Zagotovo je vsaj že kdo izmed vas slišal za režiserja Terryja Gilliama, ki je najbolj znan po svojih sodelovanjih pri prenosu britanskih komičnih vložkov ekipe izza produkcije Monty Pythona iz malih ekranov na velika platna. Zadnjih 19 let pa se že trudi, da bi v novi filmski preobleki predstavil svojo idejo, ki naj bi ohlapno temeljila na dogodivščinah bistroumnega plemiča Don Kihota iz Manče in njegovega oprode Sanča Panse, vendar so nepričakovane prepreke do letošnjega marca stalno preprečevale, da bi The Man Who Killed Don Quixote začel pridobivati na obliki.

Zadnja igrana posneta upodobitev prvega novoveškega romana datira v leto 2000, ko je na male ekrane izpod režiserske taktirke Petra Yatesa prijadrala španska različica in takrat je še kazalo, da do naslednje ne bo preteklo toliko vode, saj je Gilliam že začel snemanjem svojega izdelka. V njem je bil v vlogo zblaznelega norčka, ki si predstavlja, da je nadvse častni vitez, postavljen Jean Rochefort, hlače Tobyja Grisonija, direktorja marketinga iz 21. stoletja, ki bi preko časovne luknje priletel v srednji vek, pa so pripadle Johnnyju Deppu. Vse je kazalo dobro, dokler ni poplava odnesla in uničila večine opreme in scene na mestu snemanja in takrat se je za Guilliama začel pravi »razvojni pekel«.

Terry Gilliam
Poleg poplave so produkcijo prizadele tudi številne druge tegobe kot bolezen glavnega igralca, ki je prekinila njegovo sodelovanje pri ustvarjanju, težave s pridobivanjem zavarovanja za celotno snemalno ekipo za čas snemanja in finančne težave. Vse to skupaj je poskrbelo za odložitev snemanja za nedoločen čas. Kot zanimivost lahko omenimo, da se je poleg snemanja prizorov vzporedno odvijalo tudi snemanje samega ustvarjanja filma, saj so želeli v krajšem videu predstaviti tudi proces njegovega nastajanja. Vendar pa se je zaradi prej omenjenih težav in prekinitve zgodilo, da se je vzporedno snemani izdelek na koncu spremenil v poldrugo uro dolg dokumentarni film, ki je leta 2002 izšel pod porogljivim naslovom Lost in Le Mancha.

Od leta 2005 do danes je Gilliam še večkrat poskušal ponovno zagnati projekt in začeti s snemanjem z večkrat spremenjeno igralsko zasedbo v kateri so se med drugim na mestu Don Kihota pojavili tudi Robert Duvall, Michael Palin in John Hurt. Vlogo Grisonija pa so si, po Deppovi prezasedenosti urnika s snemanji drugih filmov in končni izgubi zanimanja za sodelovanje, podajali Ewan McGregor, Jack O’Connell in Adam Driver. Zadnji neuspel poskus je klavrno propadel v lanskem letu, zaradi nezmožnosti producenta Paula Branca, da bi filmu zagotovil potrebna finančna sredstva. Letos pa končno dobre novice in zelena luč za projekt, ki je po sedemnajstih letih končno ponovno začel polniti filmske trakove.

O avtorju

Nik Rus
Copy Writer

Človek tisočerih zanimanj in interesnih dejavnosti, ki si v svojem življenju z veseljem ogleda tudi kakšen film. Zaslug za veselje do pisanja pa ne pripisujem svoji srednješolski profesorici slovenščine.

Podobni prispevki

Pošlji komentar

avatar
  Subscribe  
Obvesti me