserija: Chernobyl
Najboljši tekmovalni reality show: RuPaul’s Drag Race


Glavna igralka v dramski seriji: Jodie Comer (Ubij Eve)
Glavni igralec v dramski seriji: Billy Porter (Pose)
Glavna igralka v komični seriji: Phoebe Waller-Bridge (Fleabag)
Glavni igralec v komični seriji: Bill Hader (Barry)
Glavna igralka v miniseriji: Michelle Williams (Fosse/Verdon)
Glavni igralec v miniseriji: Jharrel Jerome (When They See Us)


Stranska igralka v dramski seriji: Julia Garner (Ozark)
Stranski igralec v dramski seriji: Peter Dinklage (Igra prestolov)
Stranska igralka v komični seriji: Alex Borstein (The Marvelous Mrs Maisel)
Stranski igralec v komični seriji: Tony Shalhoub (The Marvelous Mrs Maisel)
Stranska igralka v miniseriji: Patricia Arquette (The Act)
Stranski igralec v miniseriji: Ben Whishaw (A Very English Scandal)


Režija dramske serije: Jason Bateman (Ozark)
Režija komične serije: Harry Bradbeer (Fleabag)
Režija miniserije: Johan Renck (Chernobyl)


Scenarij dramske serije: Jesse Armstrong (Succession)
Scenarij komične serije: Phoebe Waller-Bridge (Fleabag)
Scenarij miniserije: Craig Mazin (Chernobyl)


Ostale si lahko ogledate na uradni strani nagrad.

O avtorju

"I don't know who you are. Or whether you're a man or a woman. I may never see you or cry with you or get drunk with you. But I love you. I hope that you escape this place. I hope that the world turns and that things get better, and that one day people have roses again. I wish I could kiss you." (V for Vendetta, Alan Moore)

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x