Avgust je tu in ponovno je čas za Kinodvorovo Kinodvorišče, na katerem ste imeli letos že priložnost uživati. Če ste ga na začetku poletja zamudili, je po Filmu pod zvezdami ponovno čas, da si na prostem, v atriju Slovenskih železnic v Ljubljani, med 2. in 21. avgustom, ogledate katero od petih ponujenih predstav.

Na sporedu od 2. avgusta: Komuna (Kollektivet)

Komuna na Danskem v sedemdesetih letih je zaradi ljubezenske afere postavljena na preizkušnjo. Drama režiserja Thomasa Vinterberga in scenarista Tobiasa Lindholma, dvojca, ki je odgovoren za nastanek enega najboljših skandinavskih filmov vseh časov, Lova. Tokrat žal brez Madsa Mikkelsena, zato pa z Trine Dyrholm, ki ste jo ob omenjenem lahko videli v Kraljevski aferi.

Na sporedu od 4. avgusta: V senci žensk (L’ombre des femmes)

Moževa afera z mlado pripravnico razburka življenje poročenega para. Dobro uro trajajoča francosko-švicarska drama, posnta v črno-beli tehniki, se je slovenskemu občinstvu predstavila že na lanskem Liffu, širši javnosti pa seveda še prej, na festivalu v Cannesu. Kot zanimivost velja izpostaviti, da ima glavni igralec, Stanislas Merhar, slovenske korenine.

Na sporedu od 11. avgusta: Ogorčenje (Indignation)

Iz Pariza se preselimo v Ohio, iz sedanjosti pa v petdeseta leta. Film bazira na istoimenskem romanu Philipa Rotha, spremljamo pa zgodbo židovskega študenta, ki se zaljubi v svojo prelepo sošolko. Predstavlja prvi resni režijski podvig Jamesa Schamusa, producenta uspešnic, kot sta Prežeči tiger, skriti zmaj in Gora Brokeback. Igralska zaseba je, kar se velikih imen tiče, povsem prazna, kar pa utegne predstavljati veliko prednost.

Na sporedu od 15. avgusta: Julieta (Julieta)

Številka ena med (španskimi) režiserji, Pedro Almodóvar, se po treh letih ponovno vrača. Preučevalec ženske psihe in častilec raznovrstnih muz (od Penélope Cruz do Antonia Banderasa) tokrat predstavlja zgodbo o Julieti, sveže pečeni vdovi in materi muhaste najstnice, ki je dom zapustila pri osemnajstih. Zgodba je postavljena v Madrid in gotovo vredna ogleda.

Na sporedu od 18. avgusta: Kavarniška gospoda (Café Society)

Woody Allen nam bo tudi letos postregel z novim filmom. 80-letnik, ki ima enega najbolj bogatih opusov v Hollywoodu, bo tokrat dogajanje preselil prav tja, in sicer v trideseta leta, ki spadajo pod t.i. zlato dobo. Po napovedniku sodeč bo vsem filmskim sladokuscem postregel s kar nekaj referencami in prikazal zakulisije industrije tistega časa.

b

O avtorju

Copy Editor & Copy Writer

Obožujem dobre filme. O njih zelo rad debatiram, zato se me je v bolj "laičnih" krogih prijel sloves filmskega poznavalca in filmofila. Prijatelji me radi vprašajo, kateri film jim priporočam. Zaradi omenjenega in zaradi dejstva, da pisanje spodbuja razmišljanje, sem se pridružil ekipi Filmstart. Ko ne gledam filmov, sem sicer sveže pečeni zdravnik, ker pa ta poklic za razliko od filma domišljiji ne pušča ravno odprte poti, je projekt Filmstart zame toliko bolj dobrodošel.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x